Всі знають про користь спорту. Вправи, які людина виконує після пробудження, допомагають підбадьоритися, налаштувати тіло і розум на робочий лад і здолати зайві кілограми.

А все – таки, яка ж користь від ранкової зарядки?

У людини є 639 скелетних м'язів. Ранкова зарядка повинна їх всі «умити» кров'ю. Як казали древні лікарі Сходу: «У серцевого м'яза - є 639 помічників». Існує правило «639 + 1», яке має знати кожна людина з дитинства: «Допоможи своєму серцю (1) роботою всіх м'язів (639). І ти проживеш довго і без хвороб».

Якщо не допомогти м'язам, тоді всі навантаження ляжуть на серце, яке в цих умовах швидше зношується і старіє. Ранкова зарядка - це насамперед профілактика серцево-судинних хвороб, які сьогодні йдуть на нас просто «дев'ятим валом».

Робота м'язів - це свого роду селекторна нарада майстрів великого заводу. Якщо її не провели, значить, плани не скоординовані.
Рефлекторний вплив від скорочування м'язів стимулює життєдіяльність органів і тканин виробленням додаткової енергії. Якщо цього додаткового підживлення немає, органи швидше зношуються.

Посилюється діяльність капілярів. Капіляри - це друге серце організму. В 1 мм м'язів живота в стані спокою є близько 60 капілярів. Після добре проведеної ранкової гімнастики їх вже 120. При цьому діаметр кожного капіляра збільшується вдвічі. Ми знаємо (хто ж цього не знає?), що м'язи складають приблизно 50% маси тіла. Навряд чи можна очікувати хорошого здоров'я тоді, коли добра половина клітин не отримує достатнього харчування через капіляри.

У людей, що займаються фізкультурою, менша в'язкість крові, ніж у тих, що не займається. Для багатьох з нас все дуже просто - і траву ніяку пити не потрібно, і над дієтою не треба чаклувати, а треба налагодити лише ранковий фізичний тренінг - і він все нормалізує автоматично. Більше того, покращиться кровопостачання віддалених ділянок тіла, покращиться обмін холестерину, а це вже профілактика атеросклерозу, крім того, посилиться загальний імунітет і сексуальна потенція.

Стає більш стійкою пам'ять і увага. Існує пряма залежність розумової діяльності від рівня фізичної підготовки.
Мабуть, досить, хоч це приблизно 1% причин, за якими потрібно займатися ранковою гімнастикою.

Крім того, ранкова гімнастика сприяє:

якнайшвидшому пробудженню;
відновленню працездатності після сну;
тренуванню серцево-судинної та дихальної системи;
загартовуванню організму;
«Включає» нормальне функціонування біоенергії організму.

Якщо проводити гімнастику на відкритому повітрі, та ще й в будь-яку погоду, то все перераховане посилюється природними явищами: свіжим повітрям, прекрасним сонцем, чудовим вітром або задумливим дощем (гімнастика в плащі).

Фізичні вправи можуть замінити безліч ліків, але жодні ліки в світі не можуть замінити фізичні вправи.