x
Play video and select frame to capture or upload thumbnail
  Play   Capture Upload Own Image

Тренування органів управління та сил цивільного захисту щодо дій у разі виникнення НС на ХАЕС

Від Dj Os у Відео Шепетівки 1146 переглядів 27 квіт., 2018 Тривалість відео 00:11:27
Хмельницька область: відбулись тренування органів управління та сил цивільного захисту щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на Хмельницькій АЕС

25 квітня на Хмельниччині за участю керівництва ДСНС та Хмельницької обласної державної адміністрації відбулися масштабні тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту області та її ланок у разі виникнення радіаційної аварії на Хмельницькій АЕС.
Відкриваючи навчання, Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук націлив усіх учасників тренування на плідну роботу з комплексним відпрацюванням усіх практичних елементів.
У своєму вступному слові заступник Голови ДСНС України Руслан Білошицький наголосив на важливості проведення таких навчань, адже безпека населення при виникненні надзвичайних ситуацій є пріоритетним напрямком роботи усієї державної системи цивільного захисту.
Перед початком тренувань генеральний директор атомної електростанції Микола Панащенко ознайомив учасників навчання із специфікою роботи радіаційно-небезпечного об’єкту, представник обласної державної адміністрації Юрій Корева доповів про стан планування заходів щодо евакуації населення 30-км зони спостереження та готовність евакуаційних органів. В свою чергу, заступник начальника ГУДСНС України у Хмельницькій області Петро Сибіга поінформував присутніх про готовність сил і засобів ДСНС до проведення рятувальних та інших невідкладних робіт.
За тактичним задумом тренувань, при проведенні планового технічного обслуговування систем безпеки виникла позаштатна ситуація, яка класифікувалася з нарощенням від «Аварійної готовності» до «Комунальна аварія».
Зона можливого небезпечного радіаційного забруднення при радіаційній аварії на Хмельницькій АЕС становить 1820 кв.км. В 30–ти кілометрову зону спостереження попадають 125 населених пунктів, в тому числі міста Нетішин, Славута, Ізяслав та 122 сільських населених пункти в межах Славутського, Ізяславського, Білогірського і Шепетівського районів. Загальна чисельність населення складає 134,6 тис. чол.
Під час практичної фази тренувань в комплексі відпрацьовувались заходи з оповіщення населення та проведення евакуації. Відтак фахівці ДСНС на практиці перевірили спеціальну систему оповіщення ВП «ХАЕС», порядок укриття населення в протирадіаційних укриттях, контролювали хід розгортання запасних та проміжних пунктів евакуації, спостерігали за роботою контрольно-перепускних пунктів, постів регулювання руху, охорони громадського порядку та радіаційної розвідки маршрутів евакуації. Крім того, практично були відпрацьовані заходи з евакуації населення як автомобільним, так і залізничним транспортом.
Особлива увага представників ДСНС України була приділена організації роботи проміжного пункту евакуації на околиці м. Шепетівка, що на межі 30-км зони спостереження АЕС. На цій локації проводився облік та розподіл населення, в тому числі автобусами та приватним транспортом, відбувався жорсткий дозиметричний контроль, працювали пости радіаційно-хімічного спостереження та розрахунково-аналітичні групи, а також пункт спеціальної обробки для людей і техніки, психологічної, медичної допомоги, а також намети для харчування та відпочинку.
Для оперативності залучення рятувальних сил і засобів був розгорнутий Шепетівський зведений загін ДСНС, до складу якого увійшли рятувальні підрозділи з 8 районів та сили і засоби Аварійно-рятувального загону спецпризначення. Повноцінне автономне наметове містечко на 100 чоловік особового складу та 39 одиниць пожежної та спеціальної техніки.
Підбиваючи підсумки тренування, заступник Голови ДСНС України Руслан Білошицький зауважив, що тільки від відповідального ставлення кожного керівника на своїй ділянці залежить успіх усієї рятувальної операції в цілому.
«Ви маєте чітко налагодити роботу системи оповіщення, до автоматизму відпрацювати евакуаційні фази і вчасно проінформувати населення про порядок дій. Враховуючи сумний досвід ліквідації наслідків радіаційних аварій стає зрозуміло, що від правильної організації роботи системи реагування саме в перші години після виникнення подібних інцидентів залежать тисячі людських життів», – додав заступник Голови служби.
Під час підсумкової наради також було наголошено, що усі навчальні цілі тренувань, а саме: вдосконалення виконання заходів оповіщення персоналу ХАЕС та населення, евакуації та життєзабезпечення евакуйованого населення із 30-км зони спостереження, укриття в захисних спорудах, проведення йодної профілактики мають практично відпрацьовуватися на постійній основі, аби гарантувати безпеку громадянам, що проживають поблизу такого об’єкту, як Хмельницька атомна електростанція.
ГУ ДСНС України у Хмельницькій області



СХ - Заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Білошицький Руслан Миколайович

0
0
0
0
0
0
Comments (0)
Неможливо завантажити підказку.
0
репостів
0
репостів