Кілька порад , як вибрати стиглу « смугасту ягоду » :

1 . Бажано не купувати кавуни раніше середини серпня. Навіть самі скоростиглі сорти природно достигають тільки до кінця липня.

2 . Стиглий кавун видає глухий звук при поплескуванні його долонею .

3 . Стиглий кавун хрустить навіть при невеликому стисненні .

4 . Занадто великий кавун із-за шкірки - перегодований , занадто маленький - зазвичай незрілий . Вибирайте тільки кавуни середнього розміру.

5 . Велика біла пляма на боці кавуна - ознака незрілості. Вибирайте кавун з невеликою білою плямою.

6 . Стиглий кавун легко дряпається нігтем.

7 . Засохлий хвостик - не показник стиглості.

8 . На розрізі, волокна мають бути білі . Волокна жовтого кольору - ознака надлишку нітратів.

9 . ВАЖЛИВА ПРОБА . Розрізавши кавун , занурте шматочок м'якоті в склянку з холодною водою.

Якщо вода порожевіла - кавун підфарбований у прямому сенсі слова (введено якийсь барвник ) .

Такий кавун є небезпечним.

10 . Нітрати в кавуні розподіляються нерівномірно. Найбільше їх у шкірці і у плодоніжці. Дітям краще всього давати м'якоть з середини .

11 . Стиглий кавун не тільки червоний на розрізі , а й обов'язково солодкий . Червоним, незрілий кавун роблять ін'єкцією шприцом розчину сечовини.