Публічні закупівлі до 200 тис. грн. можуть і надалі здійснюватись звичними методами без використання електронного торгівельного майданчика «Прозорро» школами, садочками та іншими закладами комунальної власності м.Шепетівка. Рішення про використання онлайн-майданчика «Прозорро» для таких закупівель було відтерміновано депутатами до 2018 року.
Відповідно до Закону України №922 «Про публічні закупівлі» при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг вартістю менше 200 тис. грн, а робіт – 1,5 млн. грн., використання електронної системи закупівель є не обов’язковою. Однак, низка облдержадміністрацій та міських рад для підвищення прозорості й чесності у відборі постачальників та економії бюджетних коштів, ухвалили рішення про обов’язковість проведення закупівель товарів і послуг до 200 тис. грн. з використанням електронної системи держзакупівель Prozorro. В Шепетівці таке рішення було прийнято 6 жовтня 2016 року, що передбачало обов’язкові закупівлі товарів та послуг через електронний майданчик, вартістю більше 50 тис. грн.

Однак, рішенням №24 21-ї сесії Шепетівської міської ради від 23 березня 2017 року було знову відтерміновано до 1 січня 2018 року дію рішення №17 від 6 жовтня 2016 року щодо нижнього порогу для проведення допорогових закупівель виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами Шепетівської міської ради товарів і послуг в розмірі від 50 000,00 грн. (перший раз рішення про відтермінування було прийнято 22.12.2016)
Рішення №18 від 23.03.2017 щодо відтермінування рішення про здійснення допорогових закупівель 
 До сесії міської ради, на якій вирішувалось дане питання, передувало засідання Громадської ради при ВК ШМР. На засіданні Громадської ради було прийнято рішення про те, щоб рекомендувати впровадити систему Прозорро для допорогових закупівель більше 50000 грн., однак незважаючи на те, що рішення міський голова М.Полодюк отримав, воно не було оголошено на сесії.
Рішення Громадської ради при ВК Шепетівської міської ради щодо рекомендації впровадження допорогових закупівель через систему
Для обговорення і прийняття рішення про відтермінування «з метою забезпечення прозорості та відкритості закупівель» депутатам були надані результати аналізу закупівель по управлінню освіти та навчальними закладами міста, а також аналіз дотримання цінових пропозицій на продукти харчування.
З аналітичної записки видно, що станом на 17.03.2017 було проведено 26 «допорогових закупівель», в т.ч. управлінням освіти – 1, та 15 навчальними закладами, закупівлі у стані:
  • «Період уточнень» – 4;
  • «Подання пропозицій» – 9;
  • «Кваліфікація переможція» – 3;
  • «Завершена закупівля» – 9;
  • «Закупівля не відбулась» – 1.
Із дев’яти завершених закупівель на суму 279350,9 грн. економія склала 27800,1 грн., або 9,95% (під економією розуміється різниця між очікуваною вартістю закупівлі (запланованою) та фінальною ціною) (копія документу тут).
 
Аналіз дотримання цінових пропозицій на продукти харчування на 15.02.2017, підготовлений фінансовим управлінням, показав, що навчальними закладами не проводився моніторинг цінових пропозицій приватних підприємців міста, що сприяло нераціональному використанню фінансових ресурсів міста (копія документу тут)
 
За даними аналітичного додатку bi.prozorro.org на 5 квітня установами міста було завершено 17 тендерних допорогових процедур з очікуваною вартістю 410860 грн. і підписано договорів на суму 370594,64 грн., економія склала 40265,36 грн. бюджетних коштів (на зображенні "економія" вказана 42,59 тис.грн, враховуючи вартість завершених тендерів, в нашій довідці наведена інформація по вартості підписаних договорів).
 
 
 

Ситуація в Україні

За інформацією аналітичного видання «Вплив Prozorro», що підготований Київською школою економіки та Центру передових закупівель, «у 2016 році загальний обсяг ринку публічних закупівель зріс на 17% і становив 10.4 млрд дол. Обсяг ринку у 2015 році становив 8.8 млрд. дол. Зростання обумовлене, в першу чергу, включенням в систему допорогових закупівель та зростанням кількості надпорогових закупівель. 64% допорогових торгів (49% усіх закупівель за 2016 рік) мають суму договору, меншу за 50 тис. грн.»

Думка: 

Так як перелік товарів та послуг, на які розповсюджується необхідність використання електронного майданчика Прозорро для допорогових закупівель, визначається Положенням, яке затверджують депутати міської ради, то у випадку виникнення труднощів у проведенні закупівель певних категорій товарів можливо передбачити виключення. Однак, на сесію Шепетівської міської ради виносяться проекти рішень про відтермінування «з метою забезпечення підвищення прозорості та відкритості закупівель», що ніяк не сприяє прозорості закупівель за публічні кошти.