Розділ Культура

Книжка в житті старшокласника

Автор Прохорчук Катерина 26 березня 2012, 22:55

Книжки – одне з найбільших джерел духовності будь-якої нації. Це унікальне, феноменальне творіння людства. Ми не можемо уявити свого життя без книжок. Вони наші постійні супутники. Ми маємо багату історію видавництва книг і прекрасні видавничі традиції. Докладне вияснення історії нашого друкарства має для нас, українців, велике значення, бо якраз воно особливо яскраво підкреслює стан нашої давньої культури, якраз воно показує якими культурними були ми в старовину.

На жаль, у наш час люди все рідше читають книжки. Чому? Невже це не викликає ніякого захоплення? Так, книжку потіснили телеекран і комп'ютер. Так, книги на прилавках інколи коштують занадто дорого, тому що їх друк недешева справа, переконайтесь ось на сайті друкарні https://impress.biz.ua/ . Але ж хіба може бездушна машина замінити живу емоцію, нестерпну цікавість, що виникає при прочитані книги? Всю історію невпинної боротьби за свободу і світле майбутнє, героїчне минуле нашої країни, пізнання нашими предками Всесвіту – усе вмістила у собі книга. Тому я переконана, що найбільша сила, яку дають книжки - це той духовний потенціал, котрий стає стрижнем усього життя людини. Коротше кажучи, книги творять людину, навчаючи її мудрості й доброти. Недарма у народі говорять: книга вчить як на світі жить; хто багато читає, той багато знає.

Але статистика доводить нам зовсім інше. Провівши журналістське опитування серед старшокласників нашого міста переконалася, що популярністю користуються лише ті твори, які вивчаються згідно з шкільною програмою. Звичайно, знайшлися й ті, хто з великим захопленням розповідає про прочитані з власного бажання книжки, проте серед улюблених письменників жодного прізвища українського автора мені так і не вдалося почути. Та навіть цьому можна знайти логічне пояснення. Книжкові полиці заполонила філософські роздуми Пауло Коельо, романи Януша Вишневського, детективи Дарії Донцової. А де ж книги українських авторів? Чому у нашій країні так мало друкується видань рідною мовою? На жаль, у нашому місті я не змогла знайти людину, яка б чітко мені дала відповідь на ці питання.

Та, мабуть, не важливо яка мова оригіналу книги, важливо те, що книги чекають. Вони стоять у крамницях, на бібліотечних полицях і смиренно чекають на нас, читачів, своїх друзів. Їм є про що нам розповісти, чому навчити. Вони будуть терпляче зберігати свої таємниці, щоб одного разу радісно віддати їх нам. Їм вистачить терпіння чекати на цю щасливу мить. А чи вистачить на це нашого життя... 

Останнє редагування 14 березня 2020, 11:27
0
репостів
0
репостів