Розділ Суспільство

Децентралізацію обговорили в Городищі, Мокіївцях, Хролині та Новичах

Автор 14 серпня 2015, 15:56
В Україні все активніше ведеться обговорення положень змін до Конституції щодо децентралізації, об’єднання територіальних громад. Сьогодні ця тема часто стає топовою в ефірі загальнонаціональних телеканалів, друкованих ЗМІ, адже терміни – відведені та озвучені керівництвом держави для проведення реформи невпинно спливають, тим самим змушуючи усіх причетних активізуватися. 12 серпня у селах Городище, Мокіївці, Хролин та Новичі відбулися сходи сіл за участю першого заступника голови райдержадміністрації Олександра Дмитришина, керуючого справами районної ради Миколи Капелюха, голів сільських рад зазначених населених пунктів, секретаря Судилківської сільської ради Тетяни Котик та представника Офісу реформ Наталії Рохової.
У порядок денний було винесено питання проекту перспективного плану реформування території громад Шепетівського району, а зокрема створення Судилківської територіальної громади.

З вступним словом до мешканців громад звернулась Наталія Рохова, яка поінформувала про основну мету та суть децентралізації, ознайомила з умовами та критеріями формування спроможних громад. Вона наголосила, що питання об’єднання є життєво необхідним для громади, тому що, внаслідок змін до Бюджетного та Податкового кодексів, бюджет села зменшено майже втричі у порівнянні з минулим роком. Проте селам запропонували вихід. Згідно Закону України «Про добровільне об’єднання громадян», територіальна громада отримає додаткові фінансові можливості: вона прирівнюється і наділяється усіма правами, які мають міста обласного значення, тобто це отримання ПДФО у розмірі 60%, можливість отримання базової дотації, прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції. А також, субвенції на робітничі кадри, проведення необхідних заходів та формування відповідної інфраструктури згідно з затвердженими планами соціально-економічного розвитку певної територіальної громади.

Нажаль, люди побоюються змін. Наразі всі звикли до таких життєвих справ як довідки, лікарні, дитсадки. Для людей існуюча адміністративно-територіальна система хоч і не надто комфортна, але проста і зрозуміла: село - сільрада - район - область.

Багато хто не розуміє, що собою являє електронний обіг, яким чином через нього вони мають отримувати адміністративні та інші послуги, хоча дана процедура набагато полегшує та пришвидшує їх надання.

Присутні активно задавали запитання, оскільки ця тема болюча для кожного. Людей цікавило: Як саме відбуватиметься об’єднання? Чи погоджене це питання з жителями інших сіл? Як відбуватиметься фінансування? Звучали пропозиції об’єднатись у інших форматах, проте як наголосила Наталія Рохова, «вони не відповідають вимогам «Методики формування спроможних територіальних громад», адже в такому варіанті лише деякі громади є спроможними (здатними себе утримувати) і мають необхідну інфраструктуру тощо».

Звичайно, чи утворять дані сільські ради єдину територіальну громаду із центром у с.Судилків – покаже час. Наразі районна робоча група свою місію виконала: пропозиції в області затверджені, обговорення у громадах відбулись. А всіх, хто бажає більш детально ознайомитися із нормативно-правовою базою, яка регулює реформу з децентралізації, запрошуємо відвідати веб-сайт райдержадміністрації за посиланням www.sheprda.ho.ua .

На сьогодні одним з основних документів, який регулює процес добровільного об’єднання територіальних громад є «Методика формування спроможних територіальних громад», затверджена Постановою КМУ № 214 від 8 квітня 2015 року. В «Методиці…» чітко прописані етапи (шляхи) формування спроможних територіальних громад. Так, першим етапом є розроблення облдержадміністрацією проекту перспективного плану. Другий етап – схвалення проекту перспективного плану обласною радою. На третьому етапі - добровільне об’єднання територіальних громад.
0
репостів
0
репостів