Розділ Події

Вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Автор 20 травня 2013, 16:44

19 травня в Шепетівці проводились заходи з ушанування пам'яти жертв політичних репресій. Вже традиційно цю дату представники міської влади та працівники бюджетної сфери відзначають окремо від шепетівських націоналістів та звичайних шепетівчан.

Керівництво Шепетівської міської ради, її виконавчого комітету, працівники структурних підрозділів, представники підприємств, установ, організацій міста, учнівська і студентська молодь хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв політичних репресій та поклали квіти. Міський голова як завжди проігнорував цей захід.

Напередодні було проведено низку міських заходів, присвячених сумним подіям 30-х років, зокрема,  з метою виховання у підростаючого покоління національної свідомості та шани до своїх предків у навчальних закладах міста проведено бесіди на тему «Політичні репресії в Україні», в дитячих бібліотеках організовано виставки художньої, документальної літератури на тему політичних репресій радянської доби. В релігійних організаціях міста у День пам’яті жертв політичних репресій проведено панахиди.

Шепетівська "Свобода" спільно з представниками ВО "Батьківщина", як вже було зазначено, провела окремі заходи з ушанування пам'яти жертв політичних репресій. О 13:00 спільна колона із 15 автомобілів з партійними прапорами із траурними стрічками проїхала вулицями міста. Мітинг розпочався о 13:40 біля колишнього приміщення окружного НКВД СССР, де 2007 року було встановлено пам'ятний знак. Учасники мітингу тримали плакати "Ленін – організатор червоного терору", "Сталін – кат українського народу", "Пам'ятаймо про злочини комуно-фашистів!", "Ні – політичним репресіям в Україні!". Вшанування пам'яті жертв політичних репресій розпочалось із загального молебню. Панахиду провів священик УПЦ КП о. Василь Гетьман.

Від "Свободи" виступили депутати Шепетівської міської ради Михайло Полодюк та Богдан Одуд. Михайло Полодюк нагадав присутнім, що окружний відділ НКВД ("передовий загін" КПСС) знищував шепетівців та мешканців округу з особливою жорстокістю. Так, лише за два місяці 1937 року у Шепетівці кати з НКВД розстріляли 709 осіб. Один із цих душогубів став "передовиком соціалістичного змагання", розстрілявши за одну ніч 160 осіб. Учасники мітингу наголошували, що нинішня влада будує бандитсько-олігархічну УССР під синьо-жовтим прапором. Вже є перші прояви політичного терору проти інакодумців. Якщо цього не зупинити і не пробудити суспільство, то це призведе до нового 1937 року. Богдан Одуд наголосив, що чинна влада є прямим спадкоємцем комуно-большевицької орди. Вони сильні лише за спинами ОМОНу та міліції. Проте допоки на нашій землі буде хоча б один націоналіст – ця влада не почуватиметься у спокої.

Учасники мітингу поклали квіти до пам'ятного знаку та вшанували пам'ять жертв хвилиною мовчання. На завершення автоколона рушила через місто до другого пам'ятного знаку на старому польському кладовищі по вул. В. Котика. Там учасники вшанували хвилиною мовчання пам'ять 200 закатованих енкаведистами людей.

0
репостів
0
репостів