Розділ Культура

Війна війною, а діти співають

Автор 26 квітня 2014, 14:28

15 квітня цього року у розпал буремних подій на сході країни, члени літературно-мистецької студії «Доля» приймали в АРТ-кафе «Хвилинка» дитячий фольклорний ансамбль «Джерельце» (музичний керівник Анатолій Огарев) Новицького НВК.

Слід відзначити, що Анатолій Володимирович понад 30 займається музикою з дитячими колективами. Він був ініціатором створення досить відомих на Шепетівщині дитячих вокально-інструментальних ансамблів «Подоляночка» і «Зоряночка», які функціонували багато років.

ВІА «Золота пора», створений А. Огаревим кілька років тому при Новицькій ЗОШ, був постійним учасником святкових концертів і радував жителів сільських громад району. Неодноразово дитячий ансамбль ставав учасником районних і обласних оглядів художньої самодіяльності.

Не дивуйтеся, але саме сьогоднішній непевний час, коли людина залишається сам-на-сам зі своїми тривогами за майбутнє дітей, онуків та, власне, й країни, зумовив бажання членів студії «Доля» тісніше згуртуватися і задовольнити власну духовну потребу читанням віршів та виконанням народних пісень.

Дзвінкі голоси дітей, віртуозна гра на ложках, свистульках, бубні, барабані під акопанемент баяну (музкерівник А.Огарев), не залишили байдужими дорослих, які прийшли послухати дітей.

Виступ невеличкого фольклорного колективу (всього семеро дітей віком від 8 до 13 років, троє хлопчиків та четверо дівчаток) надав буденному дню святкового народного колориту і дозволив поринути в унікальну атмосферу поезії та мелодійної пісні.

Саме фольклор увібрав давні народні традиції та проніс їх через століття з сивої давнини до сьогодні.

Народні інструменти, вдало підібраний репертуар (народні пісні «Їхав козак за Дунай», «Ой, лопнув обруч», «Там, на Україні», «Україна - це ми»), талановиті діти творчої майстерні Грицівської школи сприяння здоров’ю, все це разом створило присутнім святковий настрій.

А незвичайність інструментів (признайтеся, шановні читачі. коли ви востаннє бачили, як грають на ложках?) та барвисте вбрання дітей у народних вишиванках – це ще один плюс до загальної картини, яка до сліз розчулила дорослих.

Хочу нагадати, що з давніх-давен східні слов’яни вживали ударні інструменти в ратній справі, на полюванні, в обрядах, пастухи, щоб налякати звіра чи зібрати тварин, і як музичний інструмент для підсилення ритму танцю чи супроводу співу.

В якості музичного інструменту в хід йшли не тільки ложки, але й пательні, пічні заслінки, тази, самоварні труби, вилки, одним словом все, що могло видавати звук. Серед предметів домашнього начиння стійку музичну функцію придбали коса і пилка. Тому вживання ложок, як музичного інструменту, давно не новина.

Український одяг дітей від сайту https://kidopt.com.ua/, краса мелодійних пісень і музика живих інструментів, дозволили ненадовго поринути у далекі, овіяні легендами, історичні часи. Наші предки любили співати, віртуозно грали на народних інструментах і мали багату культуру.

У цей важкий для країни час виступ фольклорного ансамблю «Джерельце», з народними мелодіями та піснями був, наче бальзам на стражденну душу кожного студійця.

Пісня «Україна – це ми» виконана з надзвичайною силою духу настільки вразила дорослих, що вони не могли стримати сліз.

Слова привітань від директора ЦБС Любові Бурової, заступника директора НВК № 2 «Школа–гімназія» Олени Герасименко, студійців Антоніни Осецької, Тетяни Кушнірук не змогли повністю передати їх переживань та захвату від колоритної програми виконавців.

Віра Кухарук, керівник студії «Доля» ознайомила присутніх з членами студії, їх творчістю і надрукованими власними силами виданнями, а Катерини Дяченко прочитала вірші для дітей.

На вечорі-зустрічі лунали вірші Віри Кухарук «Озвались в серці співом голосним», «О, Господи, невже це знов війна?», Катерини Дяченко «Небесній сотні», «Моя Вкраїно», Тетяни Кушнірук «Крим». А потім усі разом співали народних пісень. Музикальний супровід здійснювали Анатолій Огарев і Тетяна Кушнірук.

Не залишилися байдужими і гості студії - Олег Давидов, головний спеціаліст управління освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА, Олена Якубовська та Сергій Мельник, спеціалісти районного центру соціальних служб для сім’ї, детей та молоді. Вони висловили щиру подяку дитячому колективу за чудове виконання народних пісень та побажали подальших успішних виступів.

Створений кілька місяців тому, незвичайний сільський дитячий музичний колектив зумів передати унікальність і силу духу такої дивовижно-незвичної в наш час народної музики та донести до сердець слухачів оригінальні виконання творів, оранжированих для народних інструментів.

Багато робить для організації дозвілля сільських школярів та їх культурного відпочинку вчитель-організатор дозвілля Тетяна Кравець і має підтримку директора Новицького НВК Щербатюк Н.О.

Студійці та гості АРТ-кафе «Хвилинка» ще довго насолоджувалися спілкуванням, а дітей пригостили солодощами.

Фотозвіт із заходу ви можете переглянути в нашій фотогалереї.

Керівник літературно-мистецької студії «Доля» Віра Кухарук
Останнє редагування 28 листопада 2018, 21:35
0
репостів
0
репостів