Версія для друку

Шепетівські лісівники запрошують у зони відпочинку

Автор В. Василенко 13 липня 2015, 12:05

Стоять жаркі погожі дні. Так і хочеться втекти від спеки на лоно природи. Хоча б у вихідні, щоб відпочити від буденності, відволіктись від проблем, набратися бадьорості. Звісно, хтось запланував традиційно поїхати на море, або ж податися в гори. Та фінансова скрута, неспокій на сходій півдні країни багатьох змусили відмовитись від омріяного задуму.То чому ж не обрати собі за правило активно відпочивати у рідному краї? Адже мудрість гласить, що людині найкраще саме біля отчого дому.

А що може бути кращим за чарівну природу Малого Полісся?. Тим більше, щоб покращити умови відпочинку краян у лісах, працівники Шепетівського лісгоспу Хмельницького ОУЛМГ докладають чимало зусиль, створюють рекреаційні зони, аби перебування відвідувачів зелених угідь було цивілізованим й залишало від спілкування з природою тільки гарні враження. Отож, щоб відповісти на запитання, де ж все-таки у межах наших дібров можна відпочити, ми вирішили навідатись у рекреаційні зони лісового господарства Шепетівщини. У супроводі нашого гіда, інженера лісового господарства Андрія Денисюка спершу побували у зоні відпочинку з промовистою назвою «Лісовий кордон». Розташована вона на трасі, що веде на Новоград-Волинський, між райцентром і с. Климентовичами. Варто лише зупинитись та зробити кілька кроків у її бік, як одразу ж потрапляєш під покрив вікових дубів й цілого комплексу малих архітектурних форм.

Чого тут тільки не витворили вмілі руки лісівників! Можна лише дивуватись альтанкам із лавками й столами, облаштованими місцями для вогнищ та утилізації сміття. Добре продумана й санітарна зона. Вражає розмаїття цікавого декору й цілий комплекс для розваг дітей з гойдалками, пісочницями, майданчиками для ігор. Словом, тут створені усі зручності для відпочинку — як індивідуального, так і у колі сім’ї та з великою компанією. А інформаційні стенди на природоохоронну тематику ненав’язливо розповідають про правила поведінки у лісі та багате розмаїття природи нашого краю. Це місце завжди людне, користується популярністю.

Не оминають подорожні та відвідувачі лісу й альтанок, що облаштовані при в’їздах до найбільш людних ділянок угідь. От і обабіч шляху, неподалік повороту до с. Савичів, ми мали змогу поспілкуватись з відвідувачами зони відпочинку, створеної турботливими лісівниками. Лідія Василівна і Тамара Миколаївна дібралися сюди аж із с. Сенігова, бо, як кажуть, настала пора дарів природи, отож хочеться зробити вітамінні запаси. А після походу за чорницями одне задоволення відпочити у гарно облаштованому місці під гіллям тінистих дерев. Тут є всі умови, щоб і підкріпитись, і провести дозвілля, додають жінки і дякують за це майстрам лісгоспу.

Звісно ж, ми не оминули нагоди побувати й у відомому оазисі дозвілля на лоні природи – зоні відпочинку «Дубки», що у Кам’янківському лісництві. Тут нас радо зустрів господар цього рекреаційного комплексу лісничий Юрій Мартинюк.
«Дубки» — дуже популярне місце на трасі, що веде із Шепетівки до Славути. І його історія уже досить поважна. Юрій Володимирович, якого по праву можна вважати піонером створення зон відпочинку у лісових угіддях, розповів, як усе починалось.

Спершу було нелегко доглядати за місцем відпочинку, яке спочатку облаштували за трасою, бо відвідувачі залишали після себе багато сміття, розпалювали у не відведених місцях багаття тощо. Та лісівники не опустили руки і продовжили удосконалювати місце відпочинку, яке розташували ближче до адмінприміщення лісництва. А недавно побудували тут нові альтанки, де поставили столи й лавки, біля кожної є мангали. Відвели місця для діток, там є пісочниці, гойдалки, чудернацькі грибочки. Встановили і сміттєві баки.

Нині у «Дубках» створено всі умови, аби на лоні природи комфортно могли відпочити до десятка чималих компаній відпочивальників.
А ще вони можуть скористатись послугами спеціалізованого магазину «Лісовичок». Тут є вироби, виготовлені підприємствами лісогосподарської галузі, саджанці декоративних дерев. А ще можна купити продукти харчування, а особливо ті, що підходять до «шашличного» сезону, напої, дрова тощо.

Гордістю наших лісівників є й зона відпочинку «Партизан» у Романівському лісництві. Тут вони, до речі, доглядають за пам’ятним місцем, пов’язаним з подіями Великої Вітчизняної війни. Таким чином відвідувачі можуть поєднувати відпочинок на природі з екскурсом в історичне минуле краю. А зона відпочинку «Околиця», що у Полонському лісництві, залюбки прийме і учасників урочистої події. Тут доволі й природної краси та облаштованих місць, щоб найкраще зіграти навіть чимале весілля. Також на теренах угідь лісгоспу є гарно облаштовані зони відпочинку у Мальованському та Понінківському лісництвах.

– На Шепетівщині багатий потенціал лісових ресурсів, що можуть бути використані для відпочинку і оздоровлення населення регіону, – говорить директор ДП «Шепетівське лісове господарство» Володимир Сасюк. – А ще облаштування рекреаційних зон дозволить запобігти виникненню пожеж у лісових масивах під час їх відвідування людьми влітку. Нині перебування у цих зонах безкоштовне, адже вони створені також з просвітницькою метою, спрямованою на захист та охорону лісу.

Усі зони відпочинку розташовані неподалік автомобільних трас. Це для того, щоб відпочивальники не йшли у лісові хащі, не смітили там, не спричиняли пожежі. Крім того у глибині лісу рекреаційні пункти не кожен зможе знайти. Наші працівники роблять усе можливе для того, щоб громадяни відпочивали у місцях покращеного типу, де передбачені всі зручності. Тому відвідувачі у наших зонах відпочинку побачать альтанки різної форми, розраховані на малі та великі компанії від 8 до 20 осіб, мангали або спеціально зроблені місця для багаття, заготовлені дрова, дитячий майданчик з гойдалками, туалет (откачка септиков в Ликино-Дулево) та сміттєвий бак.

До речі, зони відпочинку лісгосп облаштовує виключно за власні кошти. І хоч це дороге задоволення, про комфортний відпочинок громадян, дбатимемо далі.

Отож, закликаємо всіх, хто не уявляє свого життя без прогулянок лісом, кого огортає втома або щоденна метушня — не звертайтесь до лікарів чи аптечних кіосків, а прямуйте до зон відпочинку, які створили для вас лісівники. Зупиніться на хвилинку, щоб перепочити, присядьте у красивій альтанці зі зручними лавками та столиком. Саме там вам перехопить подих від свіжості лісового повітря, зачарує слух дзвінка пташина пісня, заспокоїть і дасть наснагу до життя гомін шепетівських дібров. І пам’ятайте, що шанобливе ставлення до природи воздасться вам сторицею!

Останнє редагування 03 вересня 2020, 01:11