Версія для друку

Основні причини пройти тест на ВІЛ

Автор 29 червня 2018, 16:39
Основні причини пройти тест на ВІЛ Матеріал на правах реклами

Безтурботність притаманна сучасним людям. Особливо це стосується здоров’я. Жоден з нас не може уявити як це - бути хворим невиліковною хворобою. ВІЛ, СНІД здаються такими нереальними, тим, що ніколи не увійде в наше життя. 

Але вони вже увійшли. З 1987 року ВІЛ-інфікування вразило понад 320 тисяч українців. Триста двадцяти! Серед них є маленькі діти, підлітки та дорослі різного соціального рівня. Реальність жорстока: подібна хвороба може увійти до життя кожного з нас. Тому треба бути завжди готовим до боротьби задля нашого ж майбутнього.

ВІЛ: знайомимося з ворогом особисто

Розшифровку абревіатури знають всі: вірус імунодефіциту людини. Простими словами, це є ретровірус, який швидко знищує імунну систему і повністю руйнує захисні функції людського тіла. Онкологія, супутні захворювання, інші інфекції - організм не здатний більше чинити опір ніяким загрозам. Як наслідок - повне знесилення та смерть.

Але не все так погано. Сучасні досягнення медицини можуть підтримати повноцінне життя людини, яка на перших стадіях пройшла обстеження і виявила в себе ВІЛ.

Хвороба передається через біологічну рідину від носія. Воротами для отримання збудника ретровірусу є:

  • пошкодження слизової оболонки;
  • подряпина на шкірі;
  • статевий акт, який відбувся без належного захисту.

Зараженою біологічною рідиною може бути виділення з піхви, кров, грудне молоко, сперма та передеякулят.

Як виявляють захворювання

Шукаючи ВІЛ, насамперед шукають сам вірус або антитіла до нього. Якщо інфікування відбулося, поліпептиди, білки та імуноглобуліни відразу ж починають боротьбу за виживання людини, реагуючи на знаходження вірусу в організмі. Їх і називають антитілами. І коли проходить достатньо часу, їх накопичується достатньо, щоб обстеження виявило ці антитіла.

Є декілька методів тестування на ВІЛ: 

  • лабораторні (береться кров з вени);
  • експрес-тести (домашні, дуже зручні; потрібна кров з пальця або слина). 

Експрес-тести: надзручний та точний метод дослідження

Експрес-тести або домашні тести - це сучасний спосіб виявити в себе ВІЛ. Особливою точністю відрізняються тести на сайті https://www.auto-test-vih.com, які працюють з кров’ю пацієнта. Так, існує ще тестування з використанням слини, але воно може дати хибний результат. Показники ж точності експрес-тестів, котрі використовують кров, вражають:

  • чутливість - тобто спроможність знаходити ВІЛ-позитивних, хворих людей - 99,8-100%;
  • специфічність - визначення тих, у кого вірусу немає - 99,5-99,8%.

 І це всього за 60 секунд! Саме стільки потрібно часу потрібно тесту “INSTI HIV test”, щоб спрацювати.

Обов’язково враховуйте “період вікна” - і тоді ваш тест буде зроблений правильно. Подібним терміном називають час, в який антитіла (нагадуємо: саме їх і знаходить тест) ще не накопичились в організмі. Тобто, якщо ВІЛ потрапив до вашого тіла, йому потрібен деякий час, щоб активізувати вироблення певних речовин-антитіл в достатній кількості. Як мінімум треба зачекати 22 дні після того, як ви вважаєте, що вас було інфіковано. Але навіть якщо тест показав негативний результат - відсутність ВІЛу в організмі - треба перевірити це через 3 місяці. Такий результат точно буде найвірнішим.

Не лякайтесь самої процедури - це дуже просто. Кожен тест оснащується інструкцією для правильного його проведення. Такими тестами користуються в багатьох розвинених країнах. Вони за своєю простотою та точністю показників змогли обійти серйозні лабораторні дослідження. І, саме головне, - це повністю приватно. Процедуру можна робити в себе вдома, що допоможе уникнути будь-яких пліток та обговорень вашої проблеми.

Причини для проходження тесту на ВІЛ

Проходити процедуру чи жити мріяннями про те, що все нормально - особиста справа кожного з нас. Ось декілька найважливіших причин, щоб все ж таки пройти тест. 

  1. Секс без презерватива та декілька статевих партнерів

    Невід’ємною частиною існування дорослої людини є секс. Це дуже особиста, інтимна річ, в якій емоції часто грають головну роль. Під впливом цього акт може відбутись без належного захисту - кондому -, який є головним гарантом, що вірус імунодефіциту не потрапить до вашого організму. Інший фактор - вільне ведення статевого життя. Сучасне життя спонукає багатьох не задумуватись над серйозними стосунками. Один, два три та більше статевих партнерів за короткий час - норма сьогодення. Однак, така поведінка - дуже великий ризик. Ризик отриманні ВІЛу від малознайомої людини або коханого, який також не дотримується пуританських догм.
  2. Медичні втручання

    Медичний заклад. Що може бути безпечнішим для вашого здоров’я, ніж лікарня або поліклініка, вірно? Не завжди. Будь-яке втручання - будь то взяття крові на аналіз, переливання еритроцитарної маси, ін’єкції виписаних лікарем препаратів - це порушення цілісності шкіри. При чому порушення медичним інструментом, який могли вже використовувати. Звісно, в держустановах, які відповідають за ваше життя, завжди існує суворий контроль стерильності. Але може статись всяке: медпрацівник не догледів, інструмент був погано оброблений, при переливанні допустили помилку - і ви опинитесь в дуже великій небезпеці. Чи не легше пройти швидку перевірку і назавжди забути про хвилювання з цього приводу?
  3. Психологічний спокій

    Продовжуючи тему особистого спокою, хочемо наголосити: стан вашої психіки - головне, за чим потрібно слідкувати. Провідні лікарі давно з’ясували, що стан нервової системи напряму впливає на здоров’я. Тому найрозумнішим рішенням буде зберегти свої нерви, пройти тест і жити повноцінним життям далі.
  4. Конфіденційність

    Така хвороба як СНІД або ВІЛ часто стає приводом жорстоких пліток. Навіть якщо людина не хвора, але вирішила пройти обстеження - це будуть обговорювати. Саме тому будь-яке обстеження намагаються зробити максимально закритими від сторонніх очей. І якщо в лікарні може знайтись недобросовісний балакучий працівник, то домашні тести - стопроцентно конфіденційний спосіб перевірити молодій людині себе на імунодефіцит.

Контролюйте своє здоров’я. І хай негативними у вашому житті будуть лише результати тесту на ВІЛ-інфікованість.

Останнє редагування 30 червня 2018, 00:27