Розділ Суспільство

Павло Котенко: від навчання в Японії до професійного стажування в Німеччині

Автор Мар’яна Добоні 18 грудня 2015, 01:07
З Мартіном Ройтером, який представляє Стипендіальну програму німецької економіки для України, ми познайомилися у травні цього року напередодні оголошення конкурсу на професійне стажування у Німеччині та пообіцяли всіляко допомагати в поширенні інформації про цей новий міжнародний проект.

На початку грудня в Торгово-промисловій палаті, яка виступає основним партнером програми в Україні, відбувся урочистий захід на честь учасників другого покоління програми – молодь, що вже за кілька місяців вирушить на стажування на німецьких підприємствах. Серед щасливчиків Павло Котенко, учасник «Школи молодого агрополітика», яку ГО «Ліга інтернів» проводила у червні цього року.

Така приємна новина стала чудовою нагодою, щоб поспілкуватися з Павлом ближче та дізнатися, що заохотило хлопця до участі у німецькій програмі.

 Павле, розкажи, будь ласка, більше про себе: де ти народився, навчався тощо.

– Я народився і виріс у м. Шепетівка Хмельницької області, навчався у школі-ліцеї з поглибленим вивченням англійської мови. Після школи вступив до Національного університету біоресурсів і природокористування на факультет агрохімсервісу і ґрунтознавства. Обрав цей факультет, зважаючи на рекомендації знавців, а також затребуваність спеціалістів цього фаху на ринку праці.

На другому курсі успішно пройшов конкурс на навчання в Токійському аграрному університеті в рамках співпраці НУБіП і Токійського аграрного університету (Японія). Навчався там з 2009 по 2015 рр., спочатку здобув ступінь бакалавра, а потім і магістра за спеціальністю «міжнародне сільське господарство». Навчальні семестри у Японії тривали з жовтня по лютий та з квітня по липня, що дозволило паралельно закінчити навчання в Україні.

 Вражає! У Японії тільки навчався чи й знайомив японців з українською культурою?

– Так, звичайно. Під час навчання в Японії ми разом з друзями організували гурток «Українські студії», у рамках діяльності якого відкривали нашу Батьківщину для країни, де сходить сонце. У 2013 році вперше організували мегамарш у вишиванках в Токіо, сьогодні це вже невід’ємна традиція для всіх, хто пов’язаний з Україною в Японії: від дітей до дипломатів, японських та українських. Скажімо, у 2015 році в марші у вишиванках узяв участь екс-посол Японії в Україні Саката Тоічі разом зі своєю дружиною.



 У червні ти брав участь у «Школі молодого агрополітика», яку проводила ГО «Ліга інтернів» за підтримки Проекту USAID АгроІнвест та Благодійного фонду Богдана Гаврилишина. Не виникало думки податися на Програму стажування у Верховній Раді України?

– Зізнаюся, що Програмою стажування у Верховній Раді України зацікавився ще в Японії. Проте, коли дізнався, що організовуєте стажування тільки в Україні, почав самостійно шукати способи пройти практику у Посольстві України в Японії. І мені це таки вдалося – я стажувався там у жовтні 2014 року за направленням від японського університету.

До речі, після участі в «Школі молодого агрополітика» дізнався про програму стажування «Німецький бізнес для України» (інша назва Стипендіальної програми німецької економіки для України – ред.).

 Чому вирішив узяти в ній участь?

– У Японії я отримав навички роботи на підприємствах за японськими звичаями і традиціями. Цей досвід дуже корисний для мене, проте його не завжди можна застосувати, адже японські традиції значно відрізняються від українських і європейських загалом.

Німеччина славиться своєю пунктуальністю та злагодженими бізнес-процесами, саме тому я вирішив, що отримати практичний досвід в цій європейській країні і потім застосовувати його в Україні є чудовою можливістю.



 Якими є вимоги до конкурсанта цієї стипендіальної програми?

– Для участі в конкурсі необхідно бути студентом старших курсів університету або нещодавнім випускником зі спеціальностей «економіка», «інженерія», «інформатика», «журналістика» або «сільське господарство», дуже добре володіти англійською або німецькою мовами, вікові обмеження – до 30 років. Я відповідав всім вимогам, колись вивчав німецьку – тому зараз активно згадую забуте.

 Яким чином відбувався конкурсний відбір?

– Попередні інтерв’ю з конкурсантами відбулися в Києві, Львові, Одесі, Харкові. Питання ставилися загальні: розповісти про себе, обґрунтувати бажання взяти участь у програмі. Також на цьому етапі перевіряли рівень володіння мовою.

Інтерв’юери Стефан Каґебейн з Комітету Східноєвропейських економічних відносин (м. Берлін) та Мартін Ройтер з Торгово-промислової палати України оцінювали попереднє інтерв’ю та анкети з мотиваційним листом, дипломами та оцінками, рекомендаціями.

На наступному етапі формувався список тих, хто пройшов попередній відбір. Їхні анкети передали німецьким компаніям-учасникам програми.

Потім компанії відбирали осіб для стажування, які їх зацікавили. Також я пройшов годинне інтерв’ю в центральному офісі компанії в Україні з головним директором представництва та начальником відділу компанії по східній Європі англійською мовою. В інтерв’ю ставилися різні питання: особисті, про майбутні плани, що я знаю про діяльність цієї компанії, якими є мої очікування тощо.



 Що ти відчув, коли дізнався про перемогу в конкурсі?

– Радість та захоплення, відчуття того, що зусилля були варті того.

 Коли розпочнеться твоє стажування? Якими є його умови?

– Моє стажування триватиме 3 місяці, з лютого по квітень. За умовами програми кожен стажер отримує стипендію та забезпечується трансфером туди–назад, компанія покриває витрати страхування та проживання.

 Твій досвід вражає! Спираючись на нього, що порадиш молоді для самореалізації?

– Бути активними в університеті і поза ним. Ходити на зустрічі, лекції, форуми, слухати, знайомитися, ДІЯТИ – це ті майданчики, де ви можете зустріти можливість (а сьогодні їх в Україні багато), яка змінить ваше майбутнє життя. Коли подаєте заявку на участь – уважно читайте назву програми, її цілі та порівнюйте зі своїми. Якщо вони збігаються, то ваші шанси пройти далі ростуть.

Якщо ви пройшли відбір і їдете за кордон, то пам’ятайте, що, крім себе особисто, ви представляєте і свою країну.

– Дякую за спілкування. Успіху під час стажування, корисного досвіду та незабутніх вражень!
0
репостів
0
репостів