Розділ Культура

Староволинський бал у Грицеві

Автор 04 листопада 2015, 01:00
Нещодавно випадково відкрила інтернет-сторінку і натрапила на інформацію про «Віденський бал», що проводився у Києві. Як на мене, бал – якась надзвичайна подія, що дає можливість долучитися до того чистого й високого, що відчувають, напевно, тільки європейські аристократи.

Пригадала Староволинський бал у Грицеві, що відбувся у вересні цього року… Звичайно, порівняти їх справа абсолютно нереальна. Але чому б не спробувати?..

Сотні років тому у столиці та деяких більших містах країни проводилися бали, але від них залишилися тільки спогади. А ось спроба впровадити в незалежній Україні традицію «Віденських балів» з’явилася десь на початку 2000-них.

Відновити бали спробували у таких культурних центрах як Львів та Київ, і уже кілька років поспіль, починаючи десь з 2005 року, проводять у Львівському будинку вчених та Київській опері. Традиційно запрошувала на Зимовий бал і Львівська політехніка. А ще Волинський національний університет у Луцьку.

Про «Віденський бал» у столиці можна говорити хіба як про «так званий». Українська політична, бізнесова й культурна еліта з’явилася частково так, як вимагав етикет, а більшість хто в чому - без краваток, у светрах чи джинсах, коротких спідницях, і мало хто дотримався бального етикету. Звичайно, так з’явитися на балу у Відні – річ абсолютно неприпустима. Там головне, це вальсування жінок у бальних платтях та чоловіків у смокінгах. Наші бали це щось середнє між «світською тусовкою» і ще чимось, яке одразу навіть важко визначити: круті мобілки в руках і постійні розмови по телефону, балачки з сусідами… і канапки в руках, штовханина за столами з наїдками. Цей перелік бальних неподобств можна продовжувати далі. А головне все ж таки це те, що такі бали виключно для заможних, так званої української еліти: квитки ціною по 300-500 доларів доступні тільки багатим.

Правда культурнішими ці бали не зробили ні дорогі сукні, ні квитки за півтисячі зелених. Ні про який дрес-код (смокінг або фрак і чорна краватка) навіть мови не могло бути.

Майже те ж саме було і у Львові. Бал в Оперному перетворився чи не на сільську дискотеку, де захмеліла богема та не дуже вихований «дорожчий» бомонд штовхався і наступав на ноги дамам.

І у Львові, і в столиці «Віденські бали» мали стати яскравими культурними подіями, які б зацікавили світ, але здається ними не стали.

Чим же може зацікавити і подивувати нас колишній райцентр, а нині селище Гриців? А вже тим, що дванадцятий рік поспіль саму тут в колишньому маєтку Грохольських (нині Грицівському вищому художньому професійному училищі - ВХПУ № 19) відбувається Староволинський бал, які об’єднує співаків, музикантів та гостей з різних куточків України. А ініціатор та організатор цього світського дійства Хмельницька обласна громадська організація - ХОГО «Стара Волинь», вкотре доводить, що в невеличких містечках і селах теж є місце для культури та мистецтва.

Щороку, в третю суботу вересня, в маєтку Грохольських, що чудом зберігся в Грицеві, відбувається містерія - Староволинський Бал. Цьогоріч бал відбувся 21-го вересня.

Кілька років поспіль я намагаюся не тільки сама побувати на балу, але й залучити до цього гарного заходу кількох студійців. Цього року члени Шепетівської літературно-мистецької студії «Доля» вирішили поїхати на бал у більш розширеному складі. Олексій Тарасенко, наш художник і поет, нещодавно придбав невеличкого БУСа (на дев’ять пасажиро-місць) і погодився нас відвезти. Звичайно, бальні плаття і смокінги придбати нам було не під силу, тому жінки зупинилися на святкових сукнях, хоча одна з нас таки придбала собі довге плаття.

Не всі гості дотримувалися етикету, але всі були одягнені святково. Тусовки не було, розмови по телефону не заохочувалися, і рідко хто ним користувався, хіба що з необхідності.

Зразу скажу – ніяких напоїв і наїдків там не пропонували. Тільки під кінець дійства внесли величезний коровай і пригостили всіх присутніх.

