Версія для друку
Розділ Бізнес

У Шепетівці планують підняти тарифи на теплопостачання містянам

Автор 08 червня 2021, 18:12
У Шепетівці планують підняти тарифи на теплопостачання містянам depositphotos.com

Шепетівське підприємство теплових мереж виконало розрахунок і подало заяву до Шепетівського виконавчого комітету з розрахунковими матеріалами для встановлення нових тарифів на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії на 2021-2022рр.

Громадські слухання з цього приводу підприємство проводити не буде:

Інформуємо Вас, що громадські слухання щодо обговорення тарифів на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії не можуть бути проведені, через продовження адаптивного карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу, відповідно до Постанови КМУ від 11 березня 2020 року №211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” із змінами внесеними Постановою за № 405  від  21.04.2021 року.

Плановий тариф на теплову енергію складатиме (структура додається):

  • Для населення у розмірі - 2499,43 грн/Гкал (з ПДВ)
  • Для бюджетних установ у розмірі - 2531,59 грн/Гкал (з ПДВ)
  • Для інших споживачів ( крім населення) у розмірі - 2542,14 грн/Гкал (з ПДВ)

Нагадаємо, діючий тариф для населення нині становить  2293,76 грн/Гкал (з ПДВ). Таким чином за теплопостачання шепетівчани платитимуть на 9% більше.

Зауваження та пропозиції приймаються за поштовою адресою: пров.Короленка,1а, м.Шепетівка або на електронну адресу: shepetivka_ptm @ukr.net протягом 10 днів (з 03 червня до 17:00 год до 12 червня 2021 р.) 

Основні фактори, що вплинули на зміну тарифів

Витрати на природний газ.

Планування витрат на придбання природного газу для виробництва теплової енергії з метою включення їх до тарифів здійснюється виходячи із середньої ціни природного газу, що склалася протягом опалювального періоду 2020-2021 років та становить 6261,11 грн/тис.м.куб. без ПДВ. Вартість транспортування природного газу в плановому тарифі становить 124,16 грн/тис.м.куб. без ІІДВ. Вартість розподілу природного газу становить 1090,00 грн/тис.м.куб. без ПДВ. Ціна природного газу з урахуванням послуг транспортування та розподілу природного газу для виробництва теплової енергії складає 8970,32грн. за тис.м.куб. з ПДВ.

Витрати на електроенергію.

Планування витрат на придбання електроенергії для технологічних потреб розраховане виходячи з середньої ціни, що склалася за шість календарних місяців, що передують плановому періоду. Вартість електроенергії збільшилась на 25,7 %. Середня ціна 1 кВт.год. електроенергії на плановий період складає 3,03 грн. без ПДВ за 1кВт (II клас напруги) в чинних 2,41 грн. без ПДВ за 1кВт.

Витрати на водопостачання та водовідведення.

Витрати по статті розраховані відповідно до діючих на момент розрахунку плану цін, з урахуванням індексу цін, а саме, на послуги Шепетівського ПВКГ :

  • централізоване водопостачання - 18,50 грн за куб.м, без ПДВ;
  • централізоване водовідведення - 18,27 грн за куб.м, без ПДВ;

Центр БМЕУ:

  • централізоване водопостачання - 23,10 грн за куб.м, без ГІДВ;
  • централізоване водовідведення - 15,96 грн за куб.м, без ПДВ.

Витрати на оплату праці та відрахування на соціальні заходи:

Витрати на оплату праці визначені у відповідності до Закону України “Про оплату праці”, Кодексу законів України про працю, нормативних актів з питань оплати праці, Галузевої угоди між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2017-2021 роки (із змінами і доповненнями № 26 від 04.12.2018), положень діючого Колективного договору із змінами та доповненнями. Витрати на оплату праці визначені виходячи з прожиткового мінімуму на працездатну особу з 1 грудня 2021 року —2481 грн., встановленому Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» № 1082 - IX від 15.12.2020 року. Пропорційно до росту рівня заробітної плати збільшились також відрахування на соціальні заходи.

