Версія для друку
Розділ Освіта

Як маніпуляції призвели до втрати репутації

Автор 09 серпня 2016, 14:46
За відпочинками та відпустками багато хто не помічає, але у Шепетівці вже склалася певна традиція - кожного літа у нас страйкують представники якогось освітнього закладу. Позаминулого року страйкував НВК №1, того року мітингували вихователі ДНЗ №7 "Дюймовочка", а цього року дійшла черга до ЗОШ №1. Причина завжди одна і та ж - зміна керівника закладу. Як правило, ми не пишемо про ці конфлікти, тому що призначення юридично відбувались без порушень, а розбиратись у особистих відносинах всередині колективу нема ніякого бажання і потреби. Та цього року масштаби розборок перейшли всілякі межі та ще й зачепили наш сайт. Але про все по порядку.
22 липня під стінами міської ради відбувся мітинг, на якому близько 30 пікетувальників вимагали відміни призначення нового директора ЗОШ №1. Анонс цього мітингу ми розміщували на сторінках сайту та у наших групах в соціальних мережах.

Дивним виглядало те, що вчителів на цьому мітингу була меншість, більшість складали батьки та їхні діти. Пікетувальники пояснювали це тим, що зараз всі у відпустках та не приховували, що прийшли підтримати Галину Піонтковську, яка виконувала обов'язки директора напередодні. Зі слів мітингувальників, у них не було претензій щодо законності призначення на посаду директора Маслій Марії Петрівни, їх обурювало те, що кандидатуру не погодили з колективом.

Із їх слів, міський голова колись мав зустріч з працівниками школи та обіцяв їм конкурс, а зараз не виконав обіцянки. Якщо така розмова дійсно мала місце, то міський голова вчинив не дуже гідно, але чи є це приводом виходити на вулиці? Пікетувальники мали б знати, що в положенні про призначення керівників загальноосвітніх закладів немає жодної згадки про конкурс, адже за такою ж самою процедурою у 2015–2016 навчальному році було призначено директорів навчально-виховного комплексу №1 та загальноосвітньої школи №4. Чому раніше їх це не цікавило?

Відразу після мітингу на нашому форумі розгорілися пристрасті, одні підтримували мітингувальників, інші не розуміли із-за чого взагалі скандал. Але я хотів би відмітити один цікавий факт - 22 липня о 13:20 на форумі хтось розміщує заяву від імені Галини Піонтковської, а вже через кілька годин така собі Марина пише:
в кращих традиціях попередників ставлять теперь своїх - з партії мера нашого - свобода :) і яка різниця, що у новоспеченної директорки-патріотки дочка у канаді, освіти - кіт наплакав, бо вчителька молодших класів, щоб не звільнили, швидко закінчувала історію. уявляєте якість освіти? все викладати людина може! :P :P :P
Цікаво те, що обидва цих поста було відправлено з однієї і тієї ж IP адреси, при чому із Києва. Для мене стало очевидно, що конфлікт далеко не такий простий як здається з першого погляду, до цього факту ми повернемося дещо пізніше.

Тим часом спілкування на форумі стає все більш гострішим та неприємним. Та ж сама Марина і ряд анонімів не стримують себе у виразах, обливають брудом як новопризначену Маслій М.П., так і міського голову та всіх хто не підтримує мітингарів. При чому хтось намагається створити видимість масової підтримки і публікує свої пости під різними псевдонімами.

25 липня відбувається друга зустріч мітингувальників із представниками влади, на якій вже були присутні біля 50 людей. Особисто мене обурила кількість дітей, які були на ній присутні. Навіть якщо це була їх ініціатива, дорослі мають забороняти їм відвідувати подібні заходи. Ніхто не має право маніпулювати дітьми для захисту своїх інтересів, а тим більше дозволяти їм вигукувати образи на адресу дорослих. Також варто відмітити, що вчителів знову була меншість, а найгучнішими були батьки.

Згоди на цій зустрічі дійти знову не вдалось, тим не менш ТРК "Шанс" присвячує їй в своїх новинах аж цілу годину - небачена щедрість в рамках телеформату. Як виявилось, головний редактор телеканалу Людмила Костюк веде платні гуртки в ЗОШ №1, тому її зацікавленість можна зрозуміти. Те, як було проведено монтаж сюжету лише підтвердив цю думку, тим більше, що приїзду обласного телеканалу "Поділля-Центр" треба завдячувати також їй. До речі, хмельницька колега Анна Михайловська, яка готувала сюжет про цей конфлікт, була не дуже задоволена, що пані Людмила не попередила її про свою особисту зацікавленість в цій історії, але тим не менш, сюжет вийшов зваженим та всебічним, головному редактору шепетівського телеканалу є чому повчитись у неї.

Я не дарма зараз зачепив тему ЗМІ, адже чим далі, тим більше прибічники Галини Піонтковської дозволяли собі кидати необгрунтовані образи на адресу видань, які не підігрували їм. Зокрема, не дуже приємні слова лунали на мою адресу та журналістки газети "День за Днем". Хоча я взагалі не писав жодного матеріалу на цю тематику, бо початок мітингів припав саме на початок мого відпочинку в іншому місті. Мені почали приписувати якісь відео, статті, коментарі в соціальних мережах, до яких я взагалі не маю ніякого відношення. Єдине місце де я висловлював свою думку це міський форум, при чому я завжди це роблю під своїм справжнім ім'ям і ніколи не ховаюсь за псевдонімами.

Особливо прикро, що не гребували образами і пустими звинуваченнями педагоги - ті люди, які навчають та подають приклад дітям. Так стає шкода, коли високоповажні люди дозволяють емоціям перемогти над здоровим глуздом.

Тим часом в інтернеті розгортається ціла PR кампанія на підтримку Галини Піонтковської: створюється канал на ютубі, сторінка у фейсбуці та навіть цілий блог. Прочитавши деякі пости в цьому блозі, виникає непоборне бажання сходити в душ, стільки бруду там собі дозволяє писати анонімний автор, але це не заважає Галині Піонтковській робити репости з нього у свій фейсбук замість того, щоб засудити таку практику.

Але повернемось до призначення, чому саме Маслій М.П.?

Ось версії, які лунали із уст противників призначення:
  • це родичка Полодюка,
  • це креатура голови місцевого осередку ВО "Свобода" Одуда Б.М.,
  • це креатура голови Шепетівської районної ради та колишнього директора ЗОШ №1 Дзяворука П.Ф.,
  • банальна корупція.
Все виявилось значно простіше, цю кандидатуру запропонували самі педагоги ЗОШ №1 на зустрічі із міським головою. Як ви зрозуміли, далеко не всі педагоги бажають бачити Галину Піонтковську на посаді директора, а ще менше готові про це заявити публічно. Саме тому весь удар зараз доводиться витримувати меру. Йому було би значно простіше скинути вибір на плечі колективу, але чи багато людей пішли б відкрито проти діючого в.о. директора? Тим більше, що був вже в історії ЗОШ №1 показовий випадок, який описав на останній сесії міської ради Михайло Полодюк, цитую:
Чому виникла ситуація навколо школи №1? Вона склалася не сьогодні, а набагато раніше. Відповідно до документів та рішення суду вона тягнеться з 2010 року. Мало кому відомо, що вторік цей навчальний заклад пережив суттєвий стрес, адже там тривала перевірка, зумовлена масовими порушеннями чинного законодавства. У цих справах були задіяні, окрім колишнього директора, ще кілька осіб... хочу нагадати, як після звільнення попереднього директора вторік у вересні до мене теж звернувся педколектив із заявою на підтримку Володимира Молявчика, враховуючи його попередні заслуги в успіхах школи. Згодом дізнавшись, що судом йому не заборонено обіймати керівні посади, ініціативна група змінила свою думку і вирішили відкликати свою заяву на підтримку директора. За збігом обставин саме того дня він подав заяву про звільнення. Тоді я поцікавився у людей, коли вони були щирі: коли підтримали керівника, чи коли відступили. До того ж, сам директор теж був впевнений у своєму колективі, що вони відстоюватимуть його. З цього я зробив висновки, що, коли збираються підписи, в колективі є особи, які маніпулюють людьми. Є законні шляхи добиватися своєї правоти, але ця проблема — суто психологічне напруження.
Маслій Марія Петрівна - не чужа людина, 12 років пропрацювала в ЗОШ №1 міста Шепетівки (1992-2004 рр), а потім пішла на підвищення директором Травлинської загальноосвітньої школи, де показала за ці роки хороші результати. До речі чутки, що вона креатура Дзяворука П.Ф. пішли саме тому, що Полодюк Михайло Іванович перед призначенням зустрічався із головою районної ради та просив відпустити директора із районної школи в міську.

Щоправда тут виринає ще один не дуже приємний момент - чому цими процесами займається міський голова, а не начальник управління освіти Тихончук Людмила Іванівна? Згідно положення мер лише погоджує кандидатуру, а призначати має саме відділ освіти. Судячи із коментарів чиновників відбулось все навпаки. 

Чому ж призначення директора відбулось у кінці липня, а не в червні?

Галина Піонтковська вже встигла заявити, що це сплановано спеціально, щоб на момент призначення всі були у відпустках, але насправді у родині міського голови стався ряд трагічних подій: спочатку померла мати, а потім тяжко травмувався батько, який зараз знаходиться в лікарні. Михайло Полодюк взяв відпустку щоб доглядати за ним. Тому коли мітингувальники кричать, що від них хтось ховається, то нехай спочатку уявлять себе на місці міського голови. Чи захотіли би вони змагатись у майстерності перекрикування, коли ти втрачаєш близьких?

Особливо цинічно виглядала витівка, коли мітингарі пішли із транспорантами під вікна Михайла Івановича. На той момент вони прекрасно знали про трагічні події в житті мера, але бажання зробити яскраву картинку для телебачення перемогло здоровий глузд та людське співчуття. Байдуже, що навіть сусіди з вікон кричали, що Михайла Полодюка зараз немає, що він у лікарні. Цей вчинок іншим словом, ніж "Ганьба!" охарактеризувати неможливо.

До чого тут кияни?

Гадаю саме тут варто повернутись до київського сліду, про який я писав вище. 1 серпня на нашу редакційну скриньку падає лист такого змісту:
Добрий день.
ви ж висвічуєте новини, які відбуваються в Шепетівці?
чому немає жодної згадки про те, що на даний момент відбувається не зовсім законне призначення директора школи №1?
ви можете провести розслідування чи подати інформацію на сайті?
треба допомагати нашим Вчителям, тим, хто дійсно дає дітям знання!
в тій школі є людина, кандидатуру якої підтримала вся школа - діти, учні, вчителі! Це є доказом того, що діти і вчителі вибрали директора. 
ЗМІ має силу, використайте її з розумом!!!
При чому тут мер? Мер повинен бути на боці громади!
будьте на стороні правди!!!
На перший погляд, такий собі лист від нібито небайдужої шепетівчанки. Але провівши невеличке дослідження, я виявив, що його автором є київська піарщиця, яка товаришує із Анною та Оленою Піонтковськими, які окрім того, що приходяться Галині Піонтковській дочками, теж працюють у PR сфері. Зокрема Олена Піонтковська працює PR-менеджером відомої української співачки Jamala

Коли після нетривалої переписки дівчина зрозуміла, що її викрили, листів ми більше не отримували. Ось тоді стало зрозуміло, що це за кияни докладають руку до маніпуляцій громадською думкою. 

Це був приклад невдачі, але є і успішні приклади маніпулювання людьми.

4 серпня відбувається чергова сесія міської ради, де має відбутись розгляд проблемного питання. Напередодні вищезгаданий "блог бруду" отримує відповідь - анонімку, яку навіть коментувати не хочеться.  Вона остаточно вбиває раціо в діях обох сторін.

