Версія для друку
Розділ Суспільство

Хто і коли відремонтує дороги в Шепетівці

Автор Погребняк Ірина 12 липня 2017, 19:16

Останні події, зокрема акції активістів громадської організації «Автоєвросила» (4 липня на вулиці Героїв Небесної Сотні водії засадили ями та вибоїни на проїжджій частині кущами), привели нас за відповідями у кабінет очільника міста. На це та інші питання щодо покращення стану міських доріг відповів міський голова Михайло Полодюк.

Михайле Івановичу, ви можете вже зараз озвучити, хто і коли відремонтує у Шепетівці дороги?

— До того часу, як Шепетівська міська рада перебуває у судових тяжбах з виконавцем робіт по ремонту доріг, ми не можемо проводити у місті, зокрема виділяти гроші на капітальний ремонт доріг і тротуарів. Вирішення цієї справи затягується, бо суддя Хмельницького обласного господарського суду призначила експертизу в державній установі. Час спливає, а експерти всіляко зволікають. Навіть звернення до них народного депутата Романа Мацоли, аби пришвидшити проведення експертизи, не дало результату. Чекаємо на справедливе рішення, тоді зможемо і про капітальне будівництво та ремонт доріг міста говорити. А поточний ямковий ремонт орієнтовно з 15–18 липня вже почнуть робити.

Нашим читачам також цікаво дізнатися про ціну питання.

— У будівельній термінології поточний ремонт ділять на ямковий та суцільний. Але суцільний ремонт не повинен перевищувати 20 відсотків протяжності всієї вулиці. Якщо взяти поточний ремонт, то тут суми значні — близько 8 мільйонів гривень виділили під час травневої сесії міської ради. За ці кошти відремонтують ділянку дороги на Старокостянтинівському шосе, два відрізки на вулицях Судилківській та  Героїв Небесної Сотні. Обсяги роботи перевищують півтора мільйони гривень, тому в червні виставили пропозицію на торги у системі електронних закупівель «Прозоро». По Старокостянтинівському шосе тендер не відбувся, подамо заявку повторно. По інших відрізках доріг система обрала переможцем «МВМ-13». Але цього разу сподіваюся, що ремонт дороги виконають вчасно і якісно, бо за умовами виконавець має лише 15 днів для проведення та завершення робіт. Технагляд щоденно спостерігатиме за виконанням процесу.

Лише за останні півроку для Шепетівського ремонтно-експлуатаційного підприємства закупили щонайменше чотири одиниці спецтехніки для проведення ямкового ремонту. Чому дорожнє покриття навіть на головних вулицях міста бажає кращого?

— Вся придбана техніка розрахована на поточний ремонт. Раніше в комбінату благоустрою, а нині КП ШРЕП, ніколи не було техніки для здійснення ремонту доріг, ні капітального, ні поточного. Працівники підприємства закидали матеріали лопатами, вирівнювали ручними катками. Також і приватні підприємці виконували ремонт окремих ділянок. Але ці роботи не вистоювали довго. З 2016 року ми побудували таку стратегію, що ямковий ремонт має здійснювати комунальне підприємство, з якого потім у разі чого можна спитати. Тобто неякісно виконані роботи вони будуть змушені виконати повторно за власний рахунок комунального  підприємства. Цьогоріч і справді закупили техніку, її вже випробували — у центрі біля пам’ятника Островського латали ями УЯР-ром. Машина в ході робіт відпрацювала певний моторесурс і, оскільки вона ще на гарантії, їй потрібно пройти додатковий техогляд. Роботи на дорогах нині не здійснюють ще з однієї причини — підприємство-постачальник бітумної емульсії припинило її доставку. Роботу іншої техніки можна побачити на перехресті проспекту Миру та вулиці Степана Бандери — відремонтували та заасфальтували невеличку ділянку. За наявності асфальту, приблизно такими латками і буде  здійснено поточний ремонт на вулицях Шепетівки. Для запуску виробництва асфальту в ШРЕПу не вистачає коштів. Після сесії, що відбудеться 18 липня, якщо депутати проголосують за відповідне рішення, у підприємства з’являться гроші і почнеться робота.

Окрім автомобілістів є ще й пішоходи. Що скажете про ремонт тротуарів, коли їх ремонтуватимуть?

— Стосовно тротуарів плани встановили великі: хотіли встелити правий бік на вулиці Валі Котика — від «Юності» до 4-ї школи, на вулиці Островського — від Будинку побуту і до «Колиби», і частину на вулиці Героїв Небесної Сотні. Але всі ці відрізки перевищують 20% загальної протяжності, самі його не зможемо відремонтувати.  Як матеріал для тротуарного покриття розглядали — бруківку, але поки що на це немає коштів. Невдовзі відчуємо дефіцит коштів, коли розпочнеться опалювальний сезон, адже дуже багато грошей потрібно на оплату за теплопостачання у комунальні заклади. Але по можливості маленькими ривками відремонтуємо хоча б такі нагальні ділянки міської дороги.

Дякую за розмову!

Останнє редагування 10 липня 2019, 00:20