Розділ Бізнес

Водоканал: реальний стан справ

Автор rada.shepetivka.net 08 травня 2014, 18:26

Минулого місяця розпочався процес повернення цілісного майнового комплексу водопровідно-каналізаційного господарства Шепетівки із концесії у комунальну власність міста. 8 квітня міська рада прийняла відповідне рішення. Воно стосується дострокового розірвання за взаємною згодою концесійного договору між міською радою і ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», що останні три роки надавало послуги населенню із тепло- , водопостачання та водовідведення.

Говорячи про те, що концесія – це успішний механізм модернізації галузі житлово-комунального господарства, варто зазначити, що власником майна є і залишається територіальна громада, тому аналіз якості надання послуг товариством із боку міської ради є необхідним.

Представники ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», інформуючи громадськість про свою господарську та інвестиційну діяльність зауважують, що на момент передачі Шепетівського підприємства водопровідно-каналізаційного господарства ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» заборгованість по електроенергії становила 2472125 грн., а наразі вона зменшилась до 850 тис. грн. та повністю було погашено заборгованість перед державним бюджетом з ПДВ, що нараховувала 2,5 млн. грн.

Реальний стан речей нам говорить про те, що станом на 1 травня 2012 року заборгованість за спожиту електроенергію підприємством водопровідно-каналізаційного господарства дійсно становила 2472125 грн. Державний бюджет був винен підприємству кошти для погашення різниці в тарифах сумою 2346200 грн., які в 2012 році були перераховані з Державного бюджету Шепетівському комунальному підприємству водопровідно-каналізаційного господарства. Також за рахунок коштів з Державного бюджету у 2013 році погашено ПДВ для водоканалу на суму 3512300 грн. Таким чином, Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства було передане в концесію без боргів по електроенергії і по податкам до бюджетів всіх рівнів. Тобто фактично не ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» здійснювало проплату боргів комунального підприємства, а Державний бюджет повністю погасив борги. Сума 850 тис. грн. – це борги за споживання електроенергії, зроблені ТОВ «Шепетівка Енергоінвест».

Варто зазначити, що товариством дійсно проводилась часткова модернізація водопровідно-каналізаційного господарства міста. Відбувалась закупівля насосного обладнання, проводилась реконструкція каналізаційних очисних споруд. Проте значна частина закупленого насосного обладнання не є новим, а вже використовувалось на інших водоканалах. При цьому, вартість обладнання в середньому завищена втричі, на нього відсутня документація, що ускладнює його обслуговування та й якість обладнання бажає кращого. Зокрема, на водонасосних станціях по вул. Гагаріна, 2а, по вул. Пліщинська, підвищуючій водонасосній станції по пр. Миру, 16 встановлене обладнання вже ремонтувалось за кошти підприємства не відпрацювавши й 12 місяців, оскільки документи про гарантію відсутні.



Три насоси марки «LОWARA», якими модернізовані водонасосні станції міста, придбані за кошти з господарської діяльності в сумі 357000 грн., коли вартість цих насосів на ринку України становить 45000 грн. Слід зазначити, що саме ці кошти отримані товариством за рахунок затверджених тарифів на водопостачання і водовідведення, тобто це кошти населення. Як висновок: інвестиції у підприємство не вкладались.

Стосовно оновлення товариством автомобільної техніки з 19 до 40 одиниць, то збільшення її кількості відбулось за рахунок приєднання техніки Шепетівського підприємства теплових мереж. ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» придбало лише один бувший у використанні трактор, на який було поставлено землокопальний пристрій для швидкого копання траншей вартістю 160 тис. грн., але працювати він може на чистій, легкій, м’якій землі. В умовах міста на асфальтному покритті, ні. У влади міста доцільність таких капіталовкладень викликає сумніви. Для своїх же керівних потреб товариством було закуплено 3 одиниці легкового імпортного автотранспорту.

Безумовно, забезпечення шепетівчан якісною водою - одне із пріоритетних завдань діяльності влади. Але варто зауважити, що станції доочистки питної води обходяться водоканалу близько 10 тис. грн. на місяць і на сьогоднішній день потребують значних капіталовкладень на їх капітальний ремонт. Незважаючи що станції доочистки води необхідні шепетівчанам, вони змонтовані ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» без відповідних документів і на балансі ніде не перебувають.
Досі не нарахована і не виплачена заробітна плата за понаднормово відпрацьовані години працівникам водопровідно-каналізаційного господарства.

Отож, ситуація, що складалася на терені надання послуг з водопостачання та водовідведення за період роботи ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» не є бездоганною, бажання концесіонерів отримати прибуток від наданого в концесію підприємства, не вкладаючи кошти у його розвиток є очевидною. Про те свідчить стан справ у Шепетівському комунальному підприємстві водопровідно-каналізаційного господарства. Оскільки, соціальним завданням влади на місцях є забезпечення належного рівня обслуговування населення в сфері житлово-комунальних послуг міста, у зв’язку із рядом проблемних і не вирішених товариством питань, міських водоканал передано у власність міста. Адже потрібно розуміти, що приватний капітал має на меті при мінімальних затратах на виробництво та модернізацію підприємства отримати максимальний прибуток, а потреби і проблеми шепетівчан немісцевий бізнес не цікавлять. Водопровідно-каналізаційне господарство вимагає значних затрат для утримання та належного функціонування, а отримати швидкий прибуток від його діяльності неможливо. Саме тому ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» не було зацікавлене у модернізації сфери.

Останнє редагування 16 квітня 2020, 19:15
0
репостів
0
репостів