Обирати потрібно матрац, а не ліжко

Автор Гатауліна Галина 12 квітня 2016, 17:27

До покупки меблів люди зазвичай ставляться дуже серйозно: підбирають її за кольором, дизайну, розмірами, матеріалами та іншим важливим параметрам. Зовнішня краса вітальні або спальні, гармонія кольорів і декору здаються нам дуже важливими, і ми часто витрачаємо досить багато часу, щоб знайти підходящі елементи інтер'єру і добитися їх ідеального поєднання. 

Між тим, неправильний підбір меблів для вітальні або передпокою здатний створити психологічний дискомфорт, але навряд чи зможе надати прямий вплив на здоров'я - в усякому разі, за короткий час.

На відміну від будь-якої іншої меблів, неправильно вибрана ліжко, а особливо невідповідний матрац, здатні створити нам серйозні проблеми зі здоров'ям.

Хребет є однією з найважливіших частин нашого організму, і керує практично всіма нашими внутрішніми органами: адже вони "підвішені" до нього, і, якщо виникає хоча б невелике викривлення, це може стати початком безлічі хронічних захворювань. Можна заробити не тільки остеохондроз або поліартрит, але і порушення кровообігу, серцевого ритму, головні болі, астму, алергічні захворювання; проблеми з нирками, кишечником і т.д.

До того ж у нашому суспільстві, на жаль , дуже мало людей з рівним, здоровим хребтом - він у нас викривляється ще в шкільні роки, а наступний спосіб життя - навчання, робота, навантаження - тільки посилює проблему.

Тому сьогодні так багато людей працездатного віку мучаться від болів, дискомфорту і хронічних захворювань. Придбати всі ці проблеми легко, а позбутися від них - важко.

Фахівці завжди рекомендували людям з проблемним хребтом спати на дуже жорсткій поверхні - наприклад, прикритих ковдрою або тонким матрацом дошках, однак це завдає не тільки незручність, але і може стати причиною захворювань суглобів.

Сьогодні всі чули про ортопедичні матраци. У меблевих салонах можна часто зустріти вироби з позначкою "ortopedica", хоча пояснити, що саме це означає, не можуть навіть продавці-консультанти.

Ортопедія - це розділ медицини, який займається профілактикою і лікуванням захворювань опорно-рухового апарату людини, викликаних зазвичай викривленнями, пошкодженнями і іншими причинами.

Будь пристосування, апарати, прилади для лікування та профілактики даних захворювань називаються ортопедичними. Матрац може володіти ортопедичним ефектом в тій чи іншій мірі.

Ортопедичний матрац дозволяє людині підтримувати здоров'я хребта і кінцівок, забезпечує профілактику багатьох захворювань, так як він створює ефект прямої спини. Хребет залишається випрямленою, коли людина спить на такому матраці, і захворювання просто не виникають.

Ортопедичні матраци схожі, але мають різні властивості.

Як вибрати матрац - конструкція

Пружинні матраци, в яких кожна пружина стискається окремо, мають найбільш вираженим ортопедичним ефектом - це матраци з блоками незалежних пружин, і вони прогинаються під окремими частинами тіла по-різному. Матрац вважається кращим, якщо в ньому більше пружин, кількість шарів наповнення теж має значення.

Виробники матраців класифікують їх за особливостями конструкції, розділяючи на пружинні і непружинні.

Пружинні матраци коштують дешевше непружинних , але ортопедичні властивості у них виражені достатньо. Вони також класифікуються за формою пружин, їх розташування та способу сплетення.

Матраци безперервного плетіння (їх ще називають бонель) більш популярні, оскільки їх ціна порівняно невисока, а навантаження вони можуть витримувати великі.

Недоліком пружинних матраців безперервного плетіння є використання пружин великого діаметру - це знижує ортопедичні властивості.

Якщо немає проблем з хребтом, то такі матраци цілком підійдуть, проте тим, у кого вже є хоча б невеликі викривлення, краще вибрати матрац на незалежному пружинному блоці. Кожна пружинка такого матраца зашита в окремий мішечок, тому матраци практично безшумні.

Пружинні матраци також можуть бути комбінованими (двошаровими): верхній шар являє собою незалежний пружинний блок, а нижній шар - це блок безперервного плетіння. Такий матрац вигідний у всіх відносинах: він відрізняється хорошими ортопедичними властивостями і при цьому коштує дешевше, ніж матраци, повністю складаються з незалежних пружинних блоків.

Кількість витків пружини - важлива якість пружинного матраца: якщо витків більше, то матрац зручніше, і надає більш сприятливий вплив на здоров'я. У матрацах з незалежними блоками використовуються пружини з 6-9 витками, а в матрацах з блоками безперервного плетіння - з 5-6 витками.

Непружинні матраци коштують дорожче, але їх ортопедичні якості набагато вище, ніж у пружинних, а комфортність таких матраців вважається підвищеною. Людям у віці, підліткам, а також тим, хто страждає захворюваннями хребта і кінцівок, слід спати саме на непружинних матрацах. Також хорошому сну сприяють спеціальні маски https://quietstore.com.ua/maski-dlya-sna.

