Розділ Суспільство

Перші мобілізовані вирушили на навчання

Автор Ірина Погребняк 07 лютого 2015, 12:26
Перші мобілізовані вирушили на навчання Фото Володимира Королькова
Військовозобов’язані мешканці Шепетівського району, яких мобілізували до лав української армії, минулого четверга вирушили на навчання у Чернігівську область.

— Згідно з указом Президента України про мобілізацію, всі ці чоловіки проходитимуть перепідготовку на базі центру Сухопутних військ Збройних сил України в смт Десні, — пояснив газеті заступник військового комісара, начальник мобілізаційного відділення Шепетівсько-Полонського військового комісаріату, майор Олександр Юр’їн. — Хто з призовників ще не має облікової військової спеціальності, пройде необхідний курс навчання. Для здобуття ними освіти відводиться щонайменше півтора місяці. 

У центрі готують до служби в механізованих підрозділах. Завдання закладу — підготовка спеціалістів високого класу за спеціальностями: водій-механік гусеничної та автомобільної техніки, командир бойової машини, навідник-оператор бойового озброєння, розвідник, снайпер, ремонтник бойової техніки тощо. 

— Сорок два чоловіки в четвер автобусом відвезли на базу в Десні, — продовжив начальник мобілізаційного відділення. — Серед них є не тільки мешканці сіл району, але й жителі міста. Частину мобілізованих складають чоловіки-добровольці. Взагалі, від початку хвилі мобілізації у січні, досить багато людей виявили бажання служити.

Працівник військкомату розповів, що родичі осіб, яких мобілізували, частенько створюють плутанину стосовно поняття «доброволець». Вони вважають, що це не дає їм статусу учасника антитерористичної операції, не отримують коштів за службу та необхідної військової форми.

— Насправді це не так, — пояснив майор. — Доброволець — то людина, що свідомо, розуміючи ситуацію в Україні, виявила бажання служити по мобілізації. Служать всі ці люди на умовах військових-контрактників, отож їхнє грошове забезпечення – відповідне. 

Родичі та друзі прийшли провести мобілізованих. Атмосфера в залі, де реєстрували «призовників» з восьмої години ранку до обідньої пори стала напружена.

— Мій син доброволець, тому повістку ми не отримували. Я — мама і не хочу відпускати свою дитину на війну. Але захищати Вітчизну — це його вибір. Раніше він вже служив, — сказала мати військового. — Дратує все, що тут відбувається, бо кілька годин працівники військкомату не можуть відмітити людей в списках. Це психологічно важко як призовникам, так і їхнім родичам. 

У військкоматі розповіли, що записуються добровольцями й жінки. Втім, на жаль, представниць прекрасної статі до військових підрозділів Збройних сил України поки що не беруть. 

Нагадаємо, що мобілізація розпочалася 20 січня 2015 року і пройде у три хвилі, тривалістю 210 діб.
День за Днем
Останнє редагування 09 лютого 2015, 13:11

Відео

0
репостів
0
репостів