Версія для друку
Розділ Бізнес

Діяльність Шепетівської міськрайонної служби зайнятості в січні-червні 2017 року

Автор 13 липня 2017, 06:02

Протягом січня-червня 2017 року послугами служби зайнятості скористались 1790 безробітних громадян (місто 998 безробітних, район – 792 безробітних), що на 11,5% менше ніж за аналогічний період 2016 року. У тому числі з початку року звернулися за допомогою у працевлаштуванні та отримали статус безробітного 936 осіб( місто 563 безробітних, район – 373 безробітних).

Основним джерелом формування зареєстрованого ринку праці області стали особи, які були звільнені з підприємств, установ, організацій за згодою сторін, з причин плинності кадрів, звільнені за скороченням чисельності або штату та особи, які не були зайняті більше 1 року.

Станом на 1 липня 2017 року на обліку перебували 534 безробітних безробітних ( місто 302 безробітний, район – 232 безробітних), що на 24,5% менше ніж на відповідну дату минулого року. Допомогу по безробіттю отримували 86,9% осіб, які мали статус безробітного на кінець звітного періоду. Середній розмір допомоги по безробіттю у березні 2017 року становив 2004,99 грн. Із загальної кількості безробітних 48,3% складали жінки, 22,1% – молодь віком до 35 років, 40,3% становили особи, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, 43,4% - проживають у сільській місцевості. 

Працевлаштування безробітних та осіб, які шукали роботу

У січні-червні 2017 року забезпечено роботою 931 особу( місто 495 осіб, район – 436 осіб), яка перебувала на обліку в обласній службі зайнятості, в тому числі 821 безробітного( місто 426 безробітний, район – 395 безробітних). Із загальної кількості забезпечених роботою за сприянням служби зайнятості працевлаштовано 889 осіб (в тому числі 821 зареєстрований безробітний. Рівень працевлаштування безробітних становив 52%, що на 11,1% більше аналогічного пе6ріоду минулого року.

Особлива увага приділяється безробітним, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. За направленням служби зайнятості працевлаштовано 260 безробітних згаданої категорії. В тому числі, працевлаштовано 36 безробітних з інвалідністю( місто 22 безробітних, район – 14 безробітних). Середня тривалість пошуку роботи з моменту реєстрації в службі зайнятості до працевлаштування становить 97 днів. Середня тривалість безробіття становить 98 днів. Протягом 2017 року надано 26 консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності (місто 22 безробітних, район – 4 безробітних).

Із числа зареєстрованих безробітних 14 осіб започаткували власну справу, отримавши одноразово допомогу по безробіттю. Безробітні розпочали підприємницьку діяльність у таких сферах: оптова та роздрібна торгівля (4,3%); інформація та телекомунікації (7,1%); професійна, наукова та технічна діяльність (7,1 %); мистецтво, спорт, розваги та відпочинок (7,1%); транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність ( 7,1%); надання інших видів послуг (57,1%).

В 2017 році було прийнято рішення щодо здійснення компенсації єдиного соціального внеску 33 роботодавцям за працевлаштування 52 безробітних на нові робочі місця (місто-46 безробітних, мешканці сільської місцевості 6 безробітних). Серед працевлаштованих безробітних, жінки складають 88,5% ,молодь віком до 35 років – 42,3% соціально-незахищені – 50,0%, мешканці сільської місцевості – 11,5%. 

Попит на робочу силу

Основною проблемою сучасного ринку праці області залишається нестача якісних робочих місць з гідними умовами та оплатою праці.

У базі даних служби зайнятості налічувалося 1420 вакансій, заявлених до укомплектування службою зайнятості, що на 32,8% більше ніж у 2016 році. Інформацію про вільні робочі місця надали 351 роботодавець міста та району.

Рівень укомплектування вакансій у 2017 році становив 66,8%. Середня тривалість укомплектування становила 22 днів.

