Версія для друку
Розділ Бізнес

У Шепетівці забруднення земельної ділянки завдало збитків на 36 млн. грн.

Автор 18 травня 2021, 20:50
У Шепетівці забруднення земельної ділянки завдало збитків на 36 млн. грн. depositphotos.com

Спеціалістами Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, під час обстеження земельної ділянки, яка розташована у м. Шепетівці, було встановлено факт засмічення вказаної земельної ділянки речовиною невідомого походження з різким запахом нафтопродуктів.

Під час перевірки було встановлено, що на підставі договору між ПАТ «СВК Україна» та ТОВ «Утильвторпром», останнє зазначені відходи отримало для забезпечення їх перевезення та утилізації. Відповідно до документів на вантаж, відходи мали бути доставлені ТОВ «Утильвторпром» з міста Луцьк до міста Горишні Плавні Дніпропетровської області. Проте зазначене підприємство, залучивши до перевезення автотранспорт однієї фізичної особи-підприємця, вивантажило відходи на вищезгадану земельну ділянку в м. Шепетівка Хмельницької області.

З метою встановлення виду речовини, а також ступеню її екологічної небезпеки для навколишнього природного середовища було здійснено відбір проб вказаної речовини, грунту на якому її розміщено та проведено заміри ділянки, яка зазнала засмічення та ймовірного забруднення із залученням сертифікованого інженера-землевпорядника.

За результатами проведених заходів та вимірювань показників складу та властивостей проб ґрунту, встановлено що площа засміченої ділянки складає 0,0982 га, а речовина якою засмічено земельну ділянку є металошламом із високим вмістом міді (рухомої форми), неполярних вуглеводнів (нафтопродуктів), нікелю (рухомі форми), фосфору (рухомі форми), хлоридів (водна витяжка), цинку (рухомі форми).

Відповідно до «Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення  природоохоронного законодавства», загальний розмір шкоди, завданої внаслідок засмічення та забруднення земельної ділянки становить 36 млн 140 тис. 7 грн.

Шепетівською окружною прокуратурою, за матеріалами Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, подано позовну заяву до Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області про відшкодування заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди.