Версія для друку

29 жовтня – Міжнародний день псоріазу

Автор 29 жовтня 2018, 20:34

З 2004 року за ініціативи Міжнародної федерації асоціацій псоріазу (IFPA) відзначають всесвітній день псоріазу. Україна першою з країн колишнього Радянського Союзу у 2009 році приєдналась до цієї ініціативи.

У цей день у 47 країнах світу проводять різноманітні благодійні акції й соціальні заходи для привернення уваги громадськості до проблеми захворювання. Для лікарів будуть проведені освітні заходи, які нададуть змогу фахівцям отримати найсучасніші дані щодо діагностування, контролю та лікування псоріазу.

За даними Міжнародної Федерації Псоріатичних Асоціацій в світі налічується 125 млн. людей хворих на псоріаз, в Україні за даними Української Асоціації Псоріазу приблизно 1.5 млн. хворих.

Псоріаз (псоріатична хвороба) – це хронічне рецидивуюче захворювання шкіри, яке виникає внаслідок спадкової схильності під дією різноманітних пускових чинників. Хвороба характеризується появою на шкірі характерного висипу у вигляді ділянок потовщення шкіри (інфільтрації) з почервонінням (еритемою) та лущенням на поверхні елементів висипу. В залежності від форми захворювання та перебігу локалізація, розміри та інші характеристики елементів висипу можуть змінюватись в достатньо широких межах. Перебіг захворювання може ускладнюватись характерними ураженнями суглобів, а також приєднанням вторинних інфекцій.


Реклама: Играете в тенис и ищете удобную обувь? На сайте интернет-магазина "Tennisgo" предствлен широкий выбор кросок от именитых брендов, проверенных пременем. Професиональные консультанты помогут с выбором и сделают вашу игру в тенис приятной.


Питома вага псоріазу в загальній структурі захворювань шкіри становить від 7 до 10%, а серед госпітальних хворих з шкірними хворобами – до 20-25%.

Псоріаз набув поширення у всіх широтах земної кулі. Найчастіше цей дерматоз розвивається у віці 10-25 років, але за останні роки почастішали випадки, коли захворювання з’являється і у дітей 4-7 місяців. На нього хворіють і жінки, і чоловіки, однак у чоловіків це захворювання спостерігається на 60-65% частіше. Серед дітей псоріаз спостерігається здебільшого у дівчаток.
Етіологія псоріазу до цього часу до кінця не з’ясована.
Вирішальну роль у розвитку захворювання відіграють генетичні чинники (60-70%). Доведені випадки успадкування псоріазу в 3-х та більше поколіннях. Виявлені імунні, обмінні, нейроендокринні порушення в організмі хворих псоріазом, однак їх патогенетичне значення остаточно не встановлено.

Фактори, що сприяють розвитку захворювання та його рецидивів: стресові ситуації, кліматичні зміни, переохолодження, травми, алкоголь, лихоманки, наявність вогнищ хронічної інфекції.

Існує багато теорій виникнення псоріазу:

  1. Вірусна. У клінічно здорових людей виявляють псоріатичні антигени та антитіла, що може бути ознакою вірусоносійства або латентної інфекції, виявлена експресія в епідермісі деяких протоонкогенів- ретровірусів.
  2. Нейрогенна. Розвиток псоріазу пов’язується з різними функціональними порушеннями нервової системи (хвороба з’являється після психічних травм, контузій, опіків). У хворих на псоріаз часто спостерігаються стабільні невротичні порушення: тремор, лабільність.
  3. Ендокринна. Пов’язує розвиток псоріазу з клімаксом, інфантилізмом, гіпоінсулінемією, ремісією під час вагітності. Величезна кількість досліджень свідчить про наявність у хворих псоріазом різних ендокринопатій (порушення функцій наднирників та статевих залоз, зниження функції щитовидної залози).
  4. Обмінна. Відмічено, що у хворих на псоріаз існує цілий ряд порушень обміну речовин (вуглеводного, ліпідного, мінерального). Крім того, встановлені порушення функціонального стану печінки (розлади антитоксичної, сечовиноформуючої, глікогенстворюючої та інших функцій).
  5. Теорія молекулярно-біохімічного патогенезу псоріазу.

На даний час в науковому суспільстві досягнута згода, що псоріаз є імунним захворюванням, яке зумовлене функціональними та комунікативними аномаліями Т-лімфоцитів.

В останні роки спостерігається відносне зростання кількості хворих на псоріаз. Також, почастішали ускладнені випадки перебігу псоріазу, які призводять до інвалідизації, особливо при неадекватному та неефективному лікуванні.

Прояви псоріазу суттєвим чином впливають на якість життя пацієнтів та їх родин, причому не тільки у фізичному, але й у психологічному та соціальному аспектах. Зовнішній вигляд шкіри, великі площі ураження, постійний дискомфорт нерідко стають причиною розвитку невротичних станів пацієнтів, обумовлюють їх соціальну дезадаптацію, ускладнюють процеси навчання, праці та відпочинку. Без лікування або за неналежного лікування псоріаз стає причиною ураження суглобів, інших органів та систем організму, нерідко супроводжується вторинними мікробними ураженнями шкіри та розвитком суперінфекціії. Це, в свою чергу, обумовлює значні економічні витрати, пов’язані з доглядом, лікуванням та реабілітацією пацієнтів.

На жаль, значна частина подолян є необізнаною щодо можливості отримання професійного консультування та високоякісної медичної допомоги із застосуванням апаратних та медикаментозних методів лікування, бальнеотерапії, психотерапії та ін..
Дерматовенерологічна служба Хмельницької області протягом останніх років вживає рішучі заходи щодо поліпшення рівня та якості надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам, хворим на псоріаз.

Хмельницький обласний шкірно-венерологічний диспансер є провідним закладом, що надає спеціалізовану медичну допомогу з дерматовенерології дорослим та дітям області. Заклад забезпечений потужним кадровим потенціалом, сучасним обладнанням. Пацієнти обстежуються з використанням новітніх лабораторних та апаратних методів діагностики; лікування та реабілітація проводяться згідно з діючою нормативною базою Міністерства Охорони Здоров’я України. В лікуванні використовуються селективна гемосорбція, мембранний плазмоферез, вузькополосна селективна фототерапія, сучасні методи фізіотерапевтичного лікування: медикаментозний електрофорез, місцева дарсонвалізація, індуктотерапія, УВЧ-терапія, ультразвукова терапія, ультрафонофорез, магнітотерапія, магнітолазерна терапія, загальне та місцеве УФ-опромінення; бальнеотерапія.

Цей заклад має можливість проводити лікування імунобіологічними методами (що є останньою інновацією світової медицини), які забезпечують контроль над важкими та резистентними до лікування формами псоріазу, дають можливість на багато років забезпечити стійку ремісію.

Кваліфіковану спеціалізовану медичну допомогу лікаря дерматолога також можна отримати в лікаря-дерматолога Шепетівської ЦРЛ.

Псоріаз – це пожиттєвий стан, але його прояви можливо повністю контролювати!

При застосуванні сучасних медичних технологій у соціально адаптованих пацієнтів вдається досягнути клінічного благополуччя, стійкої ремісії та відповідно відновлення якості життя.

За матеріалами Шепетівської ЦРЛ