Розділ Суспільство

Батареї гріють - наші кишені "нагрівають"

Автор 27 жовтня 2016, 00:22
У порівнянні з минулим роком, зараз Шепетівка відносно спокійно розпочала опалювальний сезон. Без протистояння, сутичок, штурму адмінприміщення тепломережі, протестів під міськрадою і втручання правоохоронців. Єдине, що знову теплопостачальники самовільно позривала пломби ПАТ "Шепетівкагаз". У 2014 році міська рада Шепетівки розпочала судові процеси проти ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», яке взяло в експлуатацію міський водоканал і тепломережу. Місцевій владі вдалося повернути в комунальне лоно водоканал без суду, а от з тепломережею виникли труднощі.
Наразі підсумком дворічного протистояння і судових походів Шепетівської міськради проти концесіонера є повна невизначеність. Два тури судових дебатів не принесли результату. Спочатку Феміда була на боці чиновників — перемога в суді першої інстанції і апеляційному суді. Але Вищий господарський суд повернув справи на повторний розгляд. Тепер, ті ж самі суди, стали на бік концесіонера. Після поразки міськради в апеляційному суді Рівного, справи водоканалу і тепломережі знову розглядають у Києві. Окрім невдалої спроби повернути контроль над тепломережею міста, перед владою Шепетівки нависла реальна загроза того, що «Енергоінвест» через суд поверне собі і водоканалізаційне підприємство.

Наразі серйозну заборгованість ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» має перед «Нафтогазом» (зараз ця сума складає більше 65 мільйонів гривень). Концесіонери з самого початку поводилися дуже спокійно і прозоро натякали, мовляв, борг за газ — це не проблема міста чи області. Вдарившись головою об невтішні рішення Феміди, міськрада, схоже, цілком усвідомила безперспективність війни проти «Енергоінвесту».

Показова поведінка «Нафтогазу» в цьому конфлікті. Саме державному монополісту шепетівські бізнесмени заборгували кругленьку суму, а не місту чи області. Тож відповідно, шум-скандал мав би піднімати в першу чергу «Нафтогаз». Але там на проблему величезного боргу шепетівських концесіонерів дивляться крізь пальці. На київських пагорбах мовчать, не погрожують припинити постачання газу, не присилають перевірок, ніби все так і все їх влаштовує. А якщо на ситуацію у славному місті Шепетівка наплювати столичним газівниками, то чого має «боліти» голова меру міста чи обласним чиновникам? Взимку ж ніхто не залишить городян без тепла, а це головне. 

Як кажуть, якби хотілося та моглося, «Нафтогаз» оперативно прикрутив би гайки злісним боржникам і стягнув з них кошти. Про це цілком справедливо говорить і перший заступник міського голови Володимир Вихівський. Але бездіяльність монополіста не випадкова. Процитуємо Шепетівську місцеву прокуратуру: «Шепетівською міжрайонною прокуратурою упродовж 2013-2015 років вживалися заходи представницького характеру щодо стягнення заборгованості за поставку природного газу з ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Так, упродовж вказаного періоду розглянуто 10 та задоволено 9 позовів, заявлених Шепетівським міжрайонним прокурором на суму 58 мільйонів гривень. Всі рішення судів перебувають на примусовому виконанні у відділах ДВС». 

За результатами дев’ятьох позовів, які на контролі виконавчої служби, за 3 роки «Енергоінвест» відшкодував «Нафтогазу» аж… 47 918 гривень з 58 мільйонів.

Цілком зрозуміло, що «Нафтогаз» не горить бажанням збирати борги з шепетівських бізнесменів. Ми ж підкреслимо, що цей факт є черговим підтвердженням того, що «Енергоінвест» працює у системі координат конкретної «газової схеми», кінцевими бенефіціарами якої є люди в структурі «Нафтогазу», або ті, хто має там серйозні зв’язки. 

Коли міська рада Шепетівки пішла в судову атаку і отримала відсіч, їй і обласним чиновникам, популярно пояснили, що вони намагаються грати, кажучи спортивною термінологією, не у своїй лізі. Тож серйозні хлопці в столиці продовжуватимуть робити те, що вважають за потрібне, і доки у них не зміняться «розклади» — у Шепетівці нічого не зміниться. 

А поки що всі живуть своїм життям. Влада міста займається своїми справами, а «Енергоінвест» проводить опалювальний сезон. На певний час здалось, що консцесінер готовий покинути наше місто, але із підвищенням тарифів та запровадженням збільшених субсидій, знайшлись нові джерела отримання надприбутків.

Врешті-решт, хоч те тішить, що місто взимку буде з теплом. Шкода людей, яких звільнили з роботи на ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», лише за те, що вони не побоялись розповісти правду про діяльність підприємства.

На основі статті Романа Губрієнка "У газовій борні настало затишшя"
Газета "Подільські Вісті"
Останнє редагування 27 жовтня 2016, 01:07
0
репостів
0
репостів