Розділ Події

У Ленківцях та Судилкові обговорювали децентралізацію

Автор sheprda.ho.ua 23 липня 2015, 16:53
В Україні все активніше ведеться обговорення положень змін до Конституції щодо децентралізації, об’єднання територіальних громад. Сьогодні ця тема часто стає топовою в ефірі загальнонаціональних телеканалів, друкованих ЗМІ, адже терміни – відведені та озвучені керівництвом держави для проведення реформи невпинно спливають, тим самим змушуючи усіх причетних активізуватися. 16 липня у селах Ленківці та Судилків відбулися сходи сіл за участю першого заступника голови райдержадміністрації Олександра Дмитришина, секретаря Ленковецької сільської ради Юрія Криворчука, секретаря Судилківської сільської ради Тетяни Котик та представника Офісу реформ Наталії Рохової.
У порядок денний було винесено питання проекту перспективного плану реформування території громад Шепетівського району. З вступним словом до мешканців громад звернулась Наталія Рохова, яка поінформувала про основну мету та суть децентралізації, ознайомила з умовами та критеріями формування спроможних громад. Вона наголосила, що питання об’єднання є життєво необхідним для громади, тому що, внаслідок змін до Бюджетного та Податкового кодексів, бюджет села зменшено майже втричі у порівнянні з минулим роком. Проте селам запропонували вихід. Згідно Закону України «Про добровільне об’єднання громадян», територіальним громадам, які добровільно об’єднаються, повертається ПДФО у розмірі 60%, їхній статус наближається до статусу міста обласного значення, крім того, надається державна субвенція на проведення необхідних заходів та формування відповідної інфраструктури згідно з затвердженими планами соціально-економічного розвитку певної територіальної громади.

Присутні активно задавали запитання, оскільки ця тема болюча для кожного. Людей цікавило: Як саме відбуватиметься об’єднання? Чи погоджене це питання з жителями інших сіл? Як відбуватиметься фінансування?

Слід зазначити, що на сході села у Ленківцях вирували емоції. З боку представників громади лунали пропозиції та своє бачення вирішення ряду питань. В свою чергу перший заступник голови адміністрації Олександр Дмитришин пояснив громаді, що є відповідні закони, через які не можна переступати, адже їх потрібно дотримуватись.

По завершенню зібрання, окремі громадяни звернулись з особистими питаннями, як до першого заступника голови адміністрації Олександра Дмитришина, так і до представників присутніх служб.
Останнє редагування 23 липня 2015, 16:57
0
репостів
0
репостів