Версія для друку
Розділ Бізнес

Шепетівська громада отримає гроші на ремонт школи, прокладання водогонів та будівництво кисневої станції

Автор 08 квітня 2021, 20:06

Сьогодні відбулося пленарне засідання четвертої сесії Хмельницької обласної ради. У засіданні взяли участь 58 депутатів, які розглянули 62 питання та прийняли позитивні рішення з різних галузей життєдіяльності краю.

Депутати голосами 57-ма «за» схвалили зміни до обласного бюджету на 2021 рік. Дохідна частина обласного бюджету, з врахуванням субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам, збільшена до 2 млрд. 847 млн. 570 тисяч гривень.

Так, загальний ресурс у сумі 28 907,8 тис. грн, який спрямовано для галузі охорони здоров’я, направлять на підтримку комунальних закладів охорони здоров’я обласної ради, на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт медичних закладів області. Окрім того, кошти спрямують на закупівлю медикаментів,  витратних матеріалів для лікування серцево-судинних захворювань, ендопротезування суглобів тощо. Також передбачаються кошти на здійснення протипожежних заходів у закладах обласного підпорядкування, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та закладах культури.

Під час пленарного засідання четвертої сесії депутати прийняли ряд нових та  внесли зміни до раніше прийнятих регіональних програм.

Основну увагу при схваленні проектів рішень щодо обласних програм було акцентовано на найактуальнішу проблему – забезпечення киснем медичних закладів, вирішення першочергових питань боротьби з СOVID-19 та інших актуальних проблем медичної галузі.

Депутати підтримали пропозиції постійних комісій щодо виділення з обласного бюджету 4,5 млн грн на виготовлення проектно-кошторисної документації та будівництво кисневих станцій в закладах, де лікуються хворі на СOVID-19.

На галузь «Освіта» передбачено 71 903,172 тис. гривень. За дані кошти здійснюватиметься реконструкція та капітальний ремонт закладів середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладів, заходи з енергозбереження, придбання обладнання для їдалень обласних інтернатних закладів загальної середньої освіти. За рахунок залишку коштів освітньої субвенції з державного бюджету передбачено фінансовий ресурс на оснащення закладів загальної середньої освіти обладнанням для навчальних кабінетів і STEM-лабораторіями, на придбання шкільних автобусів, у тому числі обладнаних місцями для дітей з особливими освітніми потребами тощо.

2 500 000 грн буде виділенно на термомодернізацію та ремонт Шепетівського НВК №1 ім. Героя України М. Дзявульського.

Також обласні обранці схвалили програму «Питна вода Хмельниччини» на 2021-2022 роки. За станом на 01 січня 2021 року в області централізованим водопостачанням охоплено 478 населених пунктів, водою забезпечено 82,1% міського населення, 76,3% населення, що проживає у селищах міського типу, 33,3% сільського населення.

За цією програмою передбачили 1 500 000 грн на 2021 - 2022 роки на прокладання та ремонт водогонів у селі Плесна та місті Шепетівка.

Обласній державній адміністрації доручено розробити програму «Питна вода Хмельниччини» на 2022-2027 роки після прийняття відповідної державної програми з обов’язковим її затвердженням до кінця поточного року.

Разом з тим, рекомендовано департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації доопрацювати перелік проєктів будівництва, реконструкції, капітального ремонту мереж водопостачання на 2022 рік, запропонувавши внесення відповідних змін до програми на розгляд наступної сесії обласної ради.

Під час прийняття обласної комплексної програми соціальної підтримки учасників Антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил, членів їх сімей, сімей загиблих учасників АТО, операції Об’єднаних сил, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України та вшанування пам’яті загиблих на 2021-2022 роки, з метою поліпшення соціального захисту учасників АТО/ООС та їхніх дітей депутати внесли пропозицію передбачити необхідні кошти на забезпечення 100 % компенсації оплати за навчання учасників АТО/ООС сил та їх дітей протягом 2020-2021, 2021-2022 навчальних років, які здобувають освіту у закладах вищої освіти Хмельницької області приватної форми власності.

Окрім того, депутатами схвалено низку інших важливих для розвитку краю регіональних програм: «Молодь Хмельниччини» на 2021-2025 роки, розвитку малого і середнього підприємництва Хмельницької області на 2021-2023 роки, розвитку боксу Хмельницької області на 2021-2025 роки, інформатизації «Цифрова трансформація Хмельниччини» на 2021-2023 роки, охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки, Антикорупційної програми Хмельницької обласної ради  на 2021-2022 роки, протидії тероризму на 2021-2022 роки, профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю на території Хмельницької області на 2021-2025 роки, забезпечення пожежної безпеки населених пунктів та об’єктів усіх форм власності та розвитку інфраструктури підрозділів пожежної охорони у Хмельницькій області на 2021-2025 роки.