Версія для друку
Розділ Бізнес

Історія становлення та розвитку ринку Форекс

Автор 16 травня 2018, 15:17
Історія становлення та розвитку ринку Форекс Матеріал на правах реклами

Що таке ринок Форекс? Це міжнародне фінансове середовище, яке є частиною світового фінансового ринку, працює на принципах вільної торгівлі,  щодня конвертує валюту в декілька трильйонів доларів і при цьому не має територіальної приналежності. Форекс – це не тільки місце торгівлі трейдерів на курсовій різниці валют, але і віртуальне середовище, в якому укладаються багатомільйонні контракти і угоди між найбільшими учасниками валютного ринку.

Передумови формування ринку Форекс

У другій половині 19-го століття представники найбільших держав світу уклали договір про прив'язку валют до золотого стандарту. Нова монетарна система стала опиратися на те, що грошові запаси кожної країни повинні були забезпечуватися резервами дорогоцінного металу. Це поставило урядам різних країн важливу вимогу – мати значний резерв золота. Така система проіснувала недовго унаслідок недостатньої кількості дорогоцінного металу. До кінця Другої Світової війни виникла необхідність у створенні нової монетарної системи. Так з’явилась Бреттон-Вудська система.

Основоположні принципи Бреттон-Вудської угоди:

  • Фіксовані курси валют.
  • Основна валюта – долар США.
  • Міжнародні фінансові інститути.

В результаті валютні ринки всіх країн, крім держав комуністичного блоку, отримали залежність від долара США. Але золотий стандарт продовжував впливати на формування валютного ринку. Цікаво, що друкувала долари Федеральна Резервна система, яка не належала уряду США – організація має приналежність до найбільших фінансових груп та виступає кредитором американського уряду.

Із-за неможливості забезпечити золотом всі доларові емісії, уряд Сполучених Штатів оголошує про припинення роботи доларизованої системи, а весь світ переходить на плаваючі курси обміну. При цьому три головних фінансові інститути, сформовані при Бреттон-Вудській системі, продовжують функціонувати – МФО, МБРР та ГУТТ (пізніше СОТ).

Становлення валютного ринку

Після визнання неефективності валютної системи, орієнтованої суто на долар, економічно розвинені країни були змушені розглянути питання про створення нового механізму регулювання обміну валют на міжнародному рівні. Країни-учасниці Кінгстонської конференції (Ямайка) прийняли угоду про новий спосіб обміну валют з плаваючим курсом і принципам вільної торгівлі – скорочено forex, повністю – Foreign Exchange Market. Підсумки реформування:

  • Для імпортерів, експортерів і дилінгових центрів – необхідність регулярної участі на ринку.
  • Для центробанків – можливість впливати на економічну ситуацію і курс національної валюти країни.
  • Для трейдерів – вигідна участь у перерозподілі колосальних грошових ресурсів на ринку Форекс.

З глобалізацією інтернету історія Форекс стала рухатися в новому напрямку – вільне формування цін, рівноважний попит і пропозиція, велике число учасників. Середній щоденний обіг валюти на Форексі перевищив п'ять трильйонів доларів в 2016 році.  

Формування курсів обміну валют

Більшість країн, не дивлячись на неспроможність золотостандартної і Бреттон-Вудської монетарних систем, не використовують чисті методики формування курсів обміну національної валюти на основі плаваючих схем. Долар залишається найбільш стабільною валютою, обіг грошових коштів в світових масштабах значно перевищує депозити євровалюти. Країни використовують три варіанти валютних систем, що впливають на формування ринку Форекс:

  • Доларизація, при якій країна використовує іноземні гроші.
  • Прив'язка курсу до найбільш стабільної світової валюти.
  • Плаваючий курс – формується вільно, але ЦБ може корегувати курс.

Історія Форекс склалася так, що головними учасниками ринку стали центральні банки, інвестиційні, комерційні, страхові організації, брокери, дилінгові центри, транснаціональні компанії і фонди. Ринок Форекс не обмежується торговельними угодами, які укладають трейдери. Це міжнародна валютна система з великою кількістю учасників, грандіозними обсягами конвертації і вільним формуванням курсів валют.