Розділ Суспільство

Щоб ялинка приносила радість

Автор Заблоцький Олександр 17 грудня 2015, 20:28
Історія свідчить, що вперше на Новоріччя ялинку було встановлено півтисячі літ назад. Так воно чи ні, але це дерево й досі залишається основним атрибутом свята. Впродовж останніх років українці все частіше віддають перевагу живій ялинці. Не секрет, що китайська пластикова далеко не конкурент нашій справжній лісовій красуні, із запахом хвої, з духом таємничості, з історією святкової традиції, що сягає віків.
Працівники лісового господарства Шепетівщини можуть повністю забезпечити новорічними ялинками школи, дитячі садочки, будинки культури міста й району та всіх бажаючих. Саме для цього на підприємстві закладено понад 23 га плантації де вирощується близько 56 тисяч лісових красунь.

У Шепетівському лісгоспі вирощуванням новорічних ялинок займаються усі лісництва. Цьогоріч продаватимуть ялинки й сосни від одного до п'яти метрів заввишки. Пропонуються й гуртові партії реалізаторам. Ціни на новорічні ялинки у цьому сезоні будуть на минулорічному рівні — від 48 гривень.

Наше підприємство у передноворічні дні буде здійснювати реалізацію ялинок для усіх бажаючих. Цей захід проводитиметься у визначених для цього пунктах. Зокрема, зелені лісові красуні реалізовуватимуть у Кам'янківському лісництві (у торговельному павільйоні «Лісовичок»), поблизу колишнього «комсомольського парку» (навпроти пожежної частини), будуть і точки продажу біля адмінбудівлі лісгоспу та безпосередньо у лісництвах. Для цього відбираються ялинки, що вирощені на спеціальних плантаціях, а також зрубані під час планових рубок формування та оздоровлення лісів. Тож вирубування цих молодих дерев — плановий господарський захід, який не завдає шкоди довкіллю та спрямований на задоволення культурних потреб населення.

У цьому році, як і попереднього, продаж хвойних відбуватиметься з бирками. Завдяки штрих-коду на бирці можна легко визначити відповідність товару супровідним документам і перевірити законність його придбання з лісових плантацій. Ялинка без бирки означатиме, що її зрубали і реалізовують незаконно. А це, зрозуміло, матиме свої негативні наслідки.

Її походження можна встановити за допомогою спеціального сайту, вказавши у пошуковій системі серію та номер бирки, якою промарковане дерево, яка і видасть повну інформацію про ялинку.

Якщо ж пошукова система інформуватиме, що номер новорічної ялинки не знайдено, необхідно відразу звернутись до правоохоронних органів чи надіслати SMS-повідомлення, зате-лефонувати на «гарячу лінію» за номером 097-726-04-77 (цілодобово).

Заготовляти ялинки у лісі, не маючи на це спеціального дозвільного документа (лісового квитка), заборонено. Якщо збиток лісовому господарству буде істотним, то винного за рішенням суду чекає кримінальна відповідальність. 

Хочеться наголосити, що у зимовий час ялинкові насадження особливо ретельно охороняються. Відповідно до наказів Державного агентства лісових ресурсів України, Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства з метою посилення контролю за охороною лісів від незаконних рубок розроблено комплекс заходів щодо охорони хвойних насаджень у передноворічний період 2016 року. 

Також напередодні новорічних свят у ДП «Шепетівський лісгосп» виданий відповідний наказ щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування. 

Отож силами працівників лісової охорони, групами по 2-4 особи буде організувано патрулювання біля шпилькових молодників, лісових культур, де можливі самовільні вирубування новорічних ялинок. Їх заготівля здійснюватиметься насамперед з плантацій, а також за рахунок дерев, які підлягають вирубуванню при проведенні рубок догляду, розчищенні трас і ліній передач, зв'язку, газопроводів, нафтопроводів.

Також заготівлю новорічних ялинок можна проводити лише за присутності лісової охорони. Відпуск заготовлених красунь вестиметься тільки за наявності на їхніх стовбурах бирок зі штрих-кодом та відповідної документації.

Разом з працівниками міліції, екологічної інспекції, представниками громадських організацій у передноворічні дні на дорогах і в населених пунктах будуть створені пости для перевірки наявності бирок зі штрих-кодом та документів на право перевезення та продажу ялинок. Спеціальні рейдові бригади затримуватимуть осіб, які здійснили самовільне вирубування.

Більшість населення купують ялини на різдвяних ринках, але є чимало любителів зрубати деревце, яке приглянулося, в лісовому масиві. У разі порушення зловмисників притягуватимуть до відповідальності згідно з вимогами чинного законодавства. Штраф за самовільно зрубану ялину складає від 85 до 170 грн. Окрім цього, порушник сплатить збиток у розмірі від 248 грн. до 3,5 тис грн. в залежності від діаметра дерева.

За більш детальною інформацією щодо придбання новорічного деревця або інших питань звертайтесь за телефоном 4-22-78.

Відтак ДП «Шепетівський лісгосп» звертається до всіх громадян з проханням запобігати незаконним рубкам «новорічних» хвойних насаджень. Пам’ятайте, що ліс – це наше національне надбання й багатство, яке ми повинні берегти задля майбутніх поколінь.
0
репостів
0
репостів