Жир нутрій корисний тим, у кого хвора печінка

Автор Марія Мартинюк 23 липня 2018, 22:28

Ось уже 30 років 57-річний Анатолій Чернецький з міста Шепетівка Хмельницької області розводить нутрій. М’ясо цих тварин, каже, не лише смачне, але й корисне. До того ж, тварини абсолютно невибагливі. Запевняє, розводити їх – справжнє задоволення.

 У господарстві Анатолія Васильовича близько 20 нутрій. Колись товариш подарував кітну самку, яка згодом привела шість малюків. Попри те, що господарку родина тримає чималу, найбільше тішаться гризунами.

Чернецький зізнається, коли почав розводити їх, швидко звів усіх кроликів. Бо нутрії менш вибагливі, а також стійкіші до хвороб. Все, що їм потрібно – аби у клітках завжди було сухо та вдосталь кормів. Звірі ласують соковитою та грубою їжею: трава, сіно, яблука, буряки, картопля, кукурудза, зерно… Проте ці тварини теплолюбні, чутливі до протягів, тож у холодну пору клітки повинні бути добре утепленими. Для купання ж своїх улюбленців шепетівчанин змайстрував спеціальний басейн. Влітку пускає гризунів у воду раз у місяць.

Також Анатолій Чернецький розповідає, що нутрії плодяться тричі на рік. Кітною самка ходить до 136 днів, і вже через два дні після окоту чоловік пускає до неї самця для чергового спарювання. Попри те, що дитинчата народжуються з молочними зубами і за кілька днів починають їсти звичайну їжу, відсаджувати їх можна лише на 6–7 тижні. Аби рід не перевівся, чоловік час від часу обмінюється гризунами з іншими господарями.

– Бити звірів можна уже на восьмий місяць. За цей час вони ростуть до семи-восьми кілограмів. Що цікаво, нутрієнята, як і діти, «скидають» молочні зуби. У період, коли виростають постійні, вони починають гризти усе довкола з неабиякою активність. Тоді кладу до клітки кругляки верби, берези, яблуні або ж інших м’яких порід деревини, – ділиться досвідом шепетівчанин.

– Чомусь багато людей гидують м’ясом нутрії, хоча воно значно смачніше та корисніше за кролятину. Ми ж майже завжди пригощаємо гостей тушкованими нутріями. Готуємо їх за досить простим рецептом: м’ясо попередньо треба кілька годин вимочувати у воді, потім порізати шматочками, обрізати зайвий жир і смажити на пательні без олії, поки не випарується зайва вода. Потім перекласти в казанок, додати подрібнену цибулю і моркву, по три столові ложки майонезу та кетчупу, спеції за смаком. Тушкувати в духовці при температурі 180 градусів близько години. Нутрії мають чисте та делікатесне м’ясо, у сім разів ніжніше, аніж кроляче. А що вже смачніше, то годі й розказувати.

А от обрізний з тварини жир можна використати під час приготування супів, борщів, каш… Він не лише робить страви ароматними та смачнішими, але й значно кориснішими. Його добре споживати тим, хто має проблеми з печінкою.

«Вісник+К»

0
репостів
0
репостів