Розділ Спорт

Освітяни Шепетівщини - найкращі у пішохідному туризмі

Автор І.Кіретова 13 жовтня 2016, 22:13
Традиційний Чемпіонат області серед працівників закладів освіти з пішохідного туризму «Листопад-2016″ відбувся цього року у лісовому масиві поблизу села Стуфчинці в першій декаді жовтня. Змагання проводяться з метою популяризації спортивного туризму серед педагогів області, розвитку його як засобу активного відпочинку, оздоровлення, пропаганди здорового способу життя та є своєрідним полігоном для підготовки педагогічних кадрів, які займаються з учнівською молоддю дитячо-юнацьким туризмом.
У змаганнях взяли участь 18 команд з 11 районів, 2 об’єднаних територіальних громад та 5 міст області. На урочистому відкритті учасників вітали заступник голови районної державної адміністрації Янчук Сергій Іванович, начальник відділу з питань внутрішньої політики, адміністративно-територіального устрою та інформаційного забезпечення Хмельницької обласної ради Віктор Леонідович Ніконішин, начальник відділу освіти, молоді та спорту Хмельницької райдержадміністрації Шеремета Світлана Олексіївна, голова Хмельницької обласної організації профспілок працівників освіти і науки Яримюк Анатолій Степанович, т.в.о. директора Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Колесник Наталія Вячеславівна. Хмельницький районний центр дитячо-юнацької творчості підготовив і представив художню частину привітання учасників.

В програмі Чемпіонату були дві спортивні дистанції – «Командна смуга перешкод», «Крос-похід» та конкурсна програма, в яку увійшли конкурси: в’язання туристських вузлів, розпалювання туристського багаття та спортивне орієнтування. Крім цієї обов’язкової програми, учасникам був запропонований військово-спортивний квест, який став своєрідним майстром-класом для педагогів, бажаючих організовувати і проводити шкільний етап військово-патріотичної гри «Джура».

У перший день змагань на дистанції 3-го класу «Командна смуга перешкод», команди долали 10 етапів, розділених на 3 кола, – що дало можливість стартувати трьом командам одночасно, і долати кола по черзі, а це дозволило збільшити видовищність дистанції і азарт учасників. Команди долали спуски, підйоми схилом, різні види переправ – по колоді, навісній та крутопохилій. До старту команди під номером 14 (з м. Славути, тренер Лук’янчук О.В.) довго лідирувала команда з Шепетівського району (тренер Вознюк О.М.), але найкращий результат показала саме славутська команда. У підсумку вони стали переможцями, друге місце – у команди з Шепетівщини, а третє – у педагогів з м. Хмельницького (тренер Флік А.А.).

Другого дня команди змагалися на дистанції 4-го класу «Крос-похід за вибором». Дистанцію довжиною 9 кілометрів потрібно було подолати за обумовлений суддями заданий час. Командам було запропоновано, орієнтуючись за картою, знайти 6 етапів для подолання перешкод, обладнаних на місцевості, та 12 КП (контрольних пунктів) орієнтування. На етапах з перешкодами команди могли обирати варіант його подолання відповідно до своєї технічної підготовки. Кожний варіант мав свою бальну оцінку. Якщо швидко долаючи етап команда економила заданий час, то їй пропонувалися бонусні спеціальні завдання з туристських навичок, за які теж нараховувалися бали. У підсумку переможець мав набрати найбільшу кількість балів. Найкращий результат тут продемонструвала команда з Шепетівського району – вони набрали 1057 балів, подолавши всі етапи з мінімальними штрафами і знайшовши всі контрольні пункти орієнтування. Другий результат – у команди з міста Нетішина (тренер Левчук Ф.В.), а третій – у туристів-педагогів з міста Хмельницького. Гарні результати також показали команди з Хмельницького району, м. Славути, Деражнянського, Чемеровецького районів та м. Кам’янця-Подільського. У підсумку учасники 4-х перших команд змогли виконати норматив на розряд «Кандидат в майстри спорту України», ще чотири – норматив І спортивного розряду.

У конкурсній програмі учасники Чемпіонату показали підготовку з туристських навичок і у спортивному орієнтуванні. У конкурсі «В’язання туристських вузлів» 1 місце у команди м. Кам’янця-Подільського, 2-ге місце – Шепетівського району, третє – Красилівського району. У конкурсі «Розпалювання вогнища» кращою була команда Шепетівського району, вони розпалили багаття в межах 3-х секунд. Друге місце – у команди міста Шепетівки, третє місце – у команди Ярмолинецького району. У конкурсі «Спортивне орієнтування» 1 місце виборола команда Хмельницького району, 2-ге – у команди м. Хмельницького, 3-тє – у команди міста Славути.

У загальному підсумку Чемпіоном області серед працівників освіти стала команда з Шепетівського району. Друге місце у минулорічних чемпіонів області – освітян з м. Хмельницького, третє – у команди з м. Славути.

На урочистому закритті Чемпіонату переможці і призери були нагороджені грамотами Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації, обласної організації профспілки працівників освіти і науки, обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, медалями, Кубками та цінними призами від обласної профспілки вчителів.
Останнє редагування 13 жовтня 2016, 22:47

Відео

0
репостів
0
репостів