Розділ Суспільство

Формування виконавчого комітету - важлива справа

Автор Віталій Мосійчук 20 січня 2016, 17:00
У 2016 рік ми увійшли з новим представницьким органом - міською радою, проте вже 3 місяця депутати не можуть затвердити склад виконавчого комітету. Йдуть торги щодо персонального складу і немає розуміння того, що на цей найбільший виконавчий орган міської ради покладаються головні функції поточного і адміністративного управління, оперативного розпорядництва, що забезпечує нормальну, безперебійну роботу різних структур і організацій.
Фактично виконком є таким собі "урядом", що створюється на території міста представницьким органом обраним громадою. Усі питання утворення виконавчого комітету міської ради, врегульовано Конституцією і рядом Законів України, зокрема у статті 51 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" йдеться про те, що виконком утворюється на строк повноважень ради і здійснює діяльність до сформування нового складу виконавчого комітету. Кількісний і персональний склад затверджується радою за пропозицією міського голови. У пунктах 3,4 цієї ж статті є конкретний перелік тих, хто має бути у складі виконкому: міський голова, його заступники, керуючий справами виконкому, керівники відділів і управлінь виконкому, секретар міської ради.

Найчастішою помилкою при утворенні виконавчого комітету ради є формування його з числа осіб, які віднесенні до категорії "інші". На жаль, наразі побутує практика, за якою вимога згадуваної частини 3 ст.51 Закону, що є імперативною вимогою, тлумачиться досить довільно. Особливо активізує це різні партійні сили, які намагаються включити до складу виконкому своїх представників, таким чином починається тиск на міського голову, який має прерогативу у поданні персоналій. І ніхто не хоче рахуватися з певними офіційними рекомендаціями, досвідом роботи. Хоча, як правило, такими особами мають стати люди, які є моральними авторитетами, можуть бути виразником та представляти інтереси значної частини територіальної громади, керівники територієутворюючих підприємства і організацій. Необхідно рахуватися і з таким чинником, що ці особи повинні мати певні знання нормотворчої роботи.

Виконавчий комітет має делеговані повноваження рад з питань формування цінової, тарифної політики у місті, до прикладу встановлення тарифів на перевезення в громадському транспорті, на теплопостачання, водопостачання та водовідведення тощо. Оскільки в цих рішеннях знаходиться прямо зацікавлені люди, тому у виконкомі не повинні знаходитися особи, які виступають лобістами інтересів конкретних підприємств.

Хочеться звернутись до наших шановних депутатів міської ради з головним - пам'ятайте, що сила у єдності і взаєморозумінні! Перед вами ще багато завдань і лише спільними зусиллями ви зможете зробити життя нашого міста і його городян кращим і комфортнішим для проживання.
Останнє редагування 20 січня 2016, 18:06
0
репостів
0
репостів