Розділ Інше

Шепетівський топографічний центр

Автор 30 вересня 2014, 20:13

Ще у 2013 на межі розформування, а вже сьогодні одна з найнеобхідніших ланок військової розвідки. Топографічна служба у Шепетівці на базі частини А 4127 функціонує з 1961року. Під час свідомого знищення військової міці по всій країні тут теж готувались до найгіршого. Ситуація на Сході змусила не лише зберегти структуру, а й розширити штат.

Таких топогеодезичних центрів по Україні лише 2. І знищити наш шепетівський не дала війна. Фахівці працюють в інтересах Збройних Сил України. Основне їх завдання - демаркація кордонів та контроль прив’язки до місцевості. В еру новітніх технологій та GPS-систем паперові карти не можна недооцінювати, адже в електронну базу даних може проникнути ворог та змінити координати. 

Вивозять карти на місце призначення в металевих контейнерах. За потреби в спеціальних умовах можна внести зміни в позначки місцевості та роздрукувати їх на принтері. Для цього в топогеодезичному центрі є спеціальні автомобілі. Головне не забувати за заправку картриджів для принтера.


Поряд зі старими картами ще радянського друку, в центрі частково оновили картографічну базу.


На 22 гектарах військові геодезисти відточують хист налагодження та калібрування навігаційних приладів. Використовують військові в основному тахіометри іноземного виробництва. Для кращої якості обстеження місцевості геодезисти беруть дані з пунктів державної геодезичної мережі, яка частково в нашій країні зруйнована. Завдає труднощів нашим військовим під час виконання завдань і застаріла технічна база.

За час проведення антитерористичної операції 30 відсотків особового складу частини вже побували в зоні бойових дій. Три місяці топографи та геодезисти допомагали нашій армії. Автомобілі навіть потрапили під потужний обстріл «Градів» . На щастя, ніхто з військових не постраждав, а техніку вже полагодили.

Тепер військові з новими силами готуються до ротації та сподіваються на докомплектацію штату - кваліфікованих спеціалістів тут вкрай бракує.

Свого часу спеціальності топографа та геодезиста не користувалися особливою популярністю серед студентів при вступі до військових вишів. Та теперішня ситуація на Сході показала - непотрібних військових професій не буває.

Останнє редагування 07 липня 2020, 19:12

Відео

0
репостів
0
репостів