Розділ Освіта

Всеукраїнський збір лідерів учнівського самоврядування

Автор shosvita.ucoz.net 10 листопада 2015, 15:38
29-30 жовтня 2015 року в м. Києві відбувся Всеукраїнський збір лідерів учнівського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів України «ВЧИМОСЯ ДЕМОКРАТІЇ РАЗОМ», організований Міністерством освіти і науки України спільно з Українським державним центром позашкільної освіти та Київським центром туризму, краєзнавства та військово-патріотичного виховання. У заході взяли участь близько 120 лідерів учнівського самоврядування з усієї України та координаторів з питань реалізації проектів через органи місцевого самоврядування. Делегацію від Хмельниччини представляли 4 лідери учнівського самоврядування з них троє лідерів з Шепетівки - вихованки школи лідерів Шепетівки, учениці СЗОШ№2 Стасюк Наталія, Баранова Ріта, Войтюк Анна, а також координатор лідерів учнівського самоврядування Хмельницької області Пірожок Інна Миколаївна.
Після організованого збору, на якому відбулось урочисте відкриття заходу, почалось проведення туристичного квесту «Осінні старти» у Голосіївському парку м. Києва, на якому всі учасники згуртувались та удосконалили свої навички зі спортивного орієнтування. Наші дівчата здобули третє місце у цьому конкурсі.

Лідерські тренінги, проведені після квесту, пропагували демократичні цінності, напрацьовували навички врегулювання конфліктних ситуацій в молодіжному середовищі, розвивали політичне лідерство тощо. Насичений яскравими подіями день завершився лідерською вечіркою, а на ранок учасників Всеукраїнського збору лідерів гостинно прийняв колектив Українського державного центру позашкільної освіти на чолі з його директором Шкурою Г.А.

Здобуті напередодні навички політичного лідерства учасники заходу змогли відшліфовувати під час спілкування у режимі «вільного мікрофону» з депутатом Миколою Миколайовичем Кулебою, Уповноваженим Президента України з прав дитини. Щира, невимушена розмова дітей з сучасним політиком дозволила останньому виявити думки, прагнення та бажання нинішньої учнівської молоді, яка хоче брати участь в управлінні державою, з’ясувати можливі шляхи такої участі. Зокрема, лідери учнівського самоврядування домовились висунути свого представника, через якого всі учасники заходу змогли б спілкуватись з Миколою Кулебою та втілювати в життя свої проекти на державному рівні.

Присутня на зустрічі представник Міністерства освіти і науки України Середницька А.Д., начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини департаменту професійно-технічної освіти, поінформувала присутніх про стан обговорення законодавчих змін у системі освіти взагалі та позашкільної освіти зокрема та про передбачений період надання безоплатних послуг в позашкільних навчальних закладах до досягнення в Україні європейського рівня життя.

Під час зустрічі обговорювались: стратегічні питання національно-патріотичного виховання молоді, зокрема відновлення програми обміну лідерів учнівського самоврядування Сходу та Заходу України задля зміцнення Української держави на рівні молодіжних зв’язків; фінансова підтримка учнівських проектів; шляхи підвищення рівня освіченості молоді; законодавчі ініціативи в сфері освіти та відношення до них учнівської молоді тощо. Лідери учнівського самоврядування отримали приклад державницького підходу дитячого омбудсмена до проблем дітей та учнівської молоді, налагодили з ним взаємодію.

На Всеукраїнському зборі лідерів було презентовано щойно створений механізм захисту прав дитини – телефон Національної дитячої «гарячої лінії», яким може скористатися будь-яка дитина в Україні, права якої порушуються.

Цікаві заходи тривали весь робочий день: органи учнівського самоврядування презентували свою діяльність та досягнення в царині демократії, показували власний приклад доброчинних справ. Наші лідери презентували проект «Будуємо демократію разом», який був започаткований разом з ГО «Інститут солідарності громад Романа Мацоли», а також презентували мотиваційний відеоролик «Що таке демократія?», за що були відмічені грамотою Міністерства Освіти та Науки України, Українського центру позашкільної освіти. На знак об’єднання лідерів учнівської молоді вручили «Рушник єднання», проходили анкетування – кожний учасник заходу брав активну участь в усьому, що відбувалось.

Після підведення підсумків Всеукраїнського збору лідерів учнівського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів України «ВЧИМОСЯ ДЕМОКРАТІЇ РАЗОМ» організатори заходу провели цікаву екскурсію історичними місцями Києва, починаючи з печерських пагорбів, та побажали майбутнім політикам та активістам України успіхів на вибраному ними життєвому шляху.
0
репостів
0
репостів