Шановні громадяни, звертається до Вас адміністрація Шепетівської дистанції колії Південно-Західної залізниці з метою роз'яснити правила безпечної поведінки поблизу залізниці. Необхідність у цьому виникла в зв'язку із частими випадками загибелі людей на залізничних коліях, збільшенням кількості зіткнень з поїздами автомобілів та гужового транспорту.

Залізнична колія є зоною підвищеної небезпеки, де громадянам потрібно бути особливо пильними. Нехтування правилами безпеки призводить до важких наслідків. Часто водії автотранспорту порушують правила проїзду через залізничні переїзди. Для запобігання зіткнень поїздів з автотранспортом залізничні переїзди обладнуються автоматичною світлофорною та звуковою сигналізацією, а переїзди з напруженим рухом - ще й автоматичними шлагбаумами та охороняються черговими працівниками. Але, не зважаючи на всі ці засоби безпеки, деякі водії порушують правила проїзду через залізничні переїзди і потрапляють під поїзди.


В межах Шепетівської дистанції колії, що простяглася на 282,4 кілометра на території Хмельницької, Житомирської, Тернопільської та Рівненської областей, за останні три роки сталося 4 зіткнення поїздів з автомобілями, тракторами. Результатом цього є численні пошкодження локомотивів та автотранспорту та загибель 1 людини та 3 особи було важко травмовано.


Не лише для водіїв та пасажирів небезпечна залізниця. При необережності вона несе небезпеку і для пішоходів. Лише за останні три роки на коліях Шепетівської дистанції колії загинуло 12 сторонніх осіб через необережне поводження на залізничних коліях.


Не ходіть по залізничних коліях, не переходьте її у невстановлених місцях! Обходьте залізницю десятою дорогою. Не обходьте потяг, що стоїть на колії ближче, ніж за 5 метрів від нього, не пролазьте під поїздом, бо зберігши хвилину ви можете не втратити життя.


Перед перетином залізничних колій обов'язково оглядайте їх по обидва боки. Поїзд проходить за одну секунду близько 30 м та наближається майже без шуму. Тому ніколи не перебігайте колію перед поїздом. Почати перехід можна лише тоді, коли поїзд знаходиться від місця переходу не ближче, ніж за 400 метрів.


Після проходу поїзда не поспішайте переходити колію, бо по сусідній колії може рухатися поїзд з великою швидкість і ви можете потрапити під нього. Пам'ятайте, що гальмівний шлях поїзда становить близько 1200 м.


Не дозволяйте дітям гратися поблизу залізниці та самостійно переходити через колії.
Виконання цих простих правил збереже вам життя та здоров'я.


А.В. Чехов
Начальник Шепетівської дистанції колії