Розділ Суспільство

Роман Мацола звітує перед своїми виборцями

Автор Роман Мацола 10 грудня 2015, 14:36
Роман Мацола звітує перед своїми виборцями Матеріал розміщено на правах реклами
Роман Мацола нова людина в українській політиці. У 2014 році від вперше брав участь у парламентських виборах та вперше став депутатом. І протягом наступного року своєї роботи багато речей йому доводилося робити вперше: писати закони, захищати їх перед експертами, пояснювати людям, контролювати виконання. Пройшов перший рік роботи в Парламенті, і тому час обранцю прозвітуватися перед тими людьми, які його вибрали. Так, як найнятий менеджер звітує перед Радою директорів фірми, так і народний депутат Роман Мацола, звітує перед своїми Директорами, тобто тими людьми, які від свого імені найняли та уповноважили його на роботу в найвищому законодавчому органі нашої держави.

ЗВІТ

про роботу Народного депутата України

Мацоли Романа Миколайовича

за 2015 рік

Про результати своєї роботи звітує народний депутат, заступник члена Постійної делегації у Парламентському вимірі Центральноєвропейської ініціативи, член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та груп з міжпарламентських зв’язків з 6 країнами світу, Роман Мацола, який був обраний по виборчому округу №190, Хмельницька область.

Шановні виборці!

Рік тому Ви виявили мені високу довіру представляти інтереси Славутчини, Шепетівщини та Полонщини у Верховній Раді України.

Йдучи на вибори, я не обіцяв багато, але щиро намагаюсь виконувати всі свої зобов’язання перед Вами.

Моя програма складалась із п’яти пунктів, і дозвольте мені сьогодні доповісти про хід виконання цієї програми.

1.​ Обіцяв: Допомагати військовим.

Виконую: від самого початку виборчої кампанії надавав допомогу в придбанні персональних засобів захисту для наших хлопців (бронежилети, каски) – і продовжую це робити за індивідуальними зверненнями зараз. Сприяв у ремонті військової техніки, яка відправляється в зону АТО. Мною та моєю командою надається сприяння в організації лікування та реабілітації поранених бійців, постійно допомагаємо в роботі районним Спілкам учасниківАТО. Постійно спілкуємося з родинами загиблих та реагуємо на їх звернення про допомогу. Дбаємо про увіковічення пам’яті наших Героїв, які віддали життя за Батьківщину.

Планую додатково до роботи, яка проводиться: сприяти в реабілітації та поверненні до активної участі в житті громади учасниківАТО.

2.​ Обіцяв: Допомагати дітям.

Виконую: через програму мікро-грантів, створеної мною Громадської організації «Інститут солідарності громад», надаємо фінансову допомогу в забезпеченні теплом шкіл та дитячих садочків (придбання котлів, утеплення фасадів (термосанація), безперебійне забезпечення електроенергією). Діти-сироти, і напівсироти, діти із кризових сімей, а також інтернати одержують додаткову матеріальну підтримку – харчування,одяг, інвентар (матраци, подушки тощо). Окрема підтримка надається успішним школярам та талановитим молодим людям. У цьому році запроваджено персональні гранти талановитій молоді з мого округу для навчання в Острозькій академії.

Планую додатково до роботи, яка проводиться: розширити підтримку талановитих учнів та студентів.

3.​ Обіцяв: Здійснювати соціальні ініціативи.

Виконую: не залишив без уваги жодне звернення щодо допомоги у лікуванні. Десятки мешканців округу, в тому числі дітей, одержали або допомогу в оплаті лікування чи придбанні ліків, або направлення у лікувальні заклади по всій Україні. Мобільні групи моїх громадських приймалень безпосередньо виїжджають у села округу для надання практичної допомоги в оформленні субсидій. Допомагаємо в працевлаштуванні або направленні на навчання для здобуття нової професії. На базі моїх громадських приймалень постійно надається безкоштовна юридична допомога всім, хто її потребує.

Планую додатково до роботи, яка проводиться: започаткувати безкоштовні курси для бажаючих започаткувати власний бізнес.

