Версія для друку
Розділ Суспільство

Децентралізаційний марафон

Автор 23 серпня 2016, 20:31
Децентралізаційний марафон Матеріал розміщено на правах реклами
Справжня, ефективно проведена з врахуванням інтересів простих людей децентралізація є запорукою розвитку регіону на багато десятиліть вперед. Про це свідчить досвід усіх розвинених країн, про це засвідчують перші результати реформи, що розпочалися в Україні. А як же справи у нас?
На Хмельниччині вже створено 22 об’єднані територіальні громади. Активно відбувається утворення нових громад у Білогірському, Чемеровецькому та Шепетівському районах.

Очевидно, що процес децентралізації незворотний. Звичайно, цей шлях нелегкий, однак саме створення самодостатніх територіальних громад, ефективної місцевої влади – запорука успіху. Це дасть їм можливість самостійно вирішувати питання місцевого значення, використовувати кошти на розвиток інфраструктури, а не чекати вказівок центральної влади.

Інтереси людей мають бути пріоритетними під час об’єднання тієї чи іншої громади. Наприклад, 27 липня ц.р. на сесії Хмельницької обласної ради були затверджені зміни у перспективному плані об’єднання громад в межах населених пунктів Шепетівського району. Це зроблено за ініціативи районої адміністрації, яка врахувала побажання місцевих людей. Таким чином, у плані Шепетівського району створили одну нову громаду та змінили межі двох сусідніх.

«Після спілкування з місцевими мешканцями в усіх населених пунктах району стало зрозуміло, що первинний план об’єднання громад розроблявся деякими службовцями району, без дотримання інтересів людей, розповідає голова РДА В’ячеслав Петров. - Така позиція суперечить ідеї добровільного об’єднання. За ініціативою активних громадян, ми розробили новий план із дотриманням інтересів людей та врахуванням економічних, логістичних і логічних норм. Окремо хочу подякувати Народному депутату України Роману Мацолі, адже саме завдяки його позиції та підтримці нам вдалося внести зміни до перспективного плану. Роман Миколайович послідовно відстоює позицію, що громади самостійно мають вирішувати питання свого розвитку, приймати рішення про спрямування коштів на першочергові об’єкти своєї інфраструктури, адже саме їм, а не можновладцям у Хмельницькому чи Києві краще знати, чого потребують люди на місцях».

Схвально відгукуються про розробку нового плану об’єднання громад у районі і голови сільських рад.

Голова Мокіївської сільради Людмила Печенюк: «Спочатку нам запропонували приєднатися до Судилкова, але до нього далеко, добиратися незручно. Згідно з новим планом ми приєднуємося до села Ленковець, яке ближче. Мешканці нашої сільради задоволені змінам і вірять в успіх децентралізації».

Голова Михайлюцької сільради Богдан Книш: «Люди з острахом сприймали нововведення щодо об’єднання. Але роз’яснювальна робота, яку проводить керівництво райдержадміністрації на зустрічах допомогла їм розібратися в нюансах об’єднання та активно увійти в цей процес».

Голова Ленковецької сільради Юрій Криворчук: «Ми повністю підтримуємо як саму децентралізацію, так і позицію райдержадміністрації щодо корегування перспективного плану. Адже, перш за все, потрібно враховувати думку громади».

Отож,виникає впевненість, що новосформовані громади Шепетівського району мають перспективи стати самодостатніми. Втім, голова районної ради Петро Дзяворук закликає не поспішати. «Виникає ще одне питання: чи кожна громада буде самодостатньою? Мабуть, слід враховувати усі аспекти даної проблеми, - стверджує Петро Францевич. – Можливо, хтось зі мною не погодиться, але я прихильник делікатного підходу до питання адміністративно-територіального поділу».

Та все ж на Шепетівщині планується до кінця цього року завершити об’єднання чотирьох об’єднаних громад із п’яти запланованих у районі. Виключенням є місто Шепетівка, де є категоричне несприйняття міської влади.

«Звичайно, значна частина представників районної ради проти децентралізації, оскільки це позбавить районну владу впливу на розподіл коштів. Але курс на децентралізацію, обраний командою Президента, у нашому районі буде дотримано, не зважаючи на локальний спротив і приватні інтереси окремих осіб», - запевнив голова райдержадміністрації В’ячеслав Анатолійович.
Передрук з газети «Подільські вісті», №91 від 16.08.2016