Розділ Суспільство

Питання про впорядкування продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв обговорила громадськість Шепетівки

Автор 19 жовтня 2018, 16:33

17 жовтня відбулось громадське обговорення проекту рішення сесії міської ради «Про впорядкування продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та пива (крім безалкогольного) на території м. Шепетівки».

До громадських слухань долучилися депутати міської ради, представники виконавчого комітету, громадськості, підприємців міста, правоохоронних органів, місцевого самоврядування, мас-медіа.

Начальник управління економічного розвитку Олександр Гринь, відкриваючи громадські слухання, зазначив, що відповідно до чинного законодавства органи місцевого самоврядування з квітня поточного року мають повноваження обмежувати час продажу алкогольних напоїв в торгівельних закладах міста, крім закладів ресторанного господарства. Тобто закатати банкет тут можна буде без проблем.

Проект рішення сесії міської ради пропонує обмежити час продажу алкогольних напоїв з 22.00 години до 08.00 години. У разі прийняття рішення депутатами міської ради, суб’єктам господарювання рекомендується встановити інформаційні таблички щодо обмеження часу продажу алкогольних напоїв та суб’єкти господарювання за невиконання  норм рішення будуть нести фінансову відповідальність.

На теренах Шепетівки під дію запропонованого проекту рішення підпадає 22 торгівельних об’єктів, з яких 5  об’єктів працюють цілодобово.

Також Олександр Гринь навів статистику, що на обліку в наркологічному кабінеті Шепетівської ЦРЛ перебуває 1235 осіб з діагнозом «хронічний алкоголізм».

Представник місцевого відділу поліції Володимир Лебідь озвучив, що лише на території залізничного вокзалу та поблизу магазину, що знаходиться по вулиці 400-річчя Шепетівки, протягом цього року зареєстровано 22 кримінальних правопорушень, скоєних в період доби із 22.00 години до 6.00 години.

Представники Шепетівської спілки підприємців, депутати міської ради Павло Спеціальний та Галина Веселкова під час слухань наголошували, що даним проектом рішення пропонується встановити обмеження  в часі продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв, що є втручанням в господарську діяльність та запропонувала депутатам міської ради звернутися до Верховної Ради України з пропозицією заборонити рекламу алкоголю.

Піднімали під час обговорення проблематику алкоголізму серед неповнолітніх, необхідності боротися із самогоноварінням.

Начальник служби  у справах дітей міськвиконкому Катерина Купрацевич озвучила надіслані листи від Шепетівської ЦРЛ щодо неповнолітніх, які опинилися у стані алкогольної коми та констатувала як через зловживання алкоголем батьками малолітні діти стаюсь соціальними сиротами.

Звертався до присутніх у залі настоятель греко-католицької церкви Бориса і Гліба, отець Василь Боднар. Він зауважив, що із хворобою «алкоголізм» необхідно боротися і з чогось потрібно починати. Прийняття запропонованого рішення сесії міської ради обмежить можливості, в першу чергу, молоді купувати спиртні напої в нічний час і це буде гарним початком.

Підтримали винесення на розгляд сесії і необхідність прийняття цього рішення депутати міської ради Михайло Верхогляд та Богдан Одуд.

Заступник міського голови Наталія Стасюк наголосила, що проблема з алкоголізмом є і територіальній громаді необхідно вживати заходи щодо її розв’язання. Наталія Василівна зазначила, що  багато міст вже прийняли подібні рішення і це є гарним прикладом розвитку цивілізованого суспільства.

Після емоційного обговорення Олександр Гринь проінформував, що пропозиції до проекту рішення приймаються до 20 жовтня  2018 року, після чого проект регуляторного акта буде  наданий постійній депутатській комісії міської ради з питань розвитку промисловості, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, транспорту, енергетики та зв’язку для підготовки експертного висновку з подальшим погодженням Державною регуляторною службою, розглянутий на депутатських комісіях та винесений на  сесію міської ради.

Також управління економічного розвитку міськвиконкому направить лист до Шепетівського відділу поліції з проханням надати інформацію про зафіксовані  факти самогоноваріння, знаходження громадян в громадських місцях в стані алкогольного сп’яніння та скоєння ними правопорушень.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Шепетівської міської ради.

Останнє редагування 28 листопада 2018, 21:41
0
репостів
0
репостів