Наприкінці березня Верховна рада в межах проведення земельної реформи прийняла поправки до законодавства. А саме відмінила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Таким чином парламент розділив нас на прихильників та противників "багатостраждального" закону.

Перших небагато і вони вважають, що продаж "всенародної власності" дозволить підвищити інвестиційну привабливість країни. А інші, яких значно більше, все ж думають не про свою кишеню, а про наслідки, що спостигнуть одну з "годуючих" населення галузь народного господарства.

Адже тепер в нас є достатньо причин для турбування. Великі світові агропромислові компанії прагнуть заволодіти українськими родючими землями. Такі транснаціональні компанії як Cargill і Monsanto (США), а також Bayer (Німеччина) вже давно постачають на ринки України насіння, добриво та техніку і хочуть стати повноправними власниками українського чорнозему.

Для іноземців ринок землі в Україні буде відкрито з 2024 року після проведення національного референдуму. Але сільськогосподарські магнати навряд чи будуть стільки чекати, бо є нехитрі засоби щоб обійти "сирий" закон. Наприклад, не бездоганність законодавчої бази дозволить іноземним фірмам керувати земельними активами через підставних осіб.

Зарубіжна компанія знаходить людину – українського громадянина та реєструє своє нове підприємство на його паспортні дані. Далі через нього скупає земельні ділянки, а фінансові потоки направляє в офшори, де справжній володар лишається невідомим.

Найбільшу небезпеку являє те, що така схема дозволить заволодіти українськими землями й російським компаніям. А в "московських" аграріїв існують апробовані у себе в країні технології присвоєння землі. від росіян можна чекати – шантаж, шахрайство, підкуп місцевої влади, викуп в сільських жителів ділянок за безцінок, підробку документів для реєстрації права оренди у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, самовільний захват чужих земель та засів своїм насінням, а також незаконний збір врожаю з цих територій.

Усі вищевказані методи російські агрохолдинги будуть застосовуватися не церемонячись. Погрожуючи фізичною розправою, рейдери змусять фермерів перереєструвати свої паї на фірми. І ніхто з них не зможе довести причетність іноземців до цих по справжньому терористичних дій, бо закон не захистить українських землевласників від агресивних дій російських компаній з купівлі землі.

Щоб цього не сталося, депутати "Батьківщини", "ОПЗЖ", "За майбутнє" і деякі "слуги" звернулися до українського суду відносно конституційності закону про ринок землі.

Цілком зрозуміло, що прийняття поправок у такому вигляді – велика помилка нашого керівництва. Різні правові "дірки" в законі дозволять іноземним сільськогосподарським компаніям безперешкодно позбавляти українців свого ж чорнозему.