Замість пружинних блоків в даному виді матраців використовуються різні наповнювачі. Блоки з наповнювачами можуть бути суцільними, а можуть чергуватися: морська трава, кінські волосся, поролон, кокосове волокно, латекс і т.д.

Непружинні матраци не скриплять - скрипіти просто нема чому, а вага людського тіла рівномірно розподіляється по їх поверхні, що дозволяє розслаблятися повністю і відпочивати з комфортом.

Як вибрати матрац - наповнювачі

Про те, з чого складається матрац, і про види наповнювачів варто розповісти детальніше. Справа в тому, що при покупці матраца більшість людей цікавляться його естетичністю, а про наповнення починають замислюватися тільки тоді, коли відчувають дискомфорт під час сну.

Структура будь-якого ортопедичного матраца багатошарова, і включає основу, жорстке покриття і чохол . В пружинних матрацах основою є пружинний блок, а в непружинних - наповнювач.

Жорстке покриття відділяє нас від наповнення матраца, і ми не відчуваємо, на чому саме ми лежимо. Чохол, або наматрацник, зроблений з тканини, і призначений для того, щоб закривати матрац від забруднень, робити його зручним і естетичним.

Термін служби матраца і його основні характеристики залежать саме від наповнювача. Одним з найбільш екологічних наповнювачів вважається ватин, і це дійсно так, проте спати на такому матраці зможуть далеко не всі.

Ватин - натуральний і безпечний наповнювач, але в процесі використання матраца він скочується в грудочки. Сон на такому матраці виходить не надто комфортним, а хребет страждає, тому екологічність не завжди є найважливішою властивістю.

Натуральний і штучний войлок теж відрізняється екологічністю, до того ж він практичний і довго служить. У розвинених країнах часто використовують цей вид наповнювача, проте повсть у них дещо іншого якості: він являє собою бавовняні шари, скріплені латексом.

Цей матеріал зручний, але коштує досить дорого, тому вітчизняні виробники замінюють його термопресований повстю, який готується тільки зовні. Усередині цей матеріал пухкий, тому він теж швидко скочується і звалюється, що істотно скорочує термін служби матраца.

До кращих наповнювачів для матраців відноситься також кокосове волокно. Такі матраци дорогі, і часто вважаються елітними, вони практичні і довговічні, а навантаження витримують дуже великі, але в тому випадку, якщо використовується кокосова стружка, склеєна латексом, а не пресоване волокно - це слід з'ясовувати точно. До недоліків таких матраців відноситься тільки їх висока вартість.

До м'яких наповнювачів відносять пінополіуретан (поролон) і латекс.

Поролон відомий давно, і саме своєю універсальністю: він може використовуватися як для виготовлення недорогих матраців, так і елітних, але при цьому його якість сильно відрізняється.

Якість поролону залежить від його складу, товщини, щільності, тому матрац з таким наповнювачем може бути як жорсткою, так і м'яким; довговічним або не занадто. Треба сказати, що в матрацах економ-класу найчастіше використовується поролон не дуже високої якості.

Натуральний латекс, отриманий із соку гевеї, найчастіше використовується у виробництві елітних матраців. Властивості цього наповнювача залежать від його рецептури та технології виробництва, тому матраци з латексом теж можуть бути м'якими або жорсткими.

Латекс - пружний матеріал, так що вага тіла лежачої людини рівномірно розподіляється по всій його поверхні, забезпечуючи правильне положення , зручність і комфорт.

Останнім часом у виробництві матраців став використовуватися дуже якісний і дорогий матеріал - файберлюкс. Матрац на основі файберлюкса поєднує в собі безліч прекрасних властивостей.

Основою даного виду матраців є матеріал, і в цьому вони схожі на безпружинні матраци, з іншого боку, цей матеріал складається з дуже дрібних спіралей, що дозволяють матрацу після зминання миттєво приймати колишню форму.

Пружиниста структура матраців з файберлюксом сприяє збереженню їхньої форми і первинного зовнішнього вигляду довгі роки. Такі матраци влагоустойчиви, зберігають тепло, повітропроникні і не вбирають сторонні запахи.

Як вибрати матрац - чохол

Чохол матраца теж має значення, хоча і менше, ніж його наповнювач. Краще всього вибирати чохол з натуральної тканини - льону або бавовни, хоча штучні матеріали теж мають свої плюси - за ними легше доглядати.

Багато виробників сьогодні використовують просочення для чохлів: відразливі пил, вологостійкі і навіть антиалергенні. У будь-якому випадку, наматрацник повинен бути достатньо екологічний, практичний, міцний, і при цьому якомога довше зберігати свій привабливий вигляд.

Людям, чия вага перевищує 90 кг, рекомендується вибирати жорсткі матраци, а тим, у кого вага невеликий, можна використовувати більш м'які.

Що стосується розмірів матраца, то його оптимальна довжина - зріст людини плюс 20 см, а мінімальна ширина - 80 см (для двоспального - 160 см).

При різних вагових категоріях подружжя можна вибрати два різних односпальних матраца, однак тут все дуже індивідуально, і остаточний вибір доведеться робити самостійно, але в будь-якому випадку матраци слід підбирати з урахуванням індивідуальних особливостей кожної людини.

Останнє редагування 30 січня 2019, 00:06
0
репостів
0
репостів