4.​ Обіцяв: Піклуватись про довкілля.

Виконую: тримаю на постійному депутатському контролі питання забруднення повітря, контролі радіаційного фону та чистоти питної води (в тому числі, вмісту радону). Займаю принципову позицію в боротьбі за модернізацію системи очищення викидів в повітря Понінківською картонно-паперовою фабрикою (Полонський район). Відстоюю інтереси мешканців Славутського району та міста Славути з поповнення відповідних бюджетів коштами за сусідство з Хмельницькою АЕС, разом з групою народних депутатів, зареєстрували законопроекти 2248а та 2249а, які дозволять кошти за проживання в зоні спостереження АЕС напряму та у повному обсязі перераховувати на місцеві бюджети.

Планую додатково до роботи, яка проводиться: сприяти налагодженню переробки вторсировини та утилізації твердих відходів, що покращить стан довкілля та створить нові робочі місця. Проекти з вирішення проблем довкілля будуть одним із пріоритетів конкурсу мікрогрантів моєї організації «Інститут солідарності громад».

5.​ Обіцяв: Боротись із корупцією.

Виконую: як член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності брав безпосередню участь в супроводі у парламенті ключових антикорупційних законів: «Про Національну поліцію» та «Про державне бюро розслідувань». Прийняття цих законів дозволить очистити правоохоронні органи від нечесних співробітників, побороти хабарництво в ДАІ, зробити правоохоронця справжнім помічником кожного законослухняного громадянина – як це вже відбулось у Києві, Львові та інших великих містах. Державне бюро розслідувань дозволить притягати до відповідальності чиновників-корупціонерів будь-якого рівня, прийняття закону про ДБР зламало стару систему кругової поруки у владі. На території округу ініціював проведення незалежного фінансового контролю (аудиту) тарифів на житлово-комунальні послуги провідною міжнародною кампанією. Однак, якщо місцеві керівники в Полонному беззаперечно погодилась на такий аудит відповідних комунальних підприємств, то попередня влада міст Славута та Шепетівка, під надуманими приводами, відмовились надавати відповідні фінансові документи щодо обґрунтованості нових тарифів на комунальні послуги.

Планую додатково до роботи, яка проводиться: сприяти забезпеченню належного контролю з боку правоохоронних органів, в тому числі Державного бюро розслідувань усіх місцевих органів влади – як адміністрацій, так і органів місцевого самоврядування.

Далі Ви можете ознайомитись із результатами моєї роботи більш детально:

Моя робота поділяється на законотворчу діяльність та роботу з виборцями на окрузі.

Законотворча діяльність:

Окрім активної участі в супроводі законів «Про Національну поліцію» та «Про державне бюро розслідувань» за рік роботи було ппідготовлено та подано на розгляд 26 законопроектів, в яких я виступаю автором чи співавтором. З них:

- законопроект, що дає змогу уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків;

- законопроект щодо капітального ремонту гуртожитків, що передаються з державної власності у власність територіальних громад;

- законопроект щодо пайової участі замовника у розвитку інфраструктури населеного пункту;

- законопроект, що дає змогу запровадження спрощеної процедури визнання вантажів гуманітарною допомогою;

- законопроект щодо встановлення відповідальності за порушення у галузі житлових прав громадян, житлово-комунального господарства та благоустрою;

- законопроект щодо збалансування порядку управління у вищих навчальних закладах;

- законопроект щодо відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин місцевого значення;

- законопроект про внесення змін до статті 3 Закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів";

- законопроект щодо ставки податку для доходів у вигляді дивідендів;

- законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення", що дає можливість уточнення порядку притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху;

- законопроект щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів;

- законопроект щодо податкової лібералізації та інші.

Робота з виборцями на окрузі:

На окрузі моя робота ведеться особисто та через громадські приймальні. Вся робота максимально спрямована на покращення життя мешканців округу через налагодження взаємодії роботи з органами місцевого самоврядування, надання безкоштовних юридичних послуг, підвищення громадської активності населення через реалізацію соціальних проектів мікро-грантів, покладено початок для підтримки в роботі середнього бізнесу.

