Версія для друку
Розділ Суспільство

Коли настане "комунальний рай" у Шепетівці?

Автор Віталій Мосійчук 16 серпня 2017, 18:56

Верховна Рада прийняла Закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирнрому будинку", з  яким людям надається можливість приймати самим рішення щодо утримання, ремонту своїх будинків і прибудинкових територій. Людям  дали термін до 1 липня на те, щоб вони визначились, що робити зі своїм будинком. До того ж, цей термін ще й продовжили. На жаль, люди не змогли оцінити позитивних моментів цього Закону. Наразі ж, коли мешканці не визначились з виконавцем послуг по утриманню будинків, це зробив за них орган місцевого самоврядування і за рішенням виконавчого комітету в Шепетівці призначили двох управителів на все місто, поділивши житловий фонд між приватними компаніями "Житлофонд" і "Управдом".

Основний момент цього Закону якраз і полягає в тому, щоб зняти монополію ЖЕКів, на балансі яких раніше знаходились абсолютно всі будинки. В Шепетівці ж, не проводячи конкурсу на визначення управителів, нав'язали мешканцям виконавців послуг, не питаючи їх згоди.

До того ж, влада визначила одну ціну на обслуговування, хоча потрібно було б відійти від такої практики - по кожному будинку потрібно підходити індивідуально і ціни за послуги повинні бути різними. Будинки різняться і є багато тонкощів щодо їх обслуговування. Зокрема, в одних є ліфти, а в інших - ні, прибирання різної за площею території, різний час побудови будинків, різні витрати та підходи до утримання будинків. Тому неможливо говорити про встановлення єдиної ціни. Конкретні гроші платяться за конкретні послуги, а не якісь незрозумілі, абстрактні речі.

Призначені приватні компанії надають послуги низької якості і навіть ОСББ вибирають їх від безвиході.

Шкода, що ми ще не маємо на сьогодні ринку надавачів певних послуг з утримання та ремонту будинків, бо ринок все ж диктує умови і конкуренція робить свою справу. Тому необхідно, щоб влада не заважала, а сприяла розвитку ринку комунальних послуг, а з їх розвитком зміниться і якість послуг.

В багатьох негараздах винні і самі власники квартир, які за своєю пасивністю, платячи за утримання будинку, в більшості випадків не знають, за що вони платять. Не вимагають від управителів якісної роботи, не пишуть їм звернень, не вимагають актів про виконані роботи. Можливо люди не завжди мають достатньо інформації, але пасивність точно є.

На жаль, багато людей зі свідомістю "совка" думають, що хтось за них щось зробить, що хтось прийде і зробить капітальний ремонт. Багато хто думає, що діряві труби в підвалі чи дах стосується лише тих, хто живе, наприклад, на останньому поверсі. Насправді, це все - співвласність.

Закон сьогодні майже повністю на стороні співвласників багатоквартирних будинків, і, не дивлячись на різночитання законів і підзаконних актів - це оптимальний сценарій для успішного створення ОСББ, ефективного управління своїм будинком і контролю за витрачанням коштів співвласників, а також якістю наданих за ці гроші послуг.

Щоправда потрібно бути уважними, та не допускати до управління ОСББ людей із сумнівною репутацією. Тому що, для прикладу, в один прекрасний момент ОСББ може підписати кабальний договір з приватним теплопостачальником із непомірними тарифами, і спробуйте потім його розірвати.

Останнє редагування 16 серпня 2017, 20:38