Розділ Суспільство

Місцеві депутати шукали шляхи пришвидшення ремонту доріг

Автор 27 липня 2018, 04:10

Вчора на позачерговій сесії міської ради депутатський корпус прийняв рішення про внесення доповнення до Програми утримання та розвитку автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури міста на 2018-2020 роки. Зокрема, депутати доповнили виконавцем Програми — комунальне підприємство «Шепетівське ремонтно-експлуатаційне підприємство».

Міський голова Михайло Полодюк, зазначив, що у зв’язку із вимогами чинного законодавства проведення відбору виконавців робіт з ремонту доріг здійснюється у системі «ProZorro». Система побудована так, що незалежно від виконавчого комітету претенденти подають у системі  «ProZorro» перелік документів. У силу різних обставин документи можуть бути подані із порушеннями (чи неправильно оформленні, чи немає підпису/печатки) і до прикладу тільки одна фірма з п’яти подала їх правильно. Коли приходять терміни, тендерний комітет відкриває систему «ProZorro», переглядає фірми, відкриває документи https://communic.com.ua/apostil/. А там лише один претендент допущений системою до торгів.  У такому випадку тендер вважається таким, що не відбувся. Із такою ситуацією зіткнулася міська рада.

Існує ще одна проблема – пов’язана із здорожчанням будівельних матеріалів. Система «ProZorro» цього не враховує, а законодавство в частині закупівель встановлює свої терміни. У зв’язку з тим, що бітум подорожчав майже в два рази із 01.01.2018 року, вартість будівельних робіт зросла в рази. Таким чином було перевищено поріг, який сягає 135 тисяч євро. Система «ProZorro» включила тендер по вулиці Героїв Небесної Сотні у міжнародні торги. Зрозуміло, що іноземна будівельна компанія не прийде ремонтувати 2 км дороги, проте це суттєво вплинуло на терміни проведення торгів і збільшило їх ще до  двох місяців.

Перші два місяці виконавчий комітет чекав (це практично пів квітня, травень і пів червня). Конкурс не відбувся у зв’язку із допущеним до нього одним учасником. Потім виконавчий комітет оголосив повторні торги. З кінця червня до середини серпня вони мали початися. Проте учасники торгів подали протест на антимонопольний комітет щодо  висунення виконавчим комітетом міської ради додаткових вимог (кваліфікаційні вимоги до учасників тендеру щодо кількості техніки належної на праві власності — не менше 50% і наявність сертифікованої лабораторії). Висувалися вони із наміром залучити до ремонту дороги серйозну організацію із високою якістю виконання ремонту дороги.

На цей час ці протести відтягнули час проведення торгів до 3 вересня і це ще не остаточна дата, а по суті дороги робитися мали уже давно.

Тому міський голова Михайло Полодюк зібрав робочу групу у складі фахівців управління житлово-комунального господарства,  голів депутатських комісій, фінансистів і юристів з метою пошуку шляхів як законно почати роботи із ремонту доріг міста уже найближчим часом. Посадовці прийшли до висновку, що на сьогоднішній день можна частково взяти наявні в міському бюджеті кошті на ремонт дороги Героїв Небесної Сотні і перекинути їх на комунальне підприємство «Шепетівське ремонтно-експлуатаційне підприємство». Це підприємство відповідно до чинного законодавства має право залучати до роботи третіх осіб. У свою чергу, це дасть можливість від двох до чотирьох тижнів залучити будівельну організацію, яка серйозно займається будівельними роботами і почати роботи.

Інформаційний відділ Шепетівської міської ради

Останнє редагування 31 серпня 2018, 03:53
0
репостів
0
репостів