Розділ Суспільство

Військова техніка на ходу лише по документах

Автор 18 червня 2015, 02:16

Такий висновок можна зробити з історії, яка нещодавно трапилась у нашому місті. Про неї повідомила прес служба однієї з політичних партій. В одній з частин зберігалась військова техніка, з бюджету витрачались чималі кошти на її утримання та на зарплати тим, хто за неї відповідає. Та очевидно, що командири частини думали, що воювати не доведеться, тому щось розікрали, щось просто занедбали.

А ось коли прийшов наказ відправити дев’ять КАМАЗів в зону АТО, почалися проблеми. Насправді, машини навіть за територію бази виїхати не могли, не те що допомагати в бою. Крайнім вирішили зробити простого солдата, старшого сержанта Андрія Кондратюка. Командири кілька місяців посилали його куди завгодно, мовляв, роби що хочеш, йди до волонтерів, шукай спонсорів, у нас по документах техніка справна.

Люди скинулись скільки могли, придбали кузовні деталі https://novaton.ua/categories/kuzovnye-detali_18. Але лише на відновлення трьох авто потрібна сума до півмільйона гривень. По п’ятдесят гривень багато не назбираєш. Старший сержант звернувся до громадської приймальні народного депутата, який обирався по нашому округу. 

Депутат в ті дні мав заплановану зустріч з шепетівськими підприємцями на ринку. Там його військові і зустріли. У Міністерство оборони від Романа Мацоли було направлене депутатське звернення. Помічник-консультант зустрівся з командиром частини і після довгих дебатів змусив його надати документи, що техніка таки несправна і потребує ремонту.

Потім поїхали в міністерство. Там же продемонстрували фото техніки, яка мала відправлятися на фронт. Тут невеличка ремарка, призначення цих автомобілів специфічне, відтягувати артилерійські установки після того, як вони здійснять постріл по ворогу. Якщо вчасно цього не зробити, то супротивних накриває це місце ударом у відповідь і не лишається нічого: ні нашої зброї, ні автомобілів, ні… людей.

В міністерстві зрозуміли ситуацію правильно. В той же день заявка на отримання запасних частин була погоджена. До речі, все необхідне є на складах, в той час як командири ганяють сержантів, аби ті у волонтерів випрошували допомогу. Бо в іншому випадку доведеться відповідати за недостачі.

Днями усі необхідні деталі мають бути надані, і техніка буде підготовлена.

«Дуже сподіваюся, - коментує ситуацію народний депутат Роман МАЦОЛА, - що чиновники різного рівня, в погонах і без, нарешті почнуть нормально виконувати покладені на них обов’язки. Хто не справляється, повинен піти геть. Якби постояли в зламаній техніці під обстрілами «Градів» може б стали відповідальнішими. У нас не той час і не та ситуація, щоб утримувати за народний кошт нероб та злодіїв. А сержанту і волонтерам, які все-таки шукали як вирішити проблему, хочу подякувати за зроблену працю і побажати успіхів.».

Хотілось би, щоб військова прокуратура прореагувала на цей випадок і дала гідну правову оцінку діям командирів частини.


Останнє редагування 04 квітня 2019, 02:03
0
репостів
0
репостів