Щоб отримати максимально об'єктивну картину, я вирішив не йти на сесію особисто, а відправив кореспондента, який взагалі не був посвячений в деталі цього скандалу, щоб він із своєю чистою головою взяв коментарі, послухав всі сторони і склав власну думку навколо цих подій. Та у нього нічого не вийшло, пікетувальники на нього накинулись з криками та образами. Людей вже накрутили брехнею настільки, що вони вже не можуть адекватно реагувати на навколишні події, для них всі навколо стали ворогами. Перегляньте відео нижче, почуєте багато цікавого.

Для чого тоді так завзято нас запрошувати в листах та на форумі? У мене прямо виникло відчуття дежа вю, майже рік тому, коли відбувалась гостра фаза протистояння навколо ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" я домовився про інтерв'ю з її безмінним представником Олександром Пустовойтом, натомість коли я прийшов, у мене мало не видерли камеру з рук, довелось практично тікати. А коли я приїхав вже з обласним телебаченням, то пан Олександр не придумав нічого розумнішого ніж кричати мені, що я брехун та не давати мені жодних коментарів.

Не погребував він згадати про мене і на цій сесії, як і деякі мітингарі у своїх вигуках. Але він хоча б робить це свідомо із конкретною метою, а от щодо батьків та вчителів маю сумнів. Для опозиційних міських депутатів цей конфлікт взагалі як подарунок долі, до цього навіть проплачені мітинги Сили Громад не змогли якось зашкодити громадській підтримці міської влади, а тут раптом школа призвела до того, що із трибуни учасник АТО закликає висловити недовіру міському голові. На щастя, скільки не піарились опозиціонери, міські депутати не пішли на антизаконні кроки, а саме зобов'язати начальника міськуо розірвати контракт з новопризначеним директором. Зате, нарешті, вони запропонували управлінню освіти розробити відповідне положення про проведення конкурсу при призначенні керівників загальноосвітніх закладів в місті, що є вірним кроком. Мітингувальники могли б добитись цього ще до призначення нового директора, але певно хтось був занадто впевнений у своїй кандидатурі.

Скажу відверто, до початку цього протистояння я підтримав би Галину Рафіківну, тому що знайомий з нею особисто і лише з позитивної сторони. Але ці події підняли на поверхню так багато бруду, що тепер я навіть не знаю кого треба призначити директором, щоб повернути добру славу ЗОШ №1. Я не виключаю, що в чомусь я можу помилятись, я взагалі не хотів писати матеріал про цю ситуацію, мені фактично не залишили вибору, коли почали огульно звинувачувати у всіх гріхах. Але я точно знаю, що даний конфлікт побудований на маніпуляціях та викривленні фактів. Я вірю в щирість батьків та вчителів, коли вони захищають Галину Рафіківну, але я не вірю в щирість Галини Рафіківни коли вона каже, що ці мітинги виникли через спосіб призначення директора, а не через її прагнення ним стати.

Я ще міг би написати про дзвінки Галини Піонтковської вчителям щодо участі батьків та дітей у цих мітингах, про особисту неприязнь із новопризначеною директрисою... Але не буду, це вже не має ніякого значення. Нехай і далі поливають брудом мене, наш сайт, міського голову, міських депутатів... Це вже нічого не змінить, якого директора не призначили б у ЗОШ №1, її репутацію доведеться ще довго відновлювати, як і частині колективу на чолі з маніпуляторами та поширювачами брехливих чуток.

Міській владі хочу побажати все таки завершувати практику швидких таємних призначень, ви наочно побачили, що такий спосіб приносить більше проблем ніж користі. А форумним анонімам з обох боків, які поливають всіх навкруги брудом,  хочу нагадати, що не такі ви вже аноніми, тим паче для адміністрації сайту, за свої слова все одно доведеться колись відповідати.
Останнє редагування 12 серпня 2016, 19:25

Відео