Розділ Бізнес

Майбутній опалювальний сезон під загрозою зриву

Автор Віктор Паламарчук 30 квітня 2014, 15:47
Доки "Шепетівка енергоінвест" недолуго виправдовується в місцевих ЗМІ та на власному сайті, заборгованість за газопостачання перед НАК “Нафтогаз-Україна” вже становить близько 44 мільйонів гривень. Більше того, виправдовуючись вони самі ж визнали, що всі модернізації на підприємстві виконувались не за інвестиційні кошти, а за кошти шепетівчан, тому що в той час як мешканці справно платили за тепло, підприємство за енергоносії практично не сплачувало нічого. Рядові працівники підприємства також стверджують, що в своїх звітах керівництво ТОВ також свідомо завищувало ціни нових котлів, щоб штучно роздути розміри грошових вливань. У складній ситуації опинилася Шепетівка. Здавалося б до нового опалювального сезону ще вдосталь часу, проте існує ризик, що шепетівчани осінні холоди зустрічатимуть із холодними батареями. Нагадаємо, що Шепетівське підприємство теплових мереж, яке забезпечує опаленням місто, у 2011 році було передано у концесію ТОВ “Шепетівці Енергоінвест”. З того часу як в одного, так і в іншого підприємства почали рости борги.
Новостворене на той час товариство з обмеженою відповідальністю “Шепетівка Енергоінвест” зі статутним капіталом в одну тисячу гривень змогло взяти в концесію Шепетівське підприємство телових мереж. Вони забезпечували наше місто опаленням протягом двох років. Останній опалювальний сезон пройшов без зривів і аварій. Проте заборгованість “Шепетівки Енергоінвесту” перед НАК “Нафтогаз-Україна” зросла до 44 мільйонів гривень, - розповідає виконуючий обов'язки міського голови Шепетівки Михайло Полодюк.

Як запевняє очільник Шепетівки, заборгованість виникла через те, що керівництво концесіонера розраховувалося із газопостачальником кожного місяця лише на 7-9%, а у березні й того менше — лише на 1,6%.
На засіданні виконавчого комітету роботу підприємства визнали незадовільною і керівництву ТОВ “Шепетівка Енергоінвест” доручили скласти графік погашення заборгованості перед НАК “Нафтогаз-Україна”. Станом на 1 квітня керівництво концесіонера подало неузгоджений із НАК “Нафтогаз-Україна” графік погашення заборгованості, - пояснює Михайло Полодюк. - “Шепетівка Енергоінвест” зобов'язувалася щомісяця сплачувати близько восьми мільйонів гривень, щоб на 1 вересня повністю погасити борг. Але ближче до травня почали з'являтися нові графіки і тепер вони хочуть платити по 500 тисяч гривень. Але ці кошти не дадуть змоги погасити заборгованість і розпочати опалювальний сезон. Виникла серйозна загроза зриву опалювального сезону.

Окрім того, існує ще й внутрішній борг - Шепетівського підприємства теплових мереж перед “Шепетівкою Енергоінвест”. Сума складає понад десять мільйонів гривень. Керівництво міста бачить лише один вихід — або концесіонер виплачує заборгованість до початку опалювального сезону, або з ними просто буде розірваний договір і тоді підприємство сам-на-сам залишиться зі своїми проблемами.
0
репостів
0
репостів