На початковому етапі моєї роботи до громадських приймалень надходила велика кількість звернень, які стосувались надання матеріальної допомоги: на лікування, покращення соціально-побутових умов, вирішення інших проблем громадян. Але, як показала практика, робота в даному напрямку не задовольняла основних потреб виборців, по зміні та покращенні соціального становища на окрузі, а навпаки призвела до збільшення кількості людей, які просто звертались за отриманням грошей.

Тому з травня місяця моя робота була дещо перепрофільована. Надання матеріальних допомог припинено, акцентовано увагу на наданні безкоштовної юридичної допомоги, впровадженні мікро-грантів на конкурсній основі, супровід людей, які потребують дороговартісного лікування через державні та регіональні Програми.

З перших тижнів роботи за новою концепцією було помічено тенденцію до збільшення задоволених осіб, за рахунок реалізованих мною проектів.

1.​ Проект по роботі мобільних груп в селах району

Позитив роботи цього проекту був помічений майже одразу, адже люди не очікували, що депутат буде цікавитись життям простого населення села. До роботи в районах залучались представники соціальних служб, які безкоштовно консультували людей з питань отримання субсидій, допомоги малозабезпеченим, допомоги на виховання та утримання неповнолітніх дітей, працевлаштування чи отримання статусу безробітного, проходження навчання за програмами отримання робітничих професій. Надання безкоштовної юридичної допомоги, консультування, складання процесуальних документів, представлення інтересів громадян в судових, правоохоронних, інших державних органах та установах.

ВИЇЗДИ МОЇХ МОБІЛЬНИХ ГРУП З ПОЧАТКУ
РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ

№ з/п

Райони

Кількість виїздів / кількість людей, з якими проведено зустрічі

1

Шепетівський

35 / 489

2

Полонський

36 / 576

3

Славутський

35 / 498

ВСЬОГО:

106​ / 1563

2.​ Супровід людей, які потребують дороговартісного лікування

Мною було опрацьовано всі чинні регіональні та державні програми, які працюють в даному напрямку, в результаті чого встановлено, що в поточному році діє Обласна програма Департаменту соціального захисту населення по наданню коштів на дороговартісне лікування. Багато людей звертаються до мене, як до депутата, за отриманням матеріальної допомоги на лікування, але більшість відмовляється від участі в програмі через велику бюрократичну тяганину. Однак, під контролем моєї громадської приймальні міста Славута, юриста Верхогляда Вадима та консультанта Васильєвої Людмили, 4 людини отримали кошти на лікування (2 людини по 10000 грн. на операції серця та 2 людини по 5000 грн. на лікування онкохворого та на лікування дитини). Крім того, впродовж року до мене звертались люди, які потребували сприяння в направленні на спеціалізоване лікування.

3.​ Мільйон гривень через конкурс мікро-грантів для громади

Для більш ефективної співпраці з активними громадянами задля вирішення проблем округу, мною булостворено громадську організацію «Громадянська ініціатива Романа Мацоли «Інститут солідарності громад». У серпні ц.р. проведено конкурс мікро-грантів, на який надійшло 272 проекти. Серед них відібрано 54, на загальну суму понад 1 млн. грн.Цей конкурс є доситьуспішним, адже завдяки ньому вдалося вирішити чималу кількість проблем в різних куточках краю, в різних галузях, які загалом стосуються десятків тисяч мешканців округу.Зважаючи на позитивні результати першого етапу нині готується другий конкурс мікро-грантів, на який очікується ще більша кількість громадських ініціатив.

4.​ Підтримка ініціативної молоді.

