Версія для друку

За подвійне вбивство житель Шепетівщини отримав 15 років тюрми

Автор 11 червня 2021, 10:07
За подвійне вбивство житель Шепетівщини отримав 15 років тюрми Фото depositphotos.com

П'ятнадцять років позбавлення волі – остаточне покарання, яке призначив Шепетівський районний суд обвинуваченому в умисному вбивстві (частина 1 статті 115 Кримінального кодексу України) та у вбивстві з метою приховати інший злочин, вчиненому особою, яка раніше вчинила умисне вбивство (п. п. 9,13, ч. 2 ст. 115 КК України), визнавши його винним в інкримінованих злочинах. На користь потерпілої суд стягнув 600 тис. грн моральної шкоди.

За вироком, 26 липня 2020 року в с. Серединці Шепетівського району під час конфлікту 58-річна жінка вдарила свого 51-річного брата черпаком по голові. У відповідь той завдав удару в груди, від якого сестра впала, але продовжувала його нецензурно ображати. Тоді чоловік схопив молотка і вдарив її ним у скроню, потім поклав жінку на ліжко, де спав співмешканець і завдав їй ще не менше двох ударів молотком по голові.

У цей час чоловік сестри прокинувся і, побачивши шурина з молотком у руках, почав кричати. Аби позбутися небажаного свідка, розуміючи, що той не міг опиратися, бо був у стані алкогольного сп’яніння і має інвалідність через ампутовану ногу, накинувся на нього, не менше двох разів вдаривши молотком по голові.

Через травми, несумісні з життям, подружжя померло на місці. А родич, замкнувши хату, два дні переховувався у закинутій пожежній частині.

На сполох забила донька убитих, коли батьки не відповідали на дзвінки. Вона попросила сусіда, щоб сходив провідав. Заглянувши у вікно, той побачив тіла загиблих і викликав поліцію.

У суді обвинувачений свою визнав, розповів, що приїхав у рідне село із Запоріжжя, але в батьківській хаті з дозволу сестри вже жили чужі люди. Тому родичка наполягла, щоб він жив разом з нею і чоловіком, допомагав по господарству. Каже, що працював, розпочав ремонт у хаті, купив будівельні матеріали, проте сестра весь час поводилася агресивно, принижувала його, обзивала – таку поведінку він пояснює наслідком її алкогольної залежності.

За його словами, того дня вона накинулася на нього через відмову купити їй пива. До цього вони від обіду пили горілку. Підтвердив, що удари завдавав з прикладанням значної сили, але не розумів, що робить, усе сталося миттєво.

Його племінниця, котра була єдиною донькою в батьків, просила найвищої міри покарання для дядька і заявила цивільний позов про відшкодування завданої злочином моральної шкоди на суму 1 мільйон гривень.

Дослідивши докази у справі, суд дійшов висновку, що вина обвинуваченого доведена і його дії правильно кваліфіковані за сукупністю злочинів: ч. 1 ст. 115 та п. п. 9, 13, ч. 2 ст. 115 КК України.

При призначенні покарання суд серед іншого врахував, що чоловік вчинив особливо тяжкі злочини, наслідком яких стала смерть двох людей, думку потерпілої про найвищу міру покарання, а також життєві обставини, в яких опинився обвинувачений після приїзду на батьківщину, що підштовхнули його до злочину, те, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, щиро кається, має виключно позитивні характеристики – до переїзду у село працював монтажником, брав активну участь у громадському житті, був волонтером, часто їздив у зону АТО, підтримував з усіма добрі стосунки.

«Вказані обставини свідчать про можливість застосування до нього строкового виду покарання у виді позбавлення волі в межах максимального строку передбаченого санкцією статті», – зауважує суд.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

Останнє редагування 11 червня 2021, 10:13