Актуальними станом на 1 липня 2017 року залишилось 160 вакансій, що майже в 2 рази більше ніж на відповідну дату 2017 року. У середньому на одну вакансію претендувало 3 особи, , у тому числі серед законодавців, вищих державних службовців, керівників, менеджерів - 9 осіб; професіоналів – 3 особи; серед фахівців – 2 особи; технічних службовців –3 особи; серед працівників сфери торгівлі та послуг – 4 особи; серед кваліфікованих робітників сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства – 19 осіб; кваліфікованих робітників з інструментом – 1 особа; серед робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин - 5 осіб; без спеціальної підготовки – 5 осіб. На ринку праці області спостерігається попит на працівників сфери торгівлі та послуг (продавець, кухар, охоронник); на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин та кваліфікованих робітників з інструментом ( токар, фрезерувальник, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водій, слюсар-ремонтник, швачка). Крім того, є потреба в робітниках найпростіших професій (підсобні робітники, вантажники, двірники та інші). 

Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних

З метою підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці, подолання дисбалансу між попитом та пропозицією робочої сили, підвищення її якості, професійного розвитку трудового потенціалу області організовано підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації для 348 безробітних, (по місту 211 безробітних, по району 137 безробітних), з яких 333 особи навчалось під конкретне робоче місце (або 95,7% загальної кількості тих, хто проходив навчання).

Пріоритетним напрямом в організації професійного навчання безробітних визначено підготовку та перепідготовку кадрів під конкретні замовлення роботодавців.

З метою відкриття власної справи 15 осіб проходили навчання за напрямами та професіями, що дають змогу займатися підприємницькою діяльністю (6% від загальної кількості тих, хто навчався). Охоплено навчанням 115 безробітних з числа соціально уразливих верств населення ( 33,3% до загальної чисельності безробітних, що проходили навчання). Зокрема, навчалось 9 осіб з обмеженими можливостями, 1 особа з числа внутрішньо переміщених осіб, 7 осіб з числа військовослужбовців, які брали участь в АТО. В результаті використання новітніх форм та підходів в організації навчання 100% безробітних після його завершення було працевлаштовано, З метою розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності осіб старше 45 років проводиться робота щодо інформування населення про можливість та порядок отримання ваучерів. Такий підхід дає можливість більш гнучко реагувати на поточні потреби в кадрах, враховувати специфіку виробництва, вимоги роботодавця та забезпечувати гарантоване працевлаштування безробітних після завершення навчання. 

Організація громадських та інших робіт тимчасового характеру

В умовах обмеженого попиту на робочу силу реальним шансом для безробітних отримати робоче місце та заробіток є участь у тимчасових роботах. У громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру протягом 2017 року брали участь 333 безробітних (по місту 110 безробітних по району 223 безробітних). Тимчасові роботи виконувались за кошти роботодавців та, в основному, були направлені благоустрій територій підприємств та різні види робіт підсобного характеру, лісогосподарські роботи. До робіт тимчасового характеру залучений 154 безробітних (по місту 80 безробітних, по району 74 безробітних).

Відповідно до Закону України “Про зайнятість населення” місцевими органами влади за участі центрів зайнятості організовуються суспільно корисні громадські роботи в інтересах територіальної громади. До громадських робіт залучено 179 безробітних (по місту 30 безробітних по району, 149 безробітних). Громадські роботи були направлені на благоустрій населених пунктів, впорядкування місць поховання загиблих захисників Вітчизни, ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ, висаджування дерев та кущів, прибирання придорожніх смуг, догляд за особами похилого віку, інформування населення про порядок отримання житлових субсидій та роботу з документацією.

Надання послуг внутрішньо переміщеним особам

Протягом січня – чевня 2017 року послугами обласної служби зайнятості скористалися 7 осіб, що вимушено покинули місця свого постійного проживання. 2 особи працевлаштовано за направленням служби зайнятості. За направленням служби зайнятості професійне навчання проходив 1 безробітних з числа внутрішньо переміщених. Надано 1 роботодавцю компенсацію за працевлаштування 1 внутрішньо переміщеної особи. Станом на 1 липня 2017 року продовжували отримувати послуги служби зайнятості 2 вимушених переселенця із статусом безробітного, з них 1 особа отримує допомогу по безробіттю. 

