Розділ Суспільство

Безпідставні чутки про викрадення дітей

Автор К.В.Купрацевич 20 вересня 2018, 17:24

Останнім часом у місті ширяться чутки про нібито викрадення дітей. У зв’язку з цим служба у справах дітей Шепетівської міської ради повідомляє, що офіційних повідомлень про такі випадки до працівників служби не надходило. За повідомленням старшого інспектора сектору ювенальної превенції Шепетівського відділу поліції Семенюк О.І. не надходили вони і до правоохоронних органів. В соціальних мережах з’явилася інформація що в нібито в сусідніх  Полонському та Ізяславському районах були зафіксовані такі випадки. Проте, і в зазначених районах, і в цілому по Хмельницькій області повідомлень про викрадення дітей не надходило.

Разом з тим, слід зазначити, що на обліку в службі у справах дітей перебуває 45 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Це підлітки, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від належного виховання дітей, не створили їм повноцінних умов проживання, періодично вживають алкоголь. Крім цього, є певна категорія так званих неповних сімей, де діти потерпають від сварок між розлученими батьками, стають об’єктами розбірок відношень між ними. Батьки не можуть визначитися з порядком участі у вихованні та утриманні дітей, або не визначено місце проживання дитини з матір’ю чи батьком. Це породжує те, що іноді батьки дозволяють собі без дозволу іншої сторони забрати дитину, відповідно, громадяни звертаються в службу чи поліцію, що, мовляв, батько (мати) «викрали» дитину. Проте, в даному випадку це не розглядається як викрадення, оскільки  і мати, і батько мають однакові права на дитину. Вони отримують в таких випадках консультацію про впорядкування таких відносин згідно чинного законодавства,  а саме, їм необхідно звернутися  із відповідною заявою до органу опіки та піклування виконавчого комітету Шепетівської міської ради.

Можливо, на поширення чуток впливають різноманітні випадки. Так, нещодавно стався випадок, свідками якого були сусіди багатоповерхових будинків, приватних помешкань тощо. 17 вересня 2018 року малолітня дитина після школи не повернулась додому. Стривожений батько самотужки шукав її, після чого повідомив поліцію про зникнення.  І тільки пізно ввечері працівникам поліції спільно зі службою у справах дітей вдалося встановити, що дитина перебувала у рідної баби. Вона без дозволу батька, не попередивши його, маючи з ним неприязні стосунки, забрала дитину до себе. Тривогу і хвилювання викликало те, що баба дитини схильна до вживання алкоголю, довго не відчиняла двері. З нею проведена відповідна роз’яснювальна робота, попереджено про недопущення подібних випадків в подальшому.

Ще один випадок нещодавно трапився на подвір’ї однієї із центральних вулиць міста у пізній вечірній час. Молода жінка, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, залишила напризволяще дитину, а з іншою дитиною пішки пішла додому на околицю міста. Під час обстеження умов проживання сім’ї було встановлено, що мати вживає алкогольні напої, не доглядає дітей, залишає їх на бабу. В даний час готуються документи на позбавлення матері батьківських прав.

Часто про зникнення малолітньої дитини повідомляє одна  жителька міста, яка не справляється з вихованням сина.  Дитина гіперактивна, втікає від матері, може ночувати будь-де. Працівники поліції, педагоги школи часто розшукують його. Служба ініціювала позбавлення матері батьківських прав,  пізніше — відібрання від неї дитини, проте, наші позовні вимоги судом не були задоволені.

Можливо,  відлуння  ось таких різноманітних ситуацій  є причиною безпідставних чуток.  Саме тому слід розрізняти викрадення дитини і різні життєві ситуації, які трапляються в сім’ях.  Чутки, які обростають новими «деталями», не повинні бути причиною паніки серед мешканців міста. При отриманні інформації про порушення прав та інтересів дітей, будь-яку загрозу їх життю та здоров’ю звертайтеся в поліцію по телефону 102 та службу у справах дітей (тел. 4-01-50, кабінет 419 міськвиконкому).

0
репостів
0
репостів