Розділ Суспільство

На Шепетівщині утворилася перша об'єднана територіальна громада з центром у с.Судилків

Автор sheprda.ho.ua 14 жовтня 2015, 18:36
Про те, яким чином проводилось об’єднання, що передувало йому, розповів координатор проекту в районі - начальник відділу містобудування та архітектури Шепетівської райдержадмінісрації Артур Мовсісян.
«Відповідні рішення про добровільне об’єднання територіальних громад прийняли Судилківська, Хролинська, Новичівська, Великорішнівська, Серединецька, Городищенська, Вовківецька та Мокіївська сільські ради.

Проаналізувавши ситуацію, ми відразу побачили зв’язки між цими сільськими громадами, перш за все їх територіальне розташування. Тому, був намічений перспективний план об’єднання, над яким прийшлось багато працювати. Були проведенні зустрічі з мешканцями населених пунктів, засідання виконкомів та ініціативних груп, перемовини між сільськими головами. Крім того були проаналізовані фінансові питання. Адже об’єднані громади отримають весь спектр повноважень та фінансових ресурсів, що їх наразі уже мають міста обласного значення, зокрема зарахування 60% ПДФО на власні повноваження, зарахування до місцевих бюджетів 10% податку на прибуток підприємств, акцизного податку, 80% замість 35% екологічного податку, прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом (зараз прямі відносини мають лише області, райони, міста обласного значення ), державні субвенції. Обрахувавши, ми побачили, що об’єднані громади отримають великі кошти. І тоді вони самі зможуть вирішувати: сьогодні робимо дороги, завтра – школи.

Логіка цих змін полягає в тому, що податки, які передаються на місця, дозволяють збільшити місцеві бюджети, а громади уже матимуть право питати у свого керівництва, як ті розпоряджаються додатковими ресурсами.

Але справа не тільки в цьому! Якщо громада левову частину податків, які створюються на її території, залишає в себе, а не відсилає у Київ, у неї з’являється стимул заробляти більше. Так громади стають активними учасниками економічного життя. І я не можу уявити собі, як без залучення місцевої ініціативи можна досягти економічного зростання у країні.

Щодо додаткового фінансування, то тут слід наголосити, що був прийнятий також Закон України «Про засади державної регіональної політики». Держава вперше наповнила Державний фонд регіонального розвитку, передбачивши у ньому 3 млрд. гривень для об’єднаних громад.

Тому, щиро хочеться вірити, що ми не зупинимось на досягнутому і скоро будуть сформовані Грицівська та Михайлюцька громади.

Наразі хочеться подякувати усім сільським громадам, які перейнялись даним питанням і об’єднались у територіальну громаду з центром у с.Судилків. Побажаємо їм використати усі можливі засоби розвитку, щоб зробити своє життя кращим» - підсумував Артур Мовсісян.
0
репостів
0
репостів