Послуги демобілізованим учасникам АТО

Протягом січня-червня 2017 року послугами центру зайнятості скористалися 18 демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції (17 осіб мають право на отримання допомоги по безробіттю).

Працевлаштовано 5 безробітних, які брали участь в АТО. Проходили професійне навчання 7 осіб. Брали участь в громадських та інших тимчасових роботах 6 демобілізованих військовослужбовця. Всі демобілізовані учасники АТО, які звернулись до центрів зайнятості області, отримали психологічну підтримку та допомогу. Профорієнтаційними послугами охоплено 94,4% учасників АТО. Станом на 1 липня 2017 року продовжували отримувати послуги служби зайнятості 7 демобілізованих військовослужбовця, які брали участь в АТО. 

Профорієнтаційна та інформаційна робота

Протягом січня-червня 2017 року проведено 419 інформаційних та тематичних семінарів із загальних питань зайнятості населення та стану ринку праці, орієнтації на підприємницьку діяльність, „Служба зайнятості – працівникам села”, „Оволодій ситуацією”, з основ організації сільського туризму, гендерних питань, з техніки пошуку роботи, ефективного ведення сільського господарства, презентації актуальних професій, запобігання нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми, зайнятості жінок, молоді, для внутрішньо переміщених осіб, для військовослужбовців та учасників АТО тощо. Профорієнтаційними послугами охоплено 1732 безробітних, з яких 501 – молодь до 35 років. Рівень охоплення безробітних профорієнтаційними послугами становив 96,8%.

Протягом 1 півріччя 2017 року активно проводилися семінари для роботодавців та соціальних партнерів, в яких прийняли участь 236 керівників та представників підприємств. Значна увага приділяється профорієнтаційній роботі з молоддю, яка навчається. Протягом 2017 року проведились різнопланові профорієнтаційних заходів, в яких взяли участь 1315 молодих особи, що навчаються у навчальних закладах різних типів, з них 998 – учні загальноосвітніх шкіл. За ініціативи обласної служби зайнятості спільно з місцевими органами влади, роботодавцями, іншими соціальними партнерами в області проведено 6 Днів роботодавця, 6 Днів відкритих дверей (презентації роботодавця) та 23 міні-ярмарки вакансій, 6 ярмарок вакансій та інші заходи, на яких розглядалися питання сприяння зайнятості населення.

Шепетівський МРЦЗ долучився до формування Всеукраїнського кадрового резерву. Першим кроком у реалізації цього проекту є створення банку відеорезюме. Внесення до бази відеорезюме майбутніх випускників навчальних закладів дасть змогу роботодавцям регіону ознайомитися з потенційними працівниками та в перспективі забезпечити молодь першим робочим місцем. З метою реалізації даного завдання розпочато роботу з навчальними закладами. Для безробітних чоловіків, яких цікавить військова служба, протягом першого півріччя 2017 року проведено 2 семінари з орієнтації на службу в Збройних Силах України. Проаналізувавши стан ринку праці регіону, перспективи професійного навчання, присутніх поінформовано про умови набору громадян на військову службу за контрактом. На заходах присутні представники Шепетівсько - Полонського об'єднаного міського військового комісаріату. Шепетівським міськрайонним центром зайнятості проведено 3 виїзні акції центру зайнятості. Виїзди здійснено в сквер біля парку культури та відпочинку. На території проведення акцій було розміщено мобільний центр профорієнтації, де надавались послуги усім бажаючим.

Представники центру зайнятості ознайомили як незайняте, так і зайняте населення про роботу служби зайнятості, поінформували про послуги, які надає служба зайнятості населенню з метою пошуку роботи та працевлаштування на вільні робочі місця. Відвідувачі дізнались про стан ринку праці, про актуальні професії та можливість їх отримання, вакансії на тимчасові роботи.

У ході виїзних акцій інформаційні та консультаційні послуги отримали близько 700 громадян.

Шепетівський Міськрайонний Центр Зайнятості

Останнє редагування 13 липня 2017, 16:35