Розділ Суспільство

З передової повернулися бійці, що тримали оборону Донецького аеропорту

Автор Ірина Погребняк 20 листопада 2014, 16:21
Бійці штурмової роти 5-го окремого батальйону добровольчого українського корпуса «Правого сектору» Бугай та Анархіст (бойові прізвиська — Авт.) після 22-денного протистояння в Донецькому аеропорту повернулися на відпочинок додому в минулу неділю. Чоловіки, що відстоюють цілісність України, приїхали разом із волонтерами громадської організації «Самооборона. Хмельниччина».
Олег Зозуля, він же Анархіст, розповів про труднощі та бойові умови на позиціях оборони:

— Вже до зимових холодів готуємося. Честь і хвала нашим волонтерам, забезпечують всім необхідним на передовій, а от керівництву держави, вибачайте, «фак». Від нього жодної допомоги не отримали. Яка мова може йти про входження добровольчих батальйонів до складу Збройних сил України в подальшому? Адже військові все роблять «за наказом» проросійськи налаштованого генерального командування. Тож, на думку багатьох, ця війна, не побоюся цього слова, може затягтися на десятиліття.

Бійці добровольчого формування разом із військовими 79-ої та 73-ої бригад тримали оборону аеропорту. Чоловіки розповідають, що від сучасного терміналу Донецького летовища вціліло лише три кімнати.

— Сепаратисти час від часу «заходять» до терміналу, адже там немає постів, — сказав Олег Зозуля. — Вони вогонь коректують, гранати кидають. А ще там снайпери залягають. У старому терміналі більш-менш вціліло лише три приміщення. Решта кімнат — самі голі стіни чи руїни. Для захисту військові з підручних матеріалів споруджують тимчасові укриття. Бойовики їх намагаються знищити, а потім — нас обстрілюють. Ворог використовує бойові снаряди 152-го калібру. Якщо один такий падає біля танку, той перевертається.

В небезпечному приміщенні аеропорту, попри холод та обстріли, добровольці прожили кілька тижнів.

— Облаштувалися в середині приміщення. Погляньте, ось на цих фото, що викладені в соціальній мережі, видно, в яких умовах ми тримали оборону, — розповідає Анархіст. — Через холод у наші речі залазили гризуни. Ми на них не зважали, бо миші нині — український ворог не найголовніший.

32-річний доброволець ае, на прізвисько Бугай, також приїхав із передової у відпустку.

— Хочу пояснити ситуацію із місцевою «структурою», яка «Правим сектором» себе називає, — каже Микола. — Якісь люди, прикриваючись нашою назвою, поводяться як бандитське формування. Ми, добровольці «Правого сектору», воюємо, а вони своїми діями нашу організацію дискримінують.

Цього разу чоловіки повернулися з передової до річниці Революції гідності. Микола Шафалюк поділився своєю думкою про події в Україні:

— Завдяки єдності українців та допомозі волонтерів учасники АТО й надалі боронять Батьківщину, — пояснює доброволець Бугай. — Слава Богу, в країні патріоти ще є, які за свою землю не бояться воювати. А от про деяких жителів Донеччини та Луганщини в мене, на жаль, негативне враження склалося. Здають для сепаратистів наших військових. Утім, не всі вони в цьому винні. Адже часто позбавлені об’єктивної інформації, перебувають під упливом ворожих ЗМІ. А відтак — марять «русским миром».

П.С. Як повідомили газету «День за днем» у штабі самооборони, цього понеділка, 17 листопада, двоє шепетівчан надали для потреб учасників АТО в якості благодійної допомоги два транспортних засоби— бус «FiatDucato» і УАЗ («Таблетка»). За словами волонтерів, ці автівки хоча і не нові, але на ходу. Для добровольців на передовій це — вагома допомога. До речі, благодійники свої імена розголошувати не захотіли. 

День за Днем
0
репостів
0
репостів