Розділ Суспільство

За колишнього шепетівського прокурора взялись журналісти та генпрокуратура

Автор 05 січня 2017, 20:16
За час роботи у правоохоронних органах Олександр Мартинюк отримав та приватизував три службові квартири загальною площею у 232 квадратні метри. Такі факти з життя колишнього шепетівського прокурора оприлюднив координатор ГО "Стоп корупції" Роман Бочкала.
У відділі внутрішньої безпеки "Стоп корупції" повідомили, що за часів прокурорства Мартинюка в Ізяславі йому виділили поза чергою службову квартиру, той одразу переоформив її на дружину. Коли був прокурором Шепетівки, відбулася та сама історія, але цього разу приватизував на маму. Загалом наприватизував на себе та членів родини 232 квадратні метри. Якщо ми хочемо, щоб суспільство довіряло прокуратурі, то таким держимордам у правоохоронних органах не місце
Хоч Олександр Мартинюк відзвітував на папері про скромні статки, але в житті його родина володіє нерухомістю та чималим капіталом. Його заступник погорів на хабарі у півсотні тисяч доларів, а його колегу звинувачують у помсті активістові, який показав його "скромний" палац на 600 квадратних метрів. Чоловіка на смерть забили битами.

Після виходу журналістського розслідування в ефір, генеральний прокурор Юрій Луценко понизив Олександра Мартинюка у посаді.

Генеральна прокуратура наразі проводить службову перевірку фактів, викладених у сюжеті "СтопКору", щодо корупційної діяльності прокурора Мартинюка. Про це під час брифінгу повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.
Вже після підписання мною наказу мені подали документи від робочої групи, що людина приватизувала три квартири. Зараз триває службове розслідування. Встановлено, що квартири не були службовими. Формально це виводить його з відповідальності за ці дії. Просто міські голови вручали йому квартири. На якій підставі, будемо розбиратися. Але окрім кримінальної є ще моральна відповідальність. В такому колективі, де не кожен може похвалитися хоч якимось житлом, отриманим від держави, отримати підряд три квартири і їх приватизувати – з моєї точки зору це аморально. Це несумісно з прокурорською діяльністю. Якщо аналогічний висновок зробить і внутрішня безпека, то мій наказ буде скасовано.
Він пояснив, що наразі цього не зробив, щоб не порушувати процедуру. "Якщо його вже звільнити, то людина може відновитися через суд. Потерпіть, ми вже знаємо, про що йдеться, дамо цьому оцінку і буде відповідний наказ", – пообіцяв Луценко. Після звільнення Мартинюка з посади прокурора Тернопільщини його було призначено заступником прокурора Хмельницької обалсті.

Після цих подій колишній прокурор Тернопільської області Мартинюк погрожував журналістам "СтопКору" судовим позовом. Про це повідомила журналістка-авторка сюжету про діяльність прокурора області Лілія Ткачук.
Олександр Мартинюк зателефонував мені на мобільний та офіційним тоном заявив, що звертається до мене як фізична особа з інформаційним запитом. Прокурора цікавило, звідки у нас інформація про вартість його автівки, а також, з яких джерел ми довідалися, що свого часу ще на посаді прокурора міста Хмельницький він приватизував службову квартиру. Хоча у сюжеті Мартинюк сам підтвердив це на камеру.
На прощання прокурор пригрозив, що збирається подавати позов до суду і додав, що з журналістами зв'яжеться вже його прес-секретар, уточнює Лілія Ткачук.

Згідно з декларацією, загальна сума доходу Мартинюка за 2015 рік становить 332 тисячі гривень. Серед яких 309 - заробітна плата. Прокурор області - власник старенької Audi 93-го року та двох квартир. Водночас, безробітні члени сім’ї Мартинюка (з середнім місячним доходом за останні 3 роки в 1200 гривень) мають позашляховик преміум-класу Toyota Landcruiser 2008 р.в. Ринкова вартість такого авто на сьогодні становить близько 1 мільйона гривень, про це йшлося у сюжеті.

Окрім того, у володінні прокурора колись службова квартира, ринкова вартість якої на момент приватизації була приблизно 100 тисяч доларів, зазначає авторка сюжету.

Також в сюжеті, Лілія Ткачук з'ясувала, що за часів роботи Мартинюка прокурором Хмельницького, справу про побиття громадського активіста Артура Сторожука двічі закривали. За свідченнями самого постраждалого, йому пропонували гроші, щоб "зам'яти" справу. У разі відмови, правоохоронці планували дати кошти саме Мартинюку, зазначив Артур Сторожук у сюжеті "СтопКору".

Наприкінці лютого 2016 року детективи Антикорупційного бюро спільно зі співробітниками СБУ та Національної поліції провели спецоперацію, під час якої було здійснено близько 40 обшуків. За результатами цієї операції було порушено кримінальне провадження щодо трьох посадовців прокуратури за фактом вимагання неправомірної вигоди (хабара).

Саме в ці дні тернопільських прокурорів Івана Антюка та Віталія Сідорова, яких у лютому 2016 затримали на хабарі, слухають у хмельницькому міськрайонному суді. Активісти "Стоп корупції" довідались, чому справу скандальних тернопільських прокурорів слухають саме у Хмельницькому. Подробиці повідомив у соцмережі голова місцевого осередку проекту Артур Сторожук.
Усі пам'ятають перше засідання у справі тернопільських прокурорів. Інформації досить багато, все ще попереду, але мене цікавить два запитання – чому процес проходить в Хмельницькому та хто судді? На перше запитання відповідь проста – тому що наразі до Хмельницького перевели колишнього шефа підсудних, нашого доброго знайомого О.Г.Мартинюка, який хоч і втратив посаду, але не пішов остаточно з органів прокуратури та має неабиякий вплив в обох областях, причому в Тернопільській навіть більший.

Відео

0
репостів
0
репостів