Витрати на матеріальні ресурси.

Витрати на сировину, основні і допоміжні матеріали, запасні частини, куповані комплектувальні вироби, напівфабрикати та інші матеріальні ресурси, необхідні для забезпечення основного технологічного процесу виробництва теплової енергії, у т.ч. матеріальні витрати, необхідні для потреб хімводопідготовки (хімічні реагенти, реактиви, сіль, посуд, тощо), матеріальні витрати на охорону праці %а техніку безпеки виробничого персоналу (спецодяг, спецвзуття, медикаменти) та інші витрати, що безпосередньо відносяться до технологічного процесу виробництва та транспортування теплової енергії, розраховані із врахуванням фактичних витрат за 2020 рік які скореговані з урахуванням прогнозу індексів цін.

Витрати на ремонт основних засобів, безпосередньо задіяних у процесі виробництва, транспортування, постачання теплової енергії розраховані у розмірі 10% від залишкової вартості основних фондів.

Амортизація основних засобів.

Амортизація розрахована у відповідності до вимог Податкового кодексу України. Планові витрати амортизації на виробництво теплової енергії зменшено за рахунок вилучення витрат на обслуговування комерційних засобів обліку ( будинкові теплові лічильники) з витрат на постачання теплової енергії, згідно постанови КМУ № 869 із змінами внесеними постановою КМУ № 291 від 03.04.2019р.

Загальновиробничі та адміністративні витрати розподіляються відносно прямим витратам на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії.

Статті витрат, по яких неможливе їх об’єктивне нормування, заплановані із врахуванням фактичних витрат за 2020 рік які скореговані з урахуванням прогнозу індексів цін.

Витрати на покриття втрат.

Відповідно до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженого постановою'Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» (зі змінами), відшкодування витрат на покриття втрат розраховується та включається в тариф виходячи з обсягу виробництва (надання) відповідного обсягу теплової енергії, послуг з постачання теплової енергії. А також на підставі рішень виконавчого комітету ИІепетівської міської ради «Про погодження розрахунків втрат» за № 36, №37 від 18.02.2021, № 104 від 15.04.2021 року, до складу тарифів були включені погоджені витрати на покриття втрат. Плановий прибуток ( обігові кошти).

Відповідно до п. 12 постанови КМУ №467 від 10.06.2020 року «Про внесення змін до Порядку формування тарифів на теплову енергію її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води» в проекті тарифів враховані обігові кошти за рахунок планового прибутку в розмірі 2% від повної планованої собівартості теплової енергії. Ці кошти будуть спрямовані на фінансування витрат, пов’язаних з придбанням природного газу, електричної енергії, а також на інші витрати пов’язані з виробництвом, транспортуванням та постачанням теплової енергії, визначених структурою тарифів, у разі коли такі витрати не відшкодовуються діючим тарифом До складу тарифів на послуги підприємства не включались витрати, що не мають відношення до їх надання: суми безнадійної дебіторської заборгованості і відрахувань до резерву сумнівних боргів, визначені штрафи, пені.

Крім того, відповідно до п. 59 Порядку 869 у вартість послуг з постачання теплової енергії не включалися витрати, пов’язані з абонентським обслуговування, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку теплової енергії. Також на виконання вимоги пункту 6 частини першої статті 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року №808 № «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами», розмір плати за абонентське обслуговування буде розрахований та повідомлений органу місцевого самоврядування додатково.

Рівень відшкодування витрат при чинних тарифах за 2020 рік становить 80%. Результат від реалізації теплової енергії у 2020 році- збиток у сумі 11 091,0 тис.грн.

Реалізація послуг у плановому періоді проти реалізації в чинних тарифах зменшилась у натуральному виразі на 2482,58 Гкал, що на 5,7 % менше ніж у чинному тарифі.