Господарями балу були: екс-президенти ХОГО «Стара Волинь» Сергій Стецько і Наталія Гнатюк та діючий президент Оксана Арзамасцева. До відома читачів, Наталя Гнатюк, громадська діячка, експерт з розвитку сільських громад, донедавна регіональний представник програми «Бібліоміст», давно є генератором створення не тільки фонду «Стара Волинь», але і багатьох інших гуманітарних проектів у невеличкому маловідомому широкому загалу українців Грицеві.

Відкриття благодійного балу розпочалося з виступу камерного квартету «Гармонія-Нобіле» Івано-Франківської обласної філармонії (художній керівник - Олег Герета). Чудова музикальна програма дійства – вальси, мазурки, гарні мелодії, які супроводжували виступи і презентації талантів Старої Волині.

А я пригадала, як два роки тому у цій залі виступав директор Корпусу миру в Україні Дуглас Тешнер. Адже саме ця міжнародна організація допомагає місцевим діючим громадським організаціям розвиватися та покращувати менеджмент. Додам, що у Грицеві більше тринадцяти років працюють волонтери Корпусу миру, які зав’язують міцні дружні стосунки з представниками грицівської громади на все життя, як, наприклад, Андреа Мейсон, приїзд якої з нетерпінням очікують грицівчани.

Господарі по черзі вели програму і запрошували до танцю всіх гостей. Повільний вальс і швидка полька, танець з букетами, танець зі стрічкою, цього року зеленою, коли всіх присутніх запрошують в коло. Одна за одною лунали танцювальні мелодії.

А розпочався бал з танцю діток у білих бальних сукнях – дитячим танцювальним колективом Грицівського дитячого садочку керувала Валентина Гуменна, одночасно - розпорядник балу.

Цього дійства грицівчани з нетерпінням чекають цілий рік і спеціально для цього дня купують діткам спеціально бальні сукенки. Скажу, що це надзвичайно зворушливо і гарно. Такі собі чарівні малявочки дуже уважно стежать за діями своєї наставниці і кружляють у танку, а їх батьки та бабусі фотографують і знімають на відео.

Додали сміху білі та золотисті кульки, що прикрашали залу – вони висіли та лежали на підлозі. Виявилося, що їх наповнили гелієм, і від нагрівання повітря кульки гучно лопалися.

Гарно виступили і старші дітки – дитячий колектив Грицівської школи сприяння здоров’ю, які в атласних рожевих сукнях виконали два танці.

Молодіжне крило ГО «Стара Волинь» досить плідно займалося організацією та програмою балу. Дівчатка з букетиками квітів і декоративними кошичками пройшлися серед гостей і кожному прикріпили бутон’єрки.

Цього року до організації Староволинського балу активно підключилися голова Подільського культурно-просвітнього товариства ім. Ференца Ліста Євгенія Богдан-Бєлова, яка привезла до Грицева Хмельницький академічний муніципальний камерний хор (хормейстр - Ігор Цмур) та Народний аматорський колектив «Подільські музики» (керівник С.Пазій, концертмейстер О.Радецький), які взяли активну участь у культурно-просвітницькому дійстві «Староволинський бал». Останній представив багатонаціональну культурну колоритну програму на тему: «Мистецтво творить МИР в душі, громаді, Україні». Учасники «Подільських музик» виконали пісні кількома мовами, що ще раз засвідчило факт єднання культур. Це були дійсно елементи свята подільської пісні та музики. Колективи зберігають та популяризують культурну спадщину нашого краю.

Cтрунний квартет "Гармонія Нобіле" протягом вечора створював гарний ліричний настрій присутнім, а музично-танцювальну програму доповнили поетичні виступи і презентації талантів літературно-мистецької студії «Доля».

Приємно було зустріти на балу людей, які щороку приїздять до Грицева: родину Литвинових з Києва, Савицьких зі Славути та багатьох інших.

Безумовно, такі дійства. як Староволинський бал у Грицеві, роблять світ людей барвистішим, змістовнішим, цікавішим. Благодійний Староволинський бал 2015 року відкрив ще одну цікаву культурну сторінку життя сільської Громади.

Це дійсно було свято Миру і Любові. Не зважаючи ні на що, творіть Мир в собі і своїй громаді. Ставайте тією зміною, яка робить життя людини щасливим. Ми хочемо миру в своєму житті, в житті України і усього світу.

Контактна особа - Наталя Гнатюк, сторінка пані Наталі у Фейсбук.
Фотозвіт із Староволинського балу

Відео

0
репостів
0
репостів