Розділ Бізнес

Представники концесії заметушились...

Автор Віталій Мосійчук 06 квітня 2014, 18:59

Саме слово концесія, мабуть, пересічному громадянинові Шепетівки досі не звичне й зрозуміле. Та основне, що ми пережили більш-менш минулий опалювальний сезон, та тривога про те, чи відбудеться наступний чомусь наростає.

Концесія комунального майна, вона передбачає надання фізичним та юридичним особам на договірній основі права створення та експлуатації певних комунальних об'єктів з метою задоволення громадських потреб. Об'єктами шепетівської концесії стали об'єкти водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання.

Концесія на муніципальному рівні не набула великого поширення, внаслідок як обмеженості можливих об'єктів концесії, так і незацікавленості підприємців в експлуатації малоприбуткових об'єктів на території невеликих спільнот, схожих, до прикладу, на Шепетівку.

Незважаючи на те, що повна приватизація об'єктів комунальної інфраструктури є невигідною для органів місцевого самоврядування, бо є загроза втрати їх впливу на ситуацію в цій сфері, минула влада міста заключила концесійний договір з ТОВ "Шепетівка Енергоінвест".

Успіх чи неуспіх любої концесії залежить не стільки від законодавчої бази, до речі вона теж недосконала, а й від людського фактору, від чесності консцесіонерів і чесності тих, хто заключає договір. Там є певні умови і, якщо концесіонер, приватне підприємство дало, грубо кажучи, хабара представнику влади, то ці концесіонерні умови будуть значно більш вигідними для концесіонера, як до постачальника житлово-комунальних послуг, ніж для людей як для споживачів.

Перебіг подій розпочався з того, що нова влада закономірно зацікавилась цією структурою, намагаючись отримати будь-яку інформації про її діяльність. На щовівторкові наради комунальних підприємств у виконкомі керівництво ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" не з'являлося, а тому вирішили заслухати його на засіданні виконавчого комітету 2 квітня цього року. Аналітична довідка начальника управління житлово-комунального господарства, виступ першого заступника міського голови Вихівського В.Б. та виступи самих керівників Енергоінвесту збентежив, м'яко кажучи, багатьох членів виконкому. При необхідній проплаті споживачів за послуги, саме підприємство набуло мільйонних боргів і зовсім не розраховувалось з енергопостачальниками Нафтогазу, що стало загрозою початку наступного опалювального сезону. Виконуючий обов'язки міського голови Полодюк Михайло Іванович, члени виконкому поставило перед представниками ряд незручних для них запитань.

Представники консцесії заметушились... На наступний день приїхало їх київське керівництво, одразу звільнили шепетівських керівників, опечатали комп'ютерну техніку, під розборку попали і самостійні підприємства водоканалу і тепломережі: у них вилучили усі установчі документи, печатки і штампи.

Керівництву виконкому, правоохоронним органом довелося втрутитись в ситуацію, на слідуючий день печатки і документи довелося знову передати їх господарям.

3 квітня ситуація знову загострилася, стало відомо, що був прийнятий наказ про демонтаж газового котла в котельні по вулиці Шешукова, 8б. Сигнал надійшов від небайдужих громадян міста.

У виконавчому комітеті негайно скликали розширену нараду керівництва міста, керівництва ТОВ "Шепетівка Енергоінвест", правоохоронних органів, громадськості міста.

Керівництво ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" намагалось заспокоїти усіх присутніх, пояснюючи транспортування тим, що котли планувалося вивезти на профілактичний огляд, хоча і профану зрозуміло, що профілактику таких великих котлів проводять на місці,  тобто готувався вивіз котла та передачу в треті руки. Термоголовки в Киеве?

Представникам Енергоінвесту довелося відповідати на ряд незручних запитань, в ряді яких було й таке, чи є арешт на майно підприємства. Усі почули ствердну відповідь.

Відповідно результатів наради Полодюком М.І. були надані протокольні доручення керівникам "Шепетівка Енергоінвест" для виправлення ситуації. Тому необхідно сподіватися на взаємопорозуміння, були зроблені для цього перші спроби. Дуже не хочеться сіяти недовіру в таких важливих питаннях життєдіяльності міста.

Останнє редагування 28 жовтня 2017, 03:42
0
репостів
0
репостів