На фоні недавньої новини, про закриття 3-ьох підпільних ігрових закладів, розкажу вам історію, в якій приймаю участь прямо зараз.

До терміну "ігрова залежність" ми уже давно звикли, причому, до того звикли, що вважаємо це якимось дрібним гріхом, особистою справою кожного. Мовляв, це ж не наркоманія чи алкоголізм. Але так думаєш лише до того моменту, поки з цим не зіткнешся.

Дехто з вас знає, що я займаюсь ремонтом різної електроніки і маю майстерню в місті (не реклама, це просто щоб було зрозуміліше :)) Причому працюю не один, а маю декількох компаньонів. І от, за останні декілька місяців, справи наші почали йти дуже кепсько. Роботи багато, а борги ростуть, а останнім часом, ще й почала зникати деяка техніка і кошти, що виливалось у конфлікти з клієнтами, та компенсації з моєї кишені. Справа стоїть так, що зараз мушу їхати в інше, більше місто, щоб якимось чином фінансово це все виправити.

І от, буквально на днях, вияснилась причина такого погіршення справ - один з моїх співпрацівників, просто крав телефони, ноутбуки і т.д. та відносив їх у ломбард, чи спихав на OLX. Мене ця ситуація просто вбила, тому що людина видавалсь дуже щирою. І навіть коли все уже стало явно, продовжувала запевняти мене у своїй невиновності. Одним словом, як то кажуть - "ніколи б не подумав".

Ну, і як ви розумієте з заголовку - причина виявилась саме в ігровій залежності. Тому хочу просто застерегти - якщо чуєте такий діагноз (так, це хвороба, має назву лудоманія) - дуже сильно подумайте чи мати з такою людиною справу. Якщо у когось з ваших близьких зявляється така проблема - дійте НЕГАЙНО. Чому? От зараз цей штріх просить щоб його посадили. У вязницю. Бо у нього немає чим розрахуватись зі мною, людьми, і ігровими закладами, як це не дивно. А у нього дитина. Уявіть собі цю всю ситуацію. Ну я таке діло - в кінці кінців, мою релігійну приналежність теж багато хто знає (знову ж таки - не реклама :)) , і я поступлю по-християнські. Можливо, просто пробачу, і сам поверну людям ті кошти. Ну а інші? Деякі молоді люди, які до нас приходили, і яким він насолив, уже обіцяли йому влаштувати "веселе життя".

Розпізнати цю хворобу непросто. Ми не змогли. І родина цього чувака теж про це не знала. Очевидно, тут потрібно зусиль. Але воно того варте, бо якщо упустити цей момент - наслідки будуть жахливі. Тому, якщо помічаєте щось дивне, незрозуміле у поведінці близьких чи друзів, особливо якщо це стосується грошей (вони або зникають, або навпаки - невідомо звідки зявляються) - не ігноруйте це. Адже це не тільки фінансові проблеми. Ця хвороба, як каже медицина, закінчується затьмаренням свідомості і божевіллям. І я цьому вірю. Бо побачив на власні очі, як адекватна молода людина, перетворилась на якогось зомбі, відірваного від реальності.

Бережіть себе.