Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) не рекомендує українським інвесторам вкладатися в проект Exlimited. На думку регулятора, він може виявитися шахрайством. Те ж саме стосується B2B Jewelry.

Що таке Exlimited?

Комісія звернула увагу на Exlimited в результаті моніторингу сумнівних фінансових проектів (скам проектів), які обіцяють українцям швидкий і гарантований дохід.

Exlimited спеціалізується на залученні грошей від приватних інвесторів - нібито для реалізації перспективних стартапів в області б'юті-технологій, мобільного медицини, кіберспорту, альтернативної їжі та інших напрямків (так сказано на сайті). 

Exlimited пропонує громадянам інвестувати кошти з подальшим щоденним отриманням високого відсотка інвестиційного прибутку (від 0,4% до 1,5% щодня). Клієнт робить безстроковий депозит, який можна повернути в будь-який момент, однак не в повному розмірі. Проект залучає депозити як в національних валютах, так і в крипто валютах.

Чому регулятор підозрює Exlimited в шахрайстві?

На сайті проекту опублікована ліцензія від 2007 року, видана в Гонконзі нібито після проведення ребрендингу бізнесу. Однак вона з високою часткою ймовірності - фальшивка. Як зазначає держрегулятор, шахраї знаходять опубліковані в мережі ліцензії невідомих приватних компаній і видають їх за свої.

«Відповідну діяльність по залученню коштів у населення і виплати відсотків прибутку відповідно до законодавства України можуть здійснювати виключно банки і кредитні спілки, зареєстровані на території України, які мають відповідні ліцензії«, - підкреслює НКЦПФР.

Місцезнаходження компанії і контактні телефони компанії на сайті відсутні. Така анонімність для нібито «успішної міжнародної інвестиційної компанії з 20-річним досвідом» є одним з ознак шахрайства та спроби ввести в оману потенційних інвесторів. Крім того, перші згадки в мережі про компанію з 20 річним досвідом датовані кінцем березня 2020 року.

На сайті Exlimited стверджується, що командою реалізовано 28 міжнародних проектів, проте не називається ні один з них.

Крім того, Exlimited анонсує продаж подарункових сертифікатів, які мають ознаки облігацій (боргових цінних паперів). Щоб продавати такі папери, емітент повинен звернутися до НКЦПФР для реєстрації випуску облігацій до початку їх продажу, однак Exlimited цього не зробила.

Сертифікати B2B Jewelry, за даними НКЦПФР, також мають ознаки облігацій, однак в Україні їх оборот не врегульовано, а отже їх продаж незаконна.

При чому тут B2B Jewelry?

Проект працює по реферального програмі, схожою на B2B Jewelry: за кожного нового залученого інвестора нараховується додатковий відсоток прибутку.

Для довідки: B2B Jewelry - це мережа магазинів ювелірних виробів, яка залучає інвестиції від населення з щотижневими виплатами. За кожного запрошеного новачка інвесторам нараховують додаткові відсотки. У період карантину багатьом інвесторам виплати робити перестали, проте компанія регулярно виходить з ними на зв'язок. Тим не менш, багато також підозрюють, що це скам через занадто явних ознак піраміди. 

«Проект активно рекламується на YouTube тими ж блогерами, які недавно переконували громадян вкладати кошти в B2BJewelry, і в співтовариствах вкладників B2BJewelry в соціальних мережах», - повідомляє НКЦПФР.

Нещодавно Нацкомісія застерігала українців також від інвестицій в B2B Jewelry:

«Даний проект пропонує громадянам придбання ювелірних виробів і подарункових сертифікатів, за якими нараховуються надвисокі відсотки інвестиційного прибутку. При цьому на подарунковому сертифікаті відсутні будь-які реквізити особи, що її видав.

Безпосередньо B2B Jewelry не є назвою конкретної юридичної особи, а отже відсутні чітко визначені відповідальні особи за зобов'язаннями за залученими коштами від громадян України.

Крім того, майже всі транзакції в магазинах B2B Jewelry здійснюються в готівковій формі, що не дозволяє встановити зв'язки з реальними бенефіціарами проекту ».

Чому ці проекти просто не закриють?

Їх можуть закрити, тільки якщо вдасться виявити їх юридичних бенефіціарів. Як пише НКЦБФР, як і в випадку з B2B Jewelry це важко.

«У зв'язку з відсутністю ідентифікації та повноваження щодо встановлення такої ідентифікації, НКЦБФР не може здійснити адміністративні заходи належного реагування по B2B Jewelry. Комісія зазначає, що інвестування в даний проект створює значні ризики втрати інвестованих коштів для інвесторів.

НКЦПФР вже повідомила правоохоронні органи про порушення законодавства з боку проекту B2B Jewelry і його соціальної небезпеки ».

З Exlimited ще важче. Компанія працює суто через інтернет, в той же час у B2B Jewelry наявність розгалуженої мережі офлайн-магазинів.