Версія для друку
Розділ Освіта

Нова українська школа вже діє в Судилкові

Автор Д. Гостинна - Собко 25 жовтня 2017, 15:51

Цьогоріч у вересні в освітній галузі Судилківської сільської ради (ОТГ) розпочато реалізацію концепції «Нова українська школа» на базі Судилківської зош І-ІІІ ступенів. Передбачено зміни не лише в самому змісті освіти, методах навчання, а й у створенні нового освітнього середовища. Що це дає?  По-перше, це крок задля підвищення якості освіти, по-друге, така школа матиме більше матеріально-технічне забезпечення, по-третє, інвестиційні компоненти: придбання двох шкільних автобусів для перевезення учнів на умовах співфінансування (70 х 30), інвестиції в оснащення навчального закладу, зокрема створення медіатеки та ресурсної кімнати.

 «Вже з початку жовтня у школі розпочато реалізацію спільного проекту Мінрегіонбуду та сільської ради «Створення умов для надання високоякісних освітніх послуг через реалізацію проекту «Капітальний ремонт фасадів (утеплення) Судилківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Судилківської сільської ради Шепетівського району в рамках реалізації концепції  «Нова українська школа», — розповідає сільський голова Тетяна Котик. — Практично завершуємо роботи щодо заміни покрівлі, а це 3000 квадратних метрів, утеплення 3408 квадратних метрів фасадів та заміни усіх дерев’яних вікон на енергозберігаючі, на що кошти виділила сільська рада. Власне проект розрахований на три роки. Загальна сума – близько десяти мільйонів гривень. Ми отримали перший транш – три мільйони і вже завершуємо зовнішні роботи. Крім того, цьогоріч ще запланували викласти бруківкою внутрішній двір школи, де проводяться різноманітні заходи, і поміняти огорожу.

 Далі захищатимемо проект, орієнтований на внутрішнє впорядкування закладу. А це перш за все ремонт та повне переобладнання шкільної їдальні, для якої ми вже придбали (громада функціонує 11 місяців) духову шафу, бойлер, новий посуд. Потребують оновлення актовий зал і навчальні кабінети, які мріємо переоснастити, закупити мультимедійні дошки. А також – шкільні майстерні – швейної справи, з обробки металу та деревини, куди плануємо придбати нові верстати. Вже оформлена документація, очікуємо обіцяні департаментом освіти кошти з області на обладнання медіатеки».

 Новий освітній простір, за словами Тетяни Миколаївни, це –  продумане яскраве, функціональне середовище, яке подобається дітям, надихає їх з інтересом та гарним настроєм сприймати науку. Адже голова ОТГ вже ознайомилася з такими експериментальними школами в Київській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях.

 Яке там матеріальне забезпечення, обладнання класів! «Новий освітній простір дає не лише естетичний ефект, адже все змістовне, тематичне оформлення має пізнавальний характер, спонукає дітей відкривати нове у цікавій формі. Приміром, на сходових маршах придумали розмістити табличку множення, двері відкриваються і відмірюють розкреслені  на підлозі за градусами геометричні кути, на інших сходинках — англійські слова, стіни скрізь теж відповідно оформлені. Дверні ручки houselock.com.ua мають відповідне оформлення.

 «До речі, у нашій школі за ініціативи вчителя англійської мови Тетяни Василівни Устюшкіної в такому стилі оформлений кабінет англійської, — інформує Тетяна Миколаївна. – На стіні зображено башту Біг-Бен, поряд – як справжня, телефонна будка, це створює  антураж англійської столиці, налаштовує дізнатися більше про країну, мову… Ще б туди лінгафонне обладнання… Будемо працювати над цим. Ми прагнемо, щоб наші школярики здобували якісну освіту, формували свій світогляд нарівні з учнями потужних міських шкіл, щоб стерлася і не згадувалася ця межа, цей поділ. Адже у нас чудові вчителі, прекрасні діти, які й нині демонструють гарну підготовку, інтелектуальний потенціал на обласних конкурсах, олімпіадах».

 У Судилківській опорній школі нині 530 дітей, у двох філіях — 35 дітей. Це найбільша з 11 шкіл, що є у громаді, і вона має перспективу, наголошує Тетяна Миколаївна.

 «Сільська рада нині проводить тендерні процедури на придбання ще двох шкільних автобусів для цього закладу, в який довозиться 250 дітей, — зауважує заступник голови ОТГ з питань освіти і культури Валентина Мазур. – Загалом у Судилківській школі дуже творчий педагогічний колектив і вже досить хороші умови для освіти і самореалізації дітей:  два спортзали, два комп’ютерні класи, кабінет автосправи. Втілюється низка важливих освітньо-виховних, соціальних проектів. Віднедавна запроваджено інклюзивне навчання, облаштовується кімната з корекційним обладнанням, де з дітьми займатиметься реабілітолог. Не так давно школа виграла тренінговий кабінет у проекті «Школа, дружня до дитини». Там проводяться уроки за новітньою методикою, тренінги для дітей і батьків. Діти йдуть до цієї  школи із задоволенням.

«За створенням комфортного середовища, якісних умов, запровадженням компетентного підходу в навчанні ми вже наближаємося до нової української школи, — каже директор закладу Тетяна Регула. – Ми чимало зробили за попередні роки, щоб покращити умови навчання. Педагогічний колектив постійно в пошуку нових педагогічних ідей, працює натхненно. У нас діє потужний учнівський парламент, спільно здійснюємо багато цікавих проектів. Також для учнів діє 60 курсів за вибором, 13 гуртків, 24 клуби за інтересами. 

Активно працюємо в напрямку громадянсько-патріотичного виховання. Подали заявку до Програми Майкрсофт «Партнерство у навчанні» на розгортання єдиного інформаційного простору в школі, що дозволить організувати  використання хмарних сервісів, сприятиме розвитку співпраці учнів та вчителів. Маємо багато задумів, тому за увагу до школи, підтримку в створенні матеріального забезпечення, зокрема й за проектом «Нова українська школа», ми вдячні голові облдержадміністрації Олександру Корнійчуку, директору департаменту освіти Олегу Фасолі, сільській раді та особисто голові Тетяні Миколаївні, яка, як мовиться, обома руками підтримує розвиток нашого закладу». 

Хто дбає про майбутнє, про розвиток громади, країни, той вкладає в освіту. І має результат, що не раз доведено світовою практикою.

Газета "Подільські Вісті"

Останнє редагування 02 березня 2020, 22:30