Розділ Бізнес

Helix. "Я не халявщик, я - партнер!"

Автор Поліщук М.А. 29 грудня 2015, 02:48
Близько тижня тому ми опублікували статтю про нібито інвестиційну компанію HELIX Capital Investments Ltd, яка насправді виявилась класичною пірамідою на кшталт МММ. Але ми явно не дооцінили масштаби трагедії, зазомбованих "інвесторів" в нашому місті виявилось значно більше, ніж ми очікували. Коментарі заполонили аноніми, які почали звинувачувати матеріал у замовності і сміятись з "нерозумних людей", які працюють за нещасних пару тисяч гривень платні, а не вкладають в успішну компанію та заробляють тисячі доларів. Що ж, підкинемо ще пару фактів для новоспечених Голубкових.

Хто керує цією пірамідою

Знайомтесь, Дмитро Нагута - творець Helix, млмщик і колишній сотник МММ, має багате минуле у сфері обдурювання людей (в шахрайствах Легіон, Легіонери-МММ, Селебрити Євразія Корпорейшн, де теж займав високі "посади", всі зазначені компанії закрили і залишили після себе кинутих інвесторів), використовує легенду, що дружить з племінником Порошенко (виняткова брехня і обман). Має ніки starlukas, СтарЛукас, фігурував у численних кидках інвесторів і шахрайських проектах.
Андрій Голда (нині покійний, справи веде дружина), ніякого відношення до бізнесу, інвестицій та всякого такого він ніколи не мав (що не завадило йому стати заступником ради директорів "британської інвестиційної компанії"). Його справжня професія - тамада. Позиціонував себе як "найдорожчий тамада Західної України". На ютубі досі можна знайти відео, де він веде всілякі конкурси на весіллях.  У 2013 році раптово потрапив в МЛМ, в компанію World GMN (нічим не примітна, черговий клон Talk Fusion). Досяг у ній деяких висот, завдяки своїм здібностям тамади: він виявився дуже талановитим організатором, який може зацікавити натовп молоді і повести її за собою. Але взагалі, він більше зображував успіх, ніж був успішним.

З World GMNа пішов досить цікавим чином: за півроку, набравшись грошей у борг, у багатьох ворлдовскіх лідерів з України та Росії (наприклад, на обміні внутрішньої валюти, пообіцяв комусь свою частину угоди віддати через тиждень і не віддав, і т.д.) . Всього - приблизно на 10-15к $. Так само взяв у борг у компанії 20к $, зганяв нахаляву на корпоративний захід до Бразилії, після чого пішов у захід. 

Після World GMN організував у рідному Тернополі "бізнес-клуб Акула" (Клуб GOLD SHARK), який займався тим, що брав у громадян гроші і вкладав їх у хайпи (ClickPrime, WingsNetwork, wmc777 і т.д.). Щось пішло не так, більшість хайпів моментально "булькнули", "бізнес-клуб" не проіснував і трьох місяців, залишивши після себе десятки ошуканих вкладників. На горизонті засяяв Helix.

Forbes Україна, Корреспондент і Журнал Гроші - як низько потрібно впасти?

Творці люблять "козирнути" тим, що про них пишуть авторитетні видання. Але хочу нагадати, що всі журналісти, які себе поважали, залишили видання Forbes Україна та Корреспондент, після продажу їх медійного холдингу для Курочкіна. Зараз це розсадник замовних матеріалів.

Виходячи з розділу правової інформації про Helix Capital, виникає питання, чому дані видання публікують про піраміду редакційні статті? Складно уявити, що такі видання не знають, що будь-яка фінансова діяльність у Сполученому Королівстві бачиться виключно в рамках двох законів Financial Services and Markets Act 2000 і Financial Services Act 2012. Виходячи з цього, компанії, які не підпадають під їх норми, є пірамідними, а значить, не можуть називатися інвестиційними, але їх це не бентежить. Бо одна справа писати про новозеландські forex офшори, який як ніяк мав відповідну ліцензію, а зовсім інше - рекламувати компанію без ліцензії на інвестиційну діяльність. Після чого виникає питання: "А які статті в цих виданнях непроплачені і чи можна їм вірити?". Напевно відповідь очевидна...

До речі, не гребують і легкими грошима хмельницькі телеканали, які завзято "джинсують" і висвітлюють всю бурхливу діяльність цих аферистів. Для прикладу, нещодавно розповідали про відкриття центру дитячого відпочинку Helix Land. Але це не дивно, адже Дмитро Нагута ще рік тому працював звичайним ведучим на телеканалі TV7+.

Що ми маємо у підсумку?

Попри те, що в Україні діє Закон "Про заборону фінансових пірамід в Україні", подібні до Helix ростуть, як гриби після дощу. Користуючись бездіяльністю правоохоронців та скрутними часами, аферисти створюють подібні компанії ледве не щомісяця. Наївні люди вірять у будь яку казку, в якій обіцяють багато грошей без жодних зусиль. Більше того, дуже ображаються на тих, хто спробує відкрити їм очі.

Але є ще один тип людей, які прекрасно розуміють, що собою представляє ця піраміда, але до останнього будуть закликати в неї людей, заради того, щоб отримати гроші за кожну голову. Будуть розповідати, що Helix веде успішний бізнес, хоча насправді вся його діяльність - це фікція, щоб хоч якось відокремитись від фінансових пірамід. Будуть зі зневагою ставитись до людей, які не повелись на цю аферу. Знайомим казати, що їх клієнти самі винні, "ЛОХ - він же не мамонт" і тд. Їх я не поважаю найбільше, бо такі люди все життя звикли ходити по головах інших.

Скільки ще діятиме ця фінансова піраміда?

Так як Helix - далеко не унікальне явище і ми вже мали безліч подібних прикладів шахрайства, то можна проаналізувати попередню статистику. Більшість подібних пірамід існували 1 - 1,5 роки. Як би там не заливали баки аферисти із HELIX Capital Investments Ltd, що компанія веде діяльність з 2003 року, насправді її створили на початку 2014. Тобто, через кілька місяців мильна бульбашка лусне, про що свідчить агресивна реклама та показуха, яку влаштували Дмитро Нагута та компанія. Отож, радимо всім ошуканим вкладникам, діставати свої кошти вже зараз, звичайно якщо у вас це вийде.
Останнє редагування 29 грудня 2015, 18:13
0
репостів
0
репостів