Нам необхідно інвестувати в нашу молодь – це майбутнє України. «Будуймо демократію разом» - це ще один проект, який мною підтримується. В його рамках було організовано поїздки обдарованих дітей (переможців олімпіад, різних конкурсів тощо) до Верховної Ради України.Особисто зустрічався з лідерами учнівського самоврядування Шепетівки, сприявїхучасті у Всеукраїнському з’їзді в Києві. Наші діти зайняли там призові місця та чудово представили Шепетівку на всеукраїнському рівні.За моєї підтримки на окрузі був організований регіональний збір лідерів учнівського самоврядування Хмельницької обласної ради.

5.​ Підтримка постраждалих в зоні АТО

Я та моя команда ведемо систематично допомагаємо учасникам АТО та членам родин загиблих військовослужбовців АТО. Зокрема, надано допомогу в створенні трьох громадських організацій для бійців АТО та трьох громадських організацій, які об’єднують матерів загиблих військовослужбовців в зоні АТО. Активно співпрацюємо з ними. Організації бійців АТО отримали кошти на реалізацію грантових проектів. В Полонному облаштовано алею Героїв АТО. В Шепетівці надано кошти на ремонт палати в ЦРЛ для учасників бойових дій. У Славуті закуплено оргтехніку. Громадська організація «Берегиня-мати» отримала грантові кошти на облаштування Алеї слави Героїв АТО.

6.​ Громадські приймальні активно допомагають людям

Для хорошої комунікації з виборцями в моїх громадських приймальнях постійно ведеться активна робота консультантів. За рік до приймалень надійшло 1524 звернення. З них, звернення соціального характеру: Шепетівщина – 228, Полонщина – 205, Славутчина – 202. Звернення юридичного характеру: Шепетівщина – 258, Полонщина – 229, Славутчина – 236. Інші питання: Шепетівщина – 54, Полонщина - 67, Славчина – 45.



У всіх громадських приймальнях ведеться результативна робота юридичного відділу. Питання, якими займаються юристи: цивільне, земельне, сімейне, трудове, адміністративне право, рідше - кримінальне та кримінально-процесуальне право. Підготовлено депутатських звернень – 194 (80% задоволено, 20% перебуває на розгляді). Справи, які потребували вирішення через суд – 11, з них 7 справ виграно, 4 перебувають на розгляді.

Понад 600 громадян прийнято з юридичних питань. Всі громадяни отримують якісну правову допомогу, активно надається підтримка, щодо оформлення субсидій.

Загальні відомості про мою роботу з виборцями

    Славута

Шепетівка

Полонне

Всього

1

Кількість проведених зустрічей з виборцями

26

39

34

99

2

Кількість проведених особистих прийомів ( у т. ч. в громадських приймальнях)

72

66

23

161

3

Кількість розглянутих письмових звернень громадян

192

388

253

833

4

Загальна кількість громадян (враховуючи колективні звернення), які звернулися до народного депутата України

1268

1354

1573

4195


7.​ 
Підтримка культурних та інших заходів
Я і моя команда активно організовуємо та підтримуємо різноманітні конкурси та фестивалі. Підтримана організація Всеукраїнського танцювального фестивалю для дітей «Золоте коло». Надана допомога в організації IV Всеукраїнської школи майстерності для людей з особливими потребами. Я також підтримав зліт Шкільного лісництва, акцію по закупівлі шкільного приладдя дітям з малозабезпечених родин. Також я взяв на контроль супровід неповнолітніх переселенців, що прибули з території окупованої території Донецької республіки та АР Крим, цим дітям оформлено соціальну грошову допомогу, що видається для утримання неповнолітніх.

Шановні виборці,

Ваші відгуки, зауваження та пропозиції щодо моєї роботи як Вашого народного депутата Ви можете направляти у мої громадські приймальні:

м.Полонне, вул.Лесі Українки, 114, кімн. 25
м.Шепетівка, вул.Островського, 42, кімн.10
м.Славута, вул.Соборності, 7 кімн. 24

або безпосередньо мені за адресою:

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5
Верховна Рада України
Народному депутату України Мацолі Р.М.

Мені дуже важлива думка кожного з Вас.
Ваш, Народний депутат України
Роман Мацола
0
